Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta:Ne kisat menivät ketuille

Kuva: Katsomosta:Ne kisat menivät ketuille

Berliinin MM-kisojen viimeinen kilpailupäivä oli miesten keihäänheiton vuoksi niin kutsutusti toiveita täynnä. Etukäteen puhuttiin jopa kahdesta mitalista, koska kaikki Suomen neljä heittäjää olivat selviytyneet karsinnasta finaaliin. Eli kahdestatoista finalistista peräti kolmasosa oli suomalaisia. Niinpä kun suomalaisten parhaaksi sijoitukseksi jäi viides sija, niin harmituksen määrää ei oikein osaa sanoin kuvailla – ei ainakaan sellaisilla, jotka sopisivat painoasuun!

Kuinka helpolla lopulta sekä hopea- että pronssimitali olisikaan ollut otettavissa? Kultamitali oli täysin saavuttamaton, sillä Norjan Andreas Thorkildsen kiskaisi voittotuloksen 89,59 ja vielä toisenkin heiton lähes samoille senttiluvuille, joten unohdetaan suosiolla maailmanmestaruus, vaikka Berliinin heittopaikan ei nimenomaan pitänyt sopia Thorkildsenille. Ehkä kukaan suomalaisista ei muistanut mainita kyseistä seikkaa Andreakselle itselleen?
Mutta kun suomalaisten paraatilajissa hopeamitalin ottaa Kuuban Guillermo Martinez tuloksella 86,41, niin sekin olisi ehkä ollut saavutettavissa. Tosin Kuubanboy heitti sitten täysin oikeassa kisassa oman ennätyksensä eli mies pystyi isoissa kisoissa tekemään sen kuuluisan parhaansa.
Vaikka jätettäisiin nyt kakkossijakin saavuttamattomien joukkoon, niin sitä ei enää suomalainen keihäskansa voi millään käsittää, että himmeimmän mitalin vie Japanin Yukifumi Murakami ja millä tuloksella. Pronssi meni Japaniin tuloksella 82,97! Ei voi käsittää, että tuollaisen tuloksen alle jää peräti neljä suomalaista. Ja samaan aikaan toisaalla – eli Porissa pidetyissä 22-vuotiaiden SM-kisoissa – Ari Mannio heittää tuloksen 83,44. Suomalainen MM-mitaliheitto tuli siis väärässä kaupungissa ja sen kiskaisi MM-kisojen varamieheksi jätetty Lehtimäen Jyskeen Euroopan ikäluokan mestari.
Toki virhe tapahtui jo siinä vaiheessa, kun talvella nimettiin Tampereen Pyrinnön Tero Järvenpää varmaksi kisaedustajaksi. Järvenpää oli täyttä mustaa makkaraa tuloksella 75,57. Kaiken lisäksi urheilija itse tiesi olevansa olkapäävammainen. Sitä suurempi on Järvenpään häpeä!

Selittelyjä pitää tulla putkeen

Keihään finaalin jälkeen jopa lajivalmentaja Hannu Kangas harkitsee vakavasti itse eroamista pestistään. Vaikka Kankaan suojatteja sekä henkilökohtaisia valmennettavia oli finaalissa jopa kaksi – Tero Pitkämäki sekä Teemu Wirkkala – niin ei valmentaja Kankaan tarvitse moista päätöstä edes ajatella.
Hänen yläpuolellaan heittolajien hierarkiassa on Mauri Auvinen. Siitä miehestä kai lähinnä pitäisi päästä eroon – ja mieluummin nopeasti.
Onhan meillä vielä kaikkien valmentajien kalifi, joka lopullisesti siunaa kisajoukkueen valinnat. Nyt kun tässä katselee lähivuosien kisoja taaksepäin, niin alkaisiko uloskävelyn, tai pikemminkin potkujen paikka, olla Jarmo Mäkelän kohtalona. Itse hän ei varmasti ymmärrä erota, joten joku isokenkäinen voisi sopivasti nyt avittaa! Mäkelän aikakaudella ei – ainakaan yleisurheilussa – ole paljon saatu. Tosin miehen mukaan puolet (siis 9) Berliinin MM-joukkueesta onnistui. Näinköhän kävi? Ainakin Mäkelä on Suomen urheiluliiton huippu-urheilujohtaja.
Ei taida olla tittelinsä mittainen mies?
Eikä Mäkelä voi pitkään paistatella Pekingin kultamitalisti Satu Mäkelä-Nummelan menestyksen siivellä. Ei varsinkaan sen jälkeen kun Sari Multala jälleen purjehti MM-kultaa, mutta ei mahtunut Pekingin olympiajoukkueeseen!
Voi olla, että terävästä päästä puuttuu urheilun kokonaisvaltainen asiantuntemus?

Kummallista tutkimusta

Suomi olisi ilman muuta saanut keihäästä ainakin tuon himmeimmän mitalin, mikäli Pitkämäen sairaudesta olisi ajoissa tehty oikea diagnoosi. Teron kuume nousi äkillisesti ja sitä saatiin laskemaan kotikonstein – eli vuoroin Buranaa ja sitten Panadolia välipalaksi päälle.
Mies kuitenkin sairastui korvatulehdukseen, joka havaittiin vasta keihään karsinnan jälkeen ja sitten mentiinkin berliiniläiseen sotilastukikohtaan puhkaisemaan märkivä tärykalvo ja sen jälkeen antibioottikuuri  käyntiin.
Eihän huippu-urheilija voi tuollaisessa kunnossa heittää edes lähelle parhaita tuloksiaan, kun vielä krampit iskivät päälle. Siinä valossa Pitkämäen viides sija keihään finaalissa tuloksella 81,90 oli huikea suoritus ja koko Suomen kisajoukkueen paras sijoitus.
Vaikka Pitkämäen sairaus tiedettiin, niin miten ihmeessä se saattoi vaikuttaa koko muun ryhmän suorituksiin. Nyt toiseksi parhaana suomalaisena kisoissa oli – monimutkaisten karsintojen kautta – mukaan valittu Antti Ruuskanen.
Ruuskasen voi kaiken valintapompottelun jälkeen laskea suomalaisiin onnistujiin, sillä kuudes sija oli toiseksi paras suomalaisurheilijan saavuttama. Kuudes sija tuli Antille tuloksella 81,87. Ei sekään häävi ole, mutta vallan huipputulos verrattuna Järvenpäähän, joka koko kisojen aikana ei saanut 80 metrin rajaa puhki.
Ihastellaan yhdessä, mutta muistetaan, että vammainen Vanessa Vandy jäi vapaaehtoisesti kisoista pois. Ei kai hämäläisten hitaudesta turhaan taideta puhua, sillä onhan tämä Tero Tampereen poikia!

Keskittymisen merkitys

Muistan hyvin aikoinaan Porissakin vaikuttaneen jääkiekkovalmentajan teesin, jossa hän totesi, että 90 porosentin keskittyminen tuo sitten 50 prosentin tuloksen.
Mikäli moinen pitää paikkansa, niin jännityksellä odottaa mihin Jamaikan Usain Bolt oikein jatkossa pystyy. Nyt hän ei keskittynyt sitten pätkän vertaa, ei satasen eikä 200 metrin finaalin lähtöviivalla – ainakaan eleistä päätellen.
Silti hän juoksi kaksi lähes tajuttoman tuntuista maailmanennätystä, jotka olivat 9,58 sekä 19,19. Mikäli Bolt siis keskittyy, niin tulokset voisivat olla tällä ajattelutavalla aivan eri planeetalta.
Mutta pitää muistaa myös se, että jos vieressä joku meuhkaa jatkuvasti keskittymisen merkityksestä, niin itse urheilusuorituksesta jää varmuudella pois yksi osa-alue, joka on urheilijan rentous. Ei voi olla 110 prosentin keskittymistä, jolloin varsin helposti syntyykin se 50 prosentin lopputulos.
Sen näytti Berliini.

Monta huippua

Boltin lisäksi MM-kisoissa esiintyi monta todellista huippu-urheilijaa. Nyt ei Etiopian Kenenisa Bekeleltä enää puutuu mitään värisuorasta, sillä herttareeti tuli, kun hän voitti myös mestaruuden 5000 metrillä. Se häneltä jostain syystä on jäänyt uupumaan. Ei puutu enää!
Muutama todellinen yllätysmestari kisoissa leivottiin. Eikä niistä yllätyksistä pienin ole suinkaan Saksan 37-vuotiaan Steffi Neriuksen MM-titteli naisten keihäässä.
Suomi oli pisteiden valossa hilkun edellä naapurimaatamme Ruotsia, joka edellisissä kisoissa paistattelikin oikein kunnolla. Kumpikaan maa ei saavuttanut ainuttakaan mitalia. Molempien paras sijoitus oli viides ja sillähän molemmat olivat maitten välisessä pistetaulukossa sijalla 33, mutta Suomi meni edelle Ruuskasen kuudennen sijan ansiosta.
Eikö olekin mielenkiintoista?
Tuskinpa kummankaan maan yleisurheilumenestys Berliinissä oli mikään mainosvaltti tulevaa maaottelua ajatellen. Mutta silti Suomen ja Ruotsin välisessä maaottelussa riittää niin paljon perinteitä, että katsojia kyllä piisaa. Monella fanilla se on syksyn suurin yleisurheilutapahtuma.
Mutta nyt kun Norja oli paras pohjoismaa Berliinissä, se voisi tuoda lisäväriä mukaan. Tosin tunnelma ei olisi enää sama, joten unohdetaan koko juttu. Kaikista karmein ajatus olisi ottaa mukaan puolentoista miljoonan asukkaan Viro. Häpeä voisi olla suuri, sillä Viro voisi kepittää sekä Suomen että Ruotsin. Tosin silloin maaottelu pitäisi käydä kaksi urheilijaa per joukkue!
Eihän sellainen toimi, joten urheillaan nyt Ruotsi kumoon ainakin kahdella eri rintamalla.

Porin kisat

Porissa pidettiin nuorten yleisurheilun SM-kisat. Voi olla, että näitäkin mestaruuksia jaetaan jo liian monessa luokassa. Porissa olivat 20–22 -vuotiaat ja muutama heistä oli jopa Berliinissä mukana. Tosin Berliinissä oli sitten tätäkin ikäluokkaa nuorempia maailmanmestareita!
Porin paras suoritus oli siis Mannion keihästulos, joka tosiaan olisi riittänyt Berliinissä pronssille! Eikä muuten Minna Nikkanen saanut lainkaan vastusta seipäässä.  Hän oli Porissa kuin Jelena Isinbajeva normaalikisoissa – aloitti vasta sitten kun muut olivat lopettaneet. Tosin Jelenalle kävi työtapaturma – tai oikeastaan hänen polvensa oli huonossa kunnossa. Tässä mielessä miesten seipään voittaja, Australian Steven Hookerin tulos 590 ja MM-titteli oli saavutus vailla vertaa. Hän hyppäsi kisoissa karsinta mukaan lukien vain neljä (4) hyppyä.
Porissa Noormarkun Nopsan Matti Välimäki otti omansa 400 metrillä hyvällä ajalla, mutta 200 metriä jäi juoksematta. Tähän Noormarkun ”Usain” Välimäki totesi, että palautuminen kovasta kisasta ei tällä kaudella ole sujunut normaalisti. Kalevan Kisojenkin jälkeen meni kolmisen viikkoa ennen kuin olo alkoi palautua normaaliksi.
Niinpä Välimäki hieman ennakoi jo Ruotsi-ottelua. Varttimailin jälkeen pitäisi juosta vielä Suomen väreissä pitkässä viestissä. Miten se kulkee, näemme sitten maaottelussa.

Suomen voitto yllätti

Monen potkupalloilijan yllätti kun Suomi voitti Helsingin Olympiastadionilla jalkapallon lopputurnauksen (EM-kisat) avausottelussaan Tanskan 1-0 ja vielä kaikkien aikojen naisten maaottelujen ennätysyleisön edessä.
Tanska on jalkapallomaa ja Suomen avausottelussa näytti ensi jakson aikana siltä, ettei tästä ainakaan voittoa tule, mutta kaikki kunnia päävalmentaja Michael Käldille, joka oli ensimmäiselle puoliajalle laatinut puolustavan systeemin, jossa laitalinkki tuki puolustajaa Tanskan vaarallisimman sivustan hyökkäyksien aikana.
Niinpä kävi juuri niin kuin suunniteltiin. Tanska juoksi itseltään jalat alta ja kun Suomi sitten nosti voimaa ylös, niin Tanska olikin itse vaikeuksissa. Laura Österberg Kalmari oli ensi jakson täysin pimennossa – kuten aikanaan Porin ottelussa Ruotsia vastaan – mutta toisella jaksolla tuli enemmän vipinää laidalle.
Vasen puolustaja Maija Saari ei ole 30 aikaisempaan maaotteluunsa tehnyt ainuttakaan maalia, mutta nyt hän teki sen ja se oli vielä pelin ainoa eli voittomaali vapaapotkusta. Oli erikoinen maali; vapari leijaili koko pelaajarykelmän yli ja löytyi sitten Tanskan maalista. Se oli siinä!
Nyt Suomi nousi jopa A-lohkon voittajasuosikiksi, sillä Hollanti ja Ukraina eivät ole pelillisesti läheskään samaa tasoa kuin Tanska. Eli EM-välieräpaikka kutsuu – jalkapallon arvoturnauksessa.

Jarmo Liuhala

25.8.2009 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva