Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Todellinen yllätysvoittaja

Kuva: Todellinen yllätysvoittaja

Berliinin MM-kisoissa monen lajin mestarin nimi oli etukäteen vain pokkaamista vaille. Onneksi yllätysvoittajia on jo useampia ja suurimmat niistä ovat saksalaisten heittäjien tekemiä. Kukapa olisi uskonut, että 37-vuotias Steffi Nerius voittaa vielä uransa ehdottomasti loppupuolella naisten keihään maailmanmestaruuden. Kaiken lisäksi Steffi kiskaisi huikean tuloksen, 67,30, ja kaiken lisäksi ensimmäisellä heitolla. Tuo tulos oli niin kova tuulettomalla kisastadionilla, että se sotki lähes täysin Tshekin Barbara Spotakovan sekä Venäjän Maria Abakumovan pasmat. Lisäksi Saksan parhaan naisheittäjän piti olla Christina Obergföll.

Siksi jo Heli Rantasen ja Taina Kolkkalan (os Uppa) kanssa kilpaillut Nerius yllätti varmasti voitollaan nämä molemmat suomalaiset. Tulkoon nyt kerrotuksi, vaikka se ei olisikaan soveliasta, että Suomen yleisurheilun ainoa naisten olympiakisojen (Atlanta 1996) kultamitalisti on nykyään 39-vuotias ja hänen silloinen voittotuloksensa oli 67,94.

Tulkoon myös esiin se, että Nerius oli mukana jo Atlantassa, kuten olivat Mikaela Ingberg sekä Porin Uppa. Ihan urheilun knoppitietäjille – siis ilman lunttaamista – kysymys, kuka oli Atlantan naisten keihään hopeamitalisti? Vihjeeksi, ettei se ollut Norjan Trine Hattestad, joka oli kolmas.

Nerius on päättänyt lopettaa pitkän keihäsuransa tämän kauden jälkeen, joten jäähyväiskilpailut ovat luvassa jo 6. syyskuuta – kaiken lisäksi Berliinissä, jonne on kutsuttu Steffin uran aikaisia kilpailijoita leikkimieliseen kisaan.

Jos ja kun Neriuksen ura siis päättyy tähän kauteen, niin ei hän itse sitä ainakaan kilpailumielessä voinut paremmalla tavalla päättää. On maailmanmestaruus sen verran kova saavutus – varsinkin nyt kun se tuli täysin puskista!

Kotiyleisön apu tai tuska

Miesten kiekonheitossa ennakoitiin, että kuulemme palkintojen jaossa Maamme-laulun lyhennettynä, sillä Viron Gerd Kanter oli jopa ylivoimainen suosikki, joka ei kauden mittaan ole kilpailuja hävinnyt.

Nyt Kanter kuitenkin jätettiin kolmanneksi ja se oli yllätys, vaikka Viroon lajista pronssimitali tulikin. Lajin voittaja oli Neriuksen tapaan yllättäjä, vaikka on ennenkin arvokisoissa menestynyt. Nimittäin stadionin yleisö suorastaan huutamalla huusi Robert Hartingin viimeisellä heitolla voittajaksi sekä maailmanmestariksi.

Kiekkokisan johdossa oli jo avauskierroksilla muille luun kurkkuun kiskaissut Puolan Piotr Malachowski, joka kiskaisi maansa ennätyksen 69,15. Se riitti muille paitsi Hartingille, jonka yleisön pauhu siivitti viimeisellä heitolla tulokseen 69,43 ja yllätysmestariksi. Nimittäin ellei mestarin nimi olisi ennakkoon ajatellen ollut Kanter, niin sitten sen piti olla Liettuan presidentin henkivartija Virgilius Alekna. Vaan Alekna jätettiin jopa neljänneksi.

Tämä Harting tuli puheillaan kuuluisaksi jo ennen kisojakin. Hän nimittäin ehdotti doping-aineiden käytön täydellistä vapauttamista. Eikä muuten ihme, sillä jokin ongelma hänellä lie ollut, koska hänen valmentajansa Werner Goldmann suljettiin vuoden alussa pois organisoidusta urheilusta, koska löytyi riittävästi näyttöä hänen DDR:n aikaisesta dopingtoiminnastaan.

Harting on puolustanut valmentajaansa julkisesti. Miten mahtoi yhteistyö näiden kisojen aikana toimia? Suomalaiset kyllä tietävät hiihtourheilusta, ettei siitä kuitenkaan mitään ongelmia synny, vaikkei valmentaja olisikaan kisastadionilla.

Kävi finaalissa myös Frantz Kruger heittämässä tuloksen 59,77 ja sillä oltiin kahdestoista. Kolmen lisäheiton saaminen finaalissa olisi edellyttänyt Frantzilta tulosta 63,18. Ei siis mitään haamutulosta!

Kaikki mahdollinen testataan

Naisten 800 metrin ylivoimainen maailmanmestari on – ainakin vielä – Etelä-Afrikan 18-vuotias Carter Semenya, joka juoksi kuin leikiten voittoon kovalla ajalla 1.55,45. Mutta ei siinä vielä kaikki. Nyt on herännyt epäilys, että kyseessä olisi tämän aikakauden Jarmila Kratochvilova.

Saihan Jarmila jo Helsingin MM-kisoissa kunniakkaan lempinimen Jarmo, mutta vaikka melko miehiseltä vaikutti, niin ei häntä sentään sukupuolitestattu. Olisiko vuoden 1983 menetelmillä edes varmuutta saatu? Silloin nimittäin testattiin pelkästään housut pois-systeemillä!

Tosin oli kyllä aikoinaan melkoinen varmuus siitä, että Irina ja Tamara Press olivatkin veljeksiä!

Semenya on vuodessa parantanut ennätystään 8,77 sekuntia, joka lie 800 metrillä melkoisen paljon – varsinkin kun mennään kahden minuutin pintaan päätyvää vauhtia. Mutta Carter (liekö saanut nimensä Jimmyn mukaan?) Australialainen valpas media ilmoitti julkisesti, että Semenya on mies.

IAAF otti vihjeestä vaarin ja poikatyttö passitettiin sukupuolitestiin. Mutta liiton tiedottaja Nick Davies totesi, että toki Carter sai juosta finaalissa, koska kyse ei suinkaan ole huijaamisesta, vaan kyseessä on lääketieteellinen asia. Testi tehtiin jo ennen 800 metrin alkueriä, mutta niiden tulosten valmistuminen kestää useamman viikon.

Tietojen mukaan Semenyalle olisi aikaisemmin tehty tällainen testi ja silloin hänet todettiin kyllä naiseksi.

Kun nykyään liikuskelee kotioven ulkopuolella, niin joskus jää miettimään, että kumman sukupuolen edustaja oikein vastaan tulikaan. Sama tunne iskee joskus päälle, kun katsoo jotain asiaohjelmaa televisiosta.

Silloin tulee automaattisesti suorittaneeksi omat johtopäätökset, mutta niillä taas ei ole mitään merkitystä. Jos päätelmäni kertoisi ääneen, niin voisi löytää itsensä jopa jostain ohjelmasta.

Viikonlopun toivelista

Berliinin MM-kisoissa suomalaisurheilijoiden saavutukset ovat tähän mennessä yksi kunniakas pistesija sekä yksi finaalipaikka. Seiväshyppääjä Eemeli Salomäki putosi karsinnassa, mutta jopa olivat Eemelin hypyt vaarallisenkin näköisiä.

Salomäki nimittäin kääntyi hypätessään joka kerta erittäin paljon oikealle ja olipa sellainenkin tapaus lähellä, ettei hän yhdessä hypyssään ollut osua edes pehmustekasaan! Näytti vaaralliselta hommalta, mutta kyseessä on kuulemma vain tekniikkavirhe. Toivottavasti korjaantuu, ennen kuin suurempaa vahinkoa pääsee syntymään.

Mutta vielä on toivoa jäljellä, sillä viikonlopun aikana Suomeen odotetaan ainakin yhtä mitalia, ellei peräti jopa kahta. Tommi Evilä ponkaisi pituuden karsinnassa, joka ei ollutkaan aamukarsinta, vaan käytiin eilen vasta kello 19.10 alkaen.

Silti pitää uskoa, että Evilä hyppää finaalissa, vaikka jo pelkkä karsintaraja oli huikeaa luokkaa – se oli nimittäin 815. Mutta ainakin hyppääjä itse uskoi sen menevän jopa helposti, mutta toivoi sen onnistuvan heti ensimmäisellä karsintahypyllä.

Ne mitalit

Jos ja kun Evilä jatkaa pituuden finaalissa lauantaina, niin tänään on ehditty jännittää jo miesten keihään karsinnan A-ryhmä ja kello 19.30 on vuorossa B-ryhmä. Tämän hetken suuri pelko on se, että Tero Pitkämäki on kuumeessa.

Kuten tiedossa on, niin Suomella on mukana neljä miestä keihään karsinnassa. Teemu Wirkkala, Pitkämäki, Antti Ruuskanen ja Tero Järvenpää on se kvartetti, jolta kaikilta odotetaan paikkaa sunnuntain finaaliin. Alkamisaika on kello 17.20.

Tänään kello 10.10 – onpa tarkka aika – starttaa miesten 50 kilometrin kävely, jossa on mukana Jarkko Kinnunen. Entinen huippukävelijä Valentin Kononen povaa Kinnuselle jopa pistesijaa. Valentin muistetaan uraltaan hyvin. Jo pelkällä katseellaan hän pyörrytti - kisan aikana - kiinalaisen kävelijän tajuttomaksi.

Toki Vallun sormet kurkkuun-systeemikin muistetaan!

Ammattimiehen näkökulma

Moni Porin Pesäkarhujen kannattaja on kuulemani mukaan surrut sitä, että porilaiset saivat välierävastustajakseen Jyväskylän Kirin, joka voitti naisten Superpesiksen runkosarjan ja pudotti omassa puolivälierässään Rauman Feran puhtaasti 3-0.

Mutta puolivälierien ehdottomasti kovin taistelupari oli Pesäkarhujen ja Lappeenrannan Pesä Ysien välinen puolivälierä. Vastakkain olivat runkosarjan nelonen sekä vitonen ja kaiken lisäksi kuuluvat siihen sarjan huippukastiin.

Pesäkarhut pudotti Lappeenrannan jatkosta suoraan kolmella voitolla ja Porin ratkaisupelin jälkeen Pesä Ysien pelinjohtaja Jani Valkeapää suitsutti estottomasti Pesäkarhujen hyvää peliesitystä. Nouseva suunta on jo sarjan alusta alkaen ollut Porin pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäen tavoite kauden mittaan ja sen onnistumisesta kertoo peräkkäisten voittojen putki. Niinpä on aivan turha heittää porilaisittain kirvestä kaivoon, sillä jo Porissa runkosarjan loppupuolella Pesäkarhut musersi Kirin.

Miksei sama muka onnistuisi myös välierässä?

Puolivälierien jälkeen Valkeapää otti Pesäkarhuista esiin Kaisa Kärkkäisen pelipanoksen, jota hän piti todella merkittävänä. Huippuseuran pelinjohtaja totesi, että hänen mielestään naisten vuoden pesäpalloilija on ilman muuta Kärkkäinen.

Tosi on ja ammattimiehen sanaa pitää uskoa. Me Porin pesiskatsomossa emme aina huomaa Kaisan merkitystä ottelussa. Tilastoissa Kaisa toki näkyy, mutta ehkä suuremmalle huomiolle ovat päässeet Hanna Hirvikoski sekä Sanna Lappalainen. Toki he, kuten koko muu joukkue, ovat pelanneet hyvin, mutta katsotaan seuraavassa pelissä yhdessä Kärkkäisen tekemisiä.

Se nimittäin onnistuu jo ensi tiistaina, kun Jyväskylä tulee Poriin ja kyseessä on toinen välieräpeli. Ottelu alkaa jo kello 17.30 ja vain voitosta pelataan. Ottelua kunnioittaa läsnäolollaan Urheilukanava, joten muukin Suomi näkee, ettei huono joukkue Kiriä taas voittanut.

Nuoret huiput Porin stadionilla

Nyt jos koskaan kannattaa suunnata matka lauantaina sekä sunnuntaina (22.–23.8.) Porin stadionille, sillä siellä käydään kaksipäiväiset yleisurheilun alle 22-vuotiaiden Suomen mestaruuskisat. Kisoissa on mukana monta maamme ehdotonta yleisurheilulupausta ja Berliinin MM-kisoista ovat Poriin ehtineet jo seiväshyppääjä Minna Nikkanen sekä estejuoksussa mukana ollut Sandra Eriksson, joka juoksee nyt 1500 metriä.

Miesten keihäässä on mukana nimiä, jotka takaavat sen, että Suomi on jatkossakin lajin huipulla. Nuorten Euroopan mestari Ari Mannion johdolla näemme Kalevan Kisoissa hyvin menestyneet Mikko Kankaanpään sekä Lassi Etelätalon.

Pituushyppääjä Noora Pesola oli jo lähellä MM-kisavalintaa, kuten myös pikajuoksija Visa Hongisto. Suomen kärkipään juoksijattarien listalle on pitemmillä matkoilla nousemassa myös Karin Storbacka. Toki satakuntalaista urheilun huippua edustaa Noormarkun Nopsan Matti Välimäki, joka on aikuisten ylivoimainen Suomen mestari 400 metrillä.

Kaikkiaan Satakunnasta on mukana 27 urheilijaa, joten SM-mitaleita odotellaan toki maakuntaan useampia. Kilpailut alkavat molempina kisapäivinä kello 11 ja aikataulut on suunniteltu niin, että stadionilta ehtii seuraamaan Berliinin suoraa lähetystä sunnuntaina miesten keihäänheitosta.

Noormarkun Nopsa ja Porin Yleisurheilu toimivat mittavien kisojen järjestäjinä.

Sunnuntain televisioantiin saattaa monella kuulua myös Valencian F1-kisat. Siellä nähdään osaako Kimi Räikkönen edelleen ajaa Ferraria ja tallikaverina on nyt yllättäenkin Luca Badoer. Myös Heikki Kovalaisen olisi syytä menestyä, sillä ensi kauden tallipaikat ovat nyt jaossa.

Ai niin. tänään kello 18 ajetaan Porissa ravit. Näitä raveja kunnioittavat läsnäolollaan sekä Porin että Rauman Urheilutoimittajain kerhon jäsenet. Takuutyötä on siis nähtävillä.

Jarmo Liuhala

21.8.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva