Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Arvosanaksi tulee heikko

Kuva: Arvosanaksi tulee heikko

Arvosana täydellinen floppi ei kuulu minkään skaalan asteikkoon, mutta sitä voi hyvin käyttää Suomen yleisurheilijoiden menestyksen yhteydessä Berliinin MM-kisoissa. Sitä arvosanaa ei muuta edes huippu-urheilujohtaja Jarmo Mäkelä, joka jollain ihme konstilla löysi joukkueestamme myös onnistujia. Tämä ei muuta miksikään myös sitä tosiasiaa, että sitten Pariisin MM-kisojen Suomi jäi toista kertaa ilman mitalia tämän tason kisoissa. Ei paljon lohduta, että kymmenessä MM-kisassa on sentään ainakin yksi mitali saatu – joskus jopa kaksi!

Olosuhteisiin nähden kelvollisiin suorituksiin voi laskea estejuoksija Jukka Keskisalo, kävelijä Jarkko Kinnunen sekä keihäänheittäjä Antti Ruuskanen. Tässä sarjassa Sisu-puukon ansaitsee Tero Pitkämäki, joka oli sellaisessa terveydentilassa – heitti kuitenkin finaalissa, vaikka äiti jopa kielsi – ja oli kaiken lisäksi sijoitukseltaan paras suomalainen.
Tosin estejuoksija Sandra Eriksson teki kauden parhaan tuloksensa Berliinissä, mutta kärki on vielä kaukana. Tosin ei ole urheilijan vika, jos on saavuttanut kisojen B-rajan ja kaiken lisäksi mukaan valitaan.
Mäkelän arvontakaaviossa on sellainenkin asteikko, kuin saappaat jalassa kaatujat. Tähän kastiin Mäkelä laski pituushyppääjä Tomi Evilän (tulos 801, joten hyväksytään), Eemeli Salomäen (seiväs), jolla toki yritystä riitti, mutta miten tällä listalla voivat olla Oskari Frösén ja Mikaela Ingberg? He olivat Berliinin matkan turhakkeita, kuten eräs porilainen urheilumies täysin turhaan kisoihin valitut onnistuneesti nimitti.
Mutta ellei matkassa olisi myös turhakkeita, niin monta urheiluliiton johtajaa sekä lajivalmentajaa olisi myös pudonnut koneesta. Nyt he pääsivät tällä varjolla ikään kuin koemakaamaan hotellin sängyt.
Tärkeä tehtävä huolehtia etukäteen, että punkat ovat kunnossa. Näin tehdään kuulemma ihan oikeissa töissä olevillekin!

Eestin Kuldliiga
Ehkä virolaiset ovat saaneet jostain oman kovan yleisurheilukilpailunsa nimen, mutta melko kovan osallistujajoukon tämä etelänaapurimme Viron Kultainen liiga keräsi.
Suomalaisittain kisojen huomionarvoisin seikka oli, että Keskisalo juoksi 1500 metrillä erittäin kovan ajan 3.38,90 ja paransi omissa nimissään ollutta kauden kotimaista kärkitulosta. Tämä Keskisalon tulos lupaa hyvää huomenna Sveitsin Zürichissä juostavaan 3000 metrin estejuoksuun, jossa 33 vuotta vanha Tapio Kantasen juoksema lajin Suomen ennätys on todella vaarassa.
Voisi jopa sanoa, että mikäli Keskisalo matkan juoksee, niin Kantanen saa todella heittää hyvästit ennätykselle. Viikonvaihteessa Göteborgissa käytävä Ruotsi-maaottelu saattaa toki liiton määräysten mukaan haitata sitten taistelua voitosta Mustafa Mohammedin kanssa.
Maaottelu Ruotsia vastaan on monen suomalaisurheilijan kauden päätavoite ja Porissa käytyjen 22-vuotiaiden SM-kisojen aikana valmentaja, keihäslegenda Seppo Räty oli täysin kypsä ainakin naisten keihäskolmikon valintasysteemiin.
Rädyn valmentama Oona Sormunen olisi oikeutettu maaotteluun, mutta kun kolmannesta paikasta käydään karsintaa vielä aivan maaottelun alla – tiistaina taisi olla viimeinen karsinta – niin ehkä heittäjiltä alkavat paukut loppua Suomen kiertomatkalla. Räty kertoi, että hän ja Oona ovat näillä karsintamatkoillaan ajelleet jopa yli 7000 kilometriä.
Se on niin, että Tohmajärveltä on pitkä matka silloin, kun karsinta toisensa perään käydään länsirannikolla. Porissa maaottelukarsinnassa heitti kilpailun ulkopuolella Kirsi Ahonen, Turun Weikot, joten ehkä hän on se heittäjä, jolle valmennusjohto sen viimeisen maaottelupaikan haluaa jostain syystä antaa?
Tämä nyt ihan mutu-tuntumalta vain. Mutta kummalliset kuviot nimenomaan tässä lajissa ovat olleet menossa. Kuten sanottu, niin Ruotsi-maaottelu on monelle suomalaisurheilijalle se kauden ainoa päätavoite. En tosiaan nyt tiedä mikä kolmikko Suomelta on maaotteluun valittu naisten keihäänheittoon, joten siksi asiaa voi miettiä tässä vaiheessa.

Zürichin Kultainen liiga
Perjantaina käydään Zürichissä jälleen yleisurheilun Kultaisen liigan osakilpailu ja edelleen pääpotista on taistelemassa neljä urheilijaa. Miljoonan dollarin pääpotti saattaa mennä useampaan osaan, sillä kaikki mukana olevat naisurheilijat ovat edelleen lajinsa suuria voittajasuosikkeja.
Tässä kvartetissa on mukana myös Jelena Isinbajeva, jolle Saksa oli vielä huonompi maa kuin Rädylle aikoinaan. Isinbajeva jäi vallan ilman tulosta Berliinin MM-kisoissa, mutta vahingosta viisastuneena hän varmaan huomenna tekee hypyn tai kaksi jo alemmista korkeuksista.
Voi silti olla, että Jelena lepää makuupussissa taas pari tuntia ja hyppää vasta sitten, kun muut ovat lopettaneet? Tosin Berliini opetti. Puolalaiset ovat vaarallisen hyvässä kunnossa, joten kyllä Jelenan kannattaa verrytellä ainakin kerran kun rima on korkeudessa 465. Sen jälkeen voikin sitten rauhassa keskittyä maailmanennätyksen tekemiseen – sentillä.
Siitä kun saa vielä bonukset kaupan päälle. Toivottavasti K-kaupan Väiskin lihatiski on huolella hoidettu?

Mannio saa tilaisuutensa
Tero Pitkämäki jää Berliinin sairastelunsa takia pois sekä huomisesta Zürichin kisasta, että myös sunnuntaina heitettävästä Ruotsi-maaottelun keihäänheitosta.
Näin nuorten Euroopan mestari Ari Mannio, Lehtimäen Jyske, saa nyt tilaisuutensa näyttää kansainvälisessä miesten huippukisassa. Vaikka Pitkämäki ja Tero Järvenpää jäävät Sveitsistä sivuun, niin heille korvaaja huippukisaan löytyi toki Suomesta.
Zürichissä heittävät Teemu Wirkkala, Antti Ruuskanen sekä Mannio. Tämä sama trio heittää myös sunnuntaina Göteborgin maaottelussa. Toki Sveitsin kisan suosikki on jälleen Norjan Andreas Thorkildsen, mutta on erittäin mielenkiintoista nähdä miten Mannio menestyy.
Vaikka joku vertasi, että oli täysin eri asia heittää Berliinin umpiossa kuin tuulisella Porin stadionilla, kunnon tulos, niin tarvitaan perusteluja! Miten väittäjä sitten perustelee sen, että Andreas kiskaisi Berliinin umpiossa kahdesti liki 90 metriä, eikä missään muussakaan heittolajissa mestaruutta voitettu millään pilipali-tuloksella?
Ja kaikki heittolajit käytiin umpiossa, jonne tosin rankkasade pääsi kyllä helposti – toki vain yhtenä kisapäivänä. Silloin oli muuten miesten keihään karsinta.

FC PoPalla voiton paikka
Tänään Porissa pelattavassa miesten jalkapallon Ykkösen ottelussa FC PoPa-FC Kiisto (Vaasa) on selkeä kupletin juoni. FC PoPa on jopa kolmen pisteen pakkovoiton edessä, jotta joukkue säilyttäisi mahdollisuutensa nousta edes Veikkausliigan karsintapaikalle.
FC PoPa on kärkijoukkue FC Viikinkejä perässä kymmenen (10) pistettä, mutta karsintapaikalla olevaan AC Ouluun eroa on kahdeksan pistettä. FC PoPalla on ottelu vähemmän pelattuna kuin näillä kahdella kärkijoukkueella, joten illan ottelun jälkeen porilaisilla on vielä seitsemän ottelua sarjassa pelaamatta.
Pertti Lundellin ja Risto Puustisen valmentamalla FC PoPalla on melkoisen kova loppuohjelma, sillä se kohtaa vielä taulukossa nyt edellä olevista joukkueista AC Oulun (kotona 12.9.), PK-35:n (vieraissa 19.9.), KPV:n (kotona 26.9.), FC Hämeenlinnan (vieraissa 4.10.). Kun Ykkösen kärki on näinkin tasainen, niin kolmen pisteen voitot nousevat arvoon arvaamattomaan.
Siksi illan ottelussa Harri Kevarin valmentaman FC Kiiston on kaaduttava puhtaasti jotta ainakin vielä varsin realistiselta tuntuva karsintapaikka olisi haarukassa. Eikä hissijoukkue FC Viikingit ole suinkaan vielä suora nousija, vaikka Toni Korkeakunnaksen valmentama ryhmä onkin hyvä. Vaikeita otteluja silläkin on vielä edessä.
Mutta illalla Kiiston maaliverkot heilumaan, ja sitten katseet käännetään kohti uusia otteluja. Kaikki on vielä mahdollista kun pisteitä on 21 jaossa illan pelin jälkeen.

Jopa Schumi kehui
Ei olisi ikinä uskonut, että formuloiden kiistaton kunkku, Michael Schumacher kehui Valencian osakilpailun jälkeen Kimi Räikkösen suoritusta. Kimi ajoi kisassa kolmanneksi autolla, joka ei ole kärkitallien vauhdissa vieläkään mukana.
Kun Ferrarin Felipe Massa loukkaantui ja talli joutui turvautumaan testikuski Luca Badoerin palveluksiin loppukauden, niin myös Schumi huomasi kuinka hyvin Kimi itse asiassa ajaa. Michael halusi itse loppukaudeksi Ferrarin toiseksi kuskiksi, mutta lie päässyt sen verran testaamaan, että huomasi niskan olevan huonossa kunnossa. Noissa G-voimissa ei edes ”Kengäntekijän” pää kestänyt.
Räikkösellä on sopimus vielä ensi kaudestakin ja näillä näkymin Kimi ajaa sopimuksensa loppuun Ferrarilla, vaikka hänen paikkaansa lie kyselty. Räikkönen itse ei asiaa kommentoi, vaan nostaa maailman toiseksi parasta urheilijapalkkaa Ferrarilla vielä ensi kaudellakin.
Ensi sunnuntaina käydään Belgian GB eli Span osakilpailu. Siellä myös McLarenin Heikki Kovalaisen olisi hyvä olla Lewis Hamiltonia edellä. Mutta voihan olla, että Ferrarilla ajaakin ensi kaudella kaksi suomalaista?
Se ainakin on selviö, ettei Räikkösellä ole minkäänlaista sanansijaa, kun tämän kauden formuloiden maailmanmestaruus ratkaistaan. Mutta Kimi voi olla ratkaisevassa roolissa siinä kohtaa kun hän päättää kenelle mestaruus lopulta menee. Nimittäin Ferrarikin on alkanut liikkua kauden loppua kohden ihan kuin kilpa-autot.
Ajaa Kimi osaa, nythän sen siis myönsi jopa Schumacher!
Belgian jälkeen ajetaan Italian osakilpailu, jossa Ferrari on vuosittain yleensä julkistanut seuraavan kauden kuljettajansa. Voipi olla, että Massa on mukana kuvioissa, mutta Kimillä homma on hanskassa. Ellei hän aja Ferraria, niin sopimuspalkka juoksee ja Räikkönen voi harjoitella vaikka Fordin rallitiimissä.
Tulee ikään kuin bonukset vielä palkan päälle!

Ei aina oivalla oikein
Eräs erittäin hieno nuoripari oli ratsastamassa. Poika oli aatelis-arvoltaan ihan kreivi.
Yhtäkkiä kreivin hevoselta pääsi valtava pieru, joka haisi kuin myrkky.
Aatelinen nuorimies punastui korviaan myöten ja sopersi tytölle olevansa erittäin pahoillaan tapahtuneesta.
”Ei se mitään” nuori lady vastasi.
”Mutta kyllä minä aluksi luulin, että se olisi ollut hevonen”.

Jarmo Liuhala

27.8.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva