Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ruuan arvonlisävero laskee ja muiden nousee

Kuva: Ruuan arvonlisävero laskee ja muiden nousee

Hallituspuolueiden puheenjohtajista koostuva ns. kvartetti marssi tyytyväisyyttä hyristen budjettiriihestä tiedotusvälineiden eteen keskiviikkona. Ensimmäisenä riihipäivänä oli Helsingin Säätytalolla syntynyt yksimielisyys ensi vuoden talousarvion tulopuolesta.

arvonlisävero laskee aiemman päätöksen mukaisesti 12 prosenttiin lokakuun alussa. Ensi vuoden heinäkuun alussa kaikkia arvonlisäveroja nostetaan yhdellä prosenttiyksiköllä.
!pKahdeksan prosentin verokanassa olevat mm. sanomalehtien ja kirjojen arvonlisävero nousee yhdeksään prosenttiin ja kaupasta ostettavan ruuan 13 prosenttiin. Samassa yhteydessä ravintolaruuan arvonlisävero laskee samaiseen 13 prosenttiin. Yleinen arvonlisävero nousee 22 prosentista 23 prosenttiin.
!pLisäksi ensi vuonna otetaan uudelleen käyttöön makeisten ja virvoitusjuomien arvonlisävero.
!pKunnallisveron perusvähennys nousee 2!p200 euroon. Se tuo pienituloisten ja päivärahoilla elävien rahapussiin vuositasolla 185 euron lisän.
Palkansaajien tulovero ei kiristy hallituksen päätöksen mukaan missään tuloluokassa. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) totesi lisäksi, että erilaisten maksujen korotukset kompensoidaan palkansaajille. Hän toivoi sen helpottavan syksyn työmarkkinaratkaisuja.
Palkansaajajärjestöt ovat aiemmin esittäneet työttömyysvakuutusmaksun 0,7 prosenttiyksikön korotuspaineiden kompensointia.
!pYleisen arvonlisäveron korotuksella hallitus arvioi vähentävänsä velanoton tarvetta. Prosenttiyksikön korotus tuo valtion kassaan noin 400 miljoonaa euroa. Makeis- ja virvoitusjuomaveron käyttöönotto tuo rahaa noin 100 miljoonaa euroa.

Budjettiriihi keskusteli aamupäivän talouden yleiskuvasta, joka todettiin synkeäksi mutta vakaaksi. Aiempia ennusteita hallituksen ei tarvinnut muuttaa.
!pPääministeri Matti Vanhasen (kok.) mukaan talous on nyt montun pohjalla, mutta ensi vuonna se kääntyy "aavistuksenomaiselle kasvu-uralle". Kasvu ei kuitenkaan heijastu vielä julkiseen talouteen eikä työllisyyteen.
!pJulkisen talouden alijäämä kasvaa edelleen ja ensi vuoden valtionvelan saldoksi ennustetaan 13 miljardia euroa. Työttömyysaste arvioidaan 10,5 prosentiksi.
!pToisena budjettiriihipäivänä torstaina hallitus lyö lukkoon esityksensä budjetin menopuolesta.

Kari Leppänen/UP-uutispalvelu

27.8.2009 19:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva