Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Metallin sopimuksella perälauta ja kannattavuutta

Kuva: Metallin sopimuksella perälauta ja kannattavuutta

Metallityöväen liiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelema uusi työehtosopimus antaa kehitystakuun ja osaltaan edesauttaa työpaikkojen säilymistä, katsoo metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

- Yksi lähtökohta neuvotteluille oli, että halusimme perälaudan takaisin ja sen myös saimme. Haluamme turvata työntekijöiden ostovoiman. Palkankorotuksen määrä on nähtävä myös satojen työpaikkojen kysymyksessä, onko verstaalla enää lainkaan valoja kevään tullessa, Aalto painottaa.
Perjantaina saadun neuvottelutuloksen palkankorotuksen kustannusvaikutus on 0,5 prosenttia joko paikallisesti sopien ns. pottina tai yleiskorotuksena. Vielä Metalliliiton liittovaltuuston hyväksymisen tarvitsema sopimus on kolmivuotinen, mutta seuraavan kerran palkoista neuvotellaan jo ensi kevään tilannetarkistuksissa. Nyt sovittiin palkoista vain ensi vuoden lokakuuhun asti.
Sopimuksen syntymistä tukeakseen valtiovalta antoi lupauksen selvittää kaikkein tukalimmassa tilanteessa eli työttöminä olevien tilannetta. Toimet liittyvät työttömyysturvaan, lomautukseen ja koulutukseen.
- Olemme esittäneet näihin asioihin parannuksia, joiden toteuttamista toivomme nyt hallitukselta mahdollisimman pikaisesti.
Sopimusta tuoreeltaan lauantaina Varsinais-Suomi-Satakunnan aluejärjestön retkeilytapahtumassa Säkylässä esittelevä Aalto muistuttaa myös liiton vaatimuksesta hallitukselle aikaistaa joka tapauksessa vastaan tulevia hankintoja työllisyyden parantamiseksi.
Synkimmissä arvioissa on povailtu meriteollisuusklusterissa koettavan lähiaikoina jättityöttömyyden, ellei nopeisiin toimenpiteisiin ryhdytä. Suomalaiset telakat edustavat huippuosaamista, mutta laivojen kysyntä on käytännössä loppunut. Aallon mukaan tarvitaan apua vaikeimman ajan yli ”kitkuttelemiseksi”.
- Esimerkiksi jäänmurtajakalustoa on vahvistettava murtaja Voiman lähestyessä elinkaarensa loppua. Monitoimimurtajan rakentaminen toisi töitä ja tukisi myös Pohjois-Suomen kaivoshankkeita turvaamalla malmikuljetukset Pohjanlahdella kovinakin talvina.

Markku Lehtisalo

 

25.8.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva