Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Noormarkkulainen Marja opiskelee Samkissa geronomiksi

Kuva: Noormarkkulainen Marja opiskelee Samkissa geronomiksi

Satakunnan ammattikorkeakoulussa alkaa 4. syyskuuta uusi vanhustyöhön liittyvä koulutus, josta valmistuu geronomiksi. Tämä tutkinto toteutetaan aikuiskoulutuksena ja monimuoto-opiskeluna. Koulutus kestää työn ohessa opiskellen 2,5-3 vuotta.

Hakijoita koulutukseen oli 80, aloituspaikkoja on 20. Opiskelijoilta edellytetään työkokemusta sekä vähintään sosiaali- ja terveysalan ammatillista perustutkintoa. Geronomi-koulutusta on järjestetty muuallakin, muun muassa Seinäjoella, mutta siellä se on suunnattu nuorisoasteelle.
Geronomi (AMK) on vanhustyön asiantuntija, jonka tehtävänä on edistää ikäihmisten hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja sosiaalista osallisuutta.
Geronomi voi työskennellä esimerkiksi kunnassa vanhustyön asiantuntijana, erilaisten järjestöjen palveluksessa, projekteissa, dementiatyössä, omais- ja läheispalveluissa tai itsenäisenä yrittäjänä.

Noormarkkulainen Marja Västilä on työskennellyt kolmisenkymmentä vuotta vanhusten parissa, viimeksi yksityisen palvelutalon johtajana. Hiukan yli viisikymppinen Marja jäi työttömäksi organisaatiouudistuksen myötä ja päätti silloin toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa opiskelusta.
- Totuus on se, että minun koulutukseni ovat tänä päivänä vanhentuneita, eli hakiessani esimerkiksi kunnalle töihin, en ole papereiden valossa pätevä.
- Valmistuin kodinhoitajaksi 1980 ja kotipalveluohjaajaksi 1982. Työskentelin kunnan palveluksessa, kunnes yhdeksän vuotta sitten lähdin kokeilemaan siipiäni yksityiselle puolelle.
- Vuosien varrella olen toki suorittanut lyhyempiä koulutuksia ja päivittänyt ammattitaitoani. Vuonna 1992 suoritin työn ohella isännöintitutkinnonkin. 
- Nyt, kun elämäntilanteeni muuttui radikaalisti, päätin, että on aika toteuttaa unelma opiskelemisesta. Moni tuttu on kyllä ihmetellyt, että aionko tosiaan tässä iässä opiskella vielä kolme vuotta, Marja naureskelee.
Omaan ammattiinsa liittyviä oppiaineita Marja ei pelkää, mutta kielten opiskelu jännittää.
- Lähes ensimmäiseksi minulla ovat edessäni ruotsinkielen ja englanninkielen tasokokeet! Koko kesän olen päntännyt ruotsin ja englannin sanoja, jotka liittyvät sosiaali- ja terveydenhuoltoalaan.
- Myös opiskelutekniikka on tietenkin muuttunut ja hiukan mietityttää, kuinka sitä pysyy mukana. On käytettävä paljon nettiä, haettava ja omaksuttava omatoimisesti tietoa ja peilattava sitä omiin kokemuksiini.

Marjan mukaan vanhustyö on vuosikymmenten saatossa muuttunut valtavasti. Aikaisemmin yksi kodinhoitaja teki kaiken, nyt vanhuksen luona saattaa käydä useita ihmisiä päivässä; yksi vie ruoan, yksi siivoaa, yksi huolehtii lääkkeistä ...
- Vanhukset ovat kotona paljon huonokuntoisempina kuin silloin, kun minä tulin alalle. Ihmiset elävät kaiken kaikkiaan vanhemmiksi, eikä kotona hyvin yksin pärjäävä yhdeksänkymppinen ole enää mikään ihmetyksen aihe. Ikäihmiset myös osaavat vaatia, valita ja kilpailuttaa palveluja.
Marjan pienenä haaveena on oma vanhustyöhön liittyvä yritys.
- Tämä haave on pienen pieni. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Onhan Samkissa se yrityskiihdyttämökin, josko siitä olisi minulle apua!
- Opiskelemaan lähden sellaisella ajatuksella, että nautin jokaisesta päivästä tuntuu se sitten vaikealta tai vähemmän vaikealta, Marja hymyilee.

Maarit Kautto

27.8.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva