Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sika, sika, sika!

Kuva: Sika, sika, sika!

Tässä ajassa on paljon sikamaisuutta. Sovinismikaan, johon yhden sortin sikamaisuuskin kuuluu, ei ole kuollut, joten naiset saavat haukkua miehiä edelleen vapaasti sioiksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan nuoretkin arvostavat jälleen sikailua, sillä kunnon känni viikonloppuna on taas noussut arvoonsa.
Kaksi sikamaisuutta tässä ajassa on kuitenkin yli muiden. Toinen on sikainfluenssa. Toinen taas on marinoitu liha.

Koko maailma on keväästä asti pelännyt sikaflunssaa. Aluksi sen pelättiin kaatavan ihmisiä kuin Espanjantauti aikanaan. Espanjantauti oli vuosina 1918–1919 riehunut pandemia, joka surmasi kymmeniä miljoonia ihmisiä.
Keväällä valtioiden rajoja oltiin jo sulkemassa, ja Suomessakin oltiin varautumassa pahimpaan.
Vähitellen sikaflunssan kuva kuitenkin alkoi kirkastua, ja ennusteet alkoivat pehmentyä. H1N1 otettiin pois vaarallisten tautien listalta, ja kauhuskenaarioiden maalaus jäi vähemmälle.
Kesällä taudin pelättiin kaatavan varusmiehiä petiin, ja viimeistään koulujen alettua viruksen ensimmäisen aallon piti levitä Suomeenkin.
Pitää kai koputtaa puuta, mutta toisin on käynyt. Ainakaan vielä eivät koulut ole tyhjentyneet sikaflunssaisista lapsista ja opettajista, ei, vaikka media lähes päivittäin ja kyllästymiseen asti sitä odottaa.
Täällä Satakunnassakin sikainfluenssatartuntojen määrä on jäänyt toistaiseksi yhteentoista.
Työpaikat, etenkin tehtaat, taas ovat tyhjentyneet aivan muusta syystä kuin sikaflunssan takia. Siitä on pitänyt huolen työnantajiin ja osakkeenomistajiin iskenyt virus, joka pakottaa vähentämään laman varjolla väkeä osin ehkä aiheellisesti, osin aiheetta, kaiken varalta. Voitot ovat käyneet liian pieniksi. Tosin osakkeenomistajien mielestä ahneita ovatkin ammattiliitot.

Kyynisesti asioihin suhtautuva ihminen ei voi kuin ajatella, että ovatkohan viranomaiset ja media jälleen kerran turhaan touhottaneet sikainfluenssan tulosta ja saaneet suomalaiset paniikin partaalle.
Ettei vain kävisi kuten pari vuotta sitten lintuinfluenssan kanssa? Sen piti levitä maailmalle - myös Suomeen - ruton lailla, mutta toisin kävi. Mahtaako sikainfluenssakaan lopulta rantautua kunnolla omaan lintukotoomme?
Toki maailmalla on H1N1-tautisia nyt enemmän kuin lintuinfluenssaan sairastuneita oli aikanaan, mutta sikaflunssa on osoittautunut jopa tavallista kausi-influenssaa miedommaksi.
Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Olli Wanne totesi äskettäin eräässä pöytäkeskustelussa ehkä hieman kyynisesti hänkin, että ehkä näin päin on sittenkin parempi. Viranomaiset ja lääkärit eivät ainakaan jää kiinni siitä, ettei kansaa olisi varoitettu.

Onko vatsa kipristellyt grilliaterian jälkeen, jos ritilällä on ollut valmiiksi marinoitua sikaa?
Syy ei ehkä ole ollutkaan ylensyönnissä vaan siinä, että marinadilla on yritetty peittää lihan heikkoa laatua.
Näinhän nyt väitetään. Joidenkin kaupan myyjien mukaan lihatiskillä ei aina olisikaan priimaa possua, lehmää tai kanaa kauniissa punaisessa marinadissa, joka maistuu aina samanlaiselta. Marinoiduissa pihveissä voi sittenkin olla eroja kuten viineissä: joskus liha saattaa olla vanhaa ja huonolaatuista.
Teollinen marinadi on kieltämättä hyvä tapa kätkeä lihan huono haju, väri tai maku. Kun hiiligrillin sytyttämiseen on vielä käytetty reilu annos sytytysnestettä, on selvää, ettei nälkäinen herkkusuu aisti hyvän ja huonon eroa.
Itse en ole koskaan ollut erityisen ihastunut valmiiksi marinoituun lihaan juuri siksi, että vaikka liha pääsääntöisesti on varmasti laadultaan hyvää, se tehtaassa tai kaupassa marinoituna maistuu yleensä samanlaiselta, oli liha peräisin sitten siasta, naudasta ja linnusta.
Huomattavasti maukkaampaa ruokaa saa grillissä tai uunissa, jos naturellena ostetun lihan marinoi itse. Marinointiohjeita löytyy keittokirjoista, ja maustamisessa voi käyttää myös omaa mielikuvitustaan.
Tässä tapauksessa kyse ei ole kuitenkaan siitä, mitä marinadi sisältää. Syntynyt kohu on oikeutettu. Jos ei suomalaiseen kauppiaaseen voi luottaa laadukkaan ruoan myyjänä, niin siinä ei auta enää edes ruoan arvonlisäveron alentaminen. Valtaosa kaupoista varmasti myy hyvää lihaa. Mutta onko se juuri minun kauppani?
Sikamaista!

Jukka Vilponiemi

27.8.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva