Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Todellisia tähtihetkiä

Kuva: Todellisia tähtihetkiä

Yleisurheilun maailmanmestaruuskisat ovat tarjonneet – ja tulevat vielä tarjoamaan – todellisia tähtihetkiä urheilun ystäville. Muutaman urheilijan suorituksen jälkeen tulee katsojalle jopa erikoinen tunne. Kuinka voittaja voi olla niin ylivoimainen, vaikka kisoissa ovat mukana kaikkien maailman maiden parhaat urheilijat? Täysin omaan kastiinsa ja aivan kuin eri planeetalta oleviksi voi jo kisojen puolivälissä nostaa nimet Usain Bolt ja Kenenisa Bekele.

Kummankin juoksijan ylivoimaisuus häkellyttää, vaikka matkat ovat niin erilaiset kuin olla ja voi. Bolt juoksee sata metriä sellaista kyytiä, että jää miettimään ajat, jolloin Pekka Tiilikainen ja Paavo Noponen selostivat tämän matkan juoksuja. Miten olisivat ehtineet kisaan mukaan?

Nykyisellä television aikakaudella selostaminen on varmuudella helpompaa. Myös kotisohvalta näkee itse mitä radalla tapahtuu ja kameroita on erittäin paljon. Mutta jopa nykyiset huippuselostajamme ovat vaikeuksissa maaliintulojärjestyksen kanssa, joten voimme vain kuvitella millaista homma oli putkiradion aikaan. Meillä oli silloinkin parhaat mahdolliset selostajat. Sitä paremmat, mikäli kiikarit toimivat!

Bekele voitti jo neljännen MM-kultansa kymppitonnilla ja miehellä on ikää vasta 27 vuotta. Ihan tosissaan Eritrean Zersenay Tadese yritti pudottaa Kenenisan kovalla matkavauhdilla, mutta ei ole sellaista taktiikkaa joka Bekeleen vaikuttaisi. Nyt hän spurttasi viimeisellä kierroksella selvään voittoon ajalla 26.46,31. Eli mentiin hurjaa vauhtia, mutta loppukirissä matkan rasitukset eivät näkyneet Kenenisan kasvoilla. Ei hän edes irvistänyt saati sitten olisi huohottanut.

Voi ihme ja kumma. Pikamatkan juoksijan sekä kestävyysjuoksijan ylivoimaisuutta lajissaan ei maallikko – ehkei edes Mika Lehtimäki – pysty vertaamaan.

Voi vain todeta, että aika velikultia.

Epäonnistuminenkin säväytti

Aivan toisenlainen sävähdys kävi katsojan läpi kun Venäjän Jelena Isinbajeva pudotti riman kolmannen kerran ja jäi MM-kisoissa vallan ilman tulosta. Näin päättyi venäläishyppääjän viisi vuotta kestänyt arvokisavoittojen putki.

Väistämättä tuli mieleen se, mitä jo ennen kisoja pariinkin otteeseen toin esiin. Nimittäin Suomen Vanessa Vandy hyppäsi kisoihin teippi vasemman jalan alapuolella ja vamma paljastui niin sanotuksi hyppääjän polveksi, joka esti Vanessan osallistumisen lopulta Berliinin kisoihin.

Jo silloin huomauttelin, että myös Isinbajevalla oli kauden aikana täsmälleen samanlainen teippaus ja vielä täsmälleen samassa kohdassa jalkaa. Silloin epäilin myös hänellä olevan ongelmia polven kanssa ja kun kisat päättyivät ilman tulosta, niin vamman olemassaolo myös paljastettiin!

Tosin Isinbajeva on lajissaan niin ylivoimainen kuin vain olla voi, mutta mahdollisimman vähillä hypyillä Jelena ja valmentajansa Vitali Petrov yrittivät kisan selvittää. Tuli kolme epäonnistunutta hyppyä ja aloituskorkeus peräti 470.

Kaiken lisäksi Isinbajeva on saanut ylivoimaisuudellaan ja omalla esiintymisellään varsin monet katsojat jopa salaa toivomaan epäonnistumista. Nyt se tuli – ja tuli arkaan paikkaan. Enää ei häneltä onnistu Sergei Bubkan kuuden MM-kullan suora. Ehkä loppukauden mittaan näemme häneltä kovia tuloksia lisää ja kuulemme kun Arto Bryggare paljastaa sen mitä runoa Jelena ennen hyppyään lausuu.

Puolan Anna Rogowska voitti Jelenan jo toistamiseen tällä kaudella, joten kyllä nyt nousivat statistit päärooliin ja enää ei niin paljon harmita kun kisan aikana seurataan erittäin paljon nukkuvaa urheilijaa.

Se tuli selväksi, että Isinbajeva on sittenkin ihmisrodun edustaja, vaikka lajissaan täysin ylivoimainen. Silti voi hänellekin tulla polvivammoja, joten nyt jäi pääosan esittäminen torsoksi.

Vertailun vuoksi

Jamaikan ylivoimaa pikamatkoilla korosti naisten 100 metrin kaksoisvoitto. Mutta kuinka erilaisia pikamatkojen voittajat ovatkaan. Bolt on 196 senttinen hujoppi.

Naisten satasen voittanut Sheri-Ann Fraser on puolestaan 160 senttinen juoksija, joka tikkaa kuin ompelukone – hammasrautoineen. Eli maailman nopeimmat ihmiset ovat pitkä ja pätkä. Fraser, 22, voitti satasen jo Pekingin olympiakisoissa, joten hän nousi harvinaiseen joukkoon. Vain Yhdysvaltain Gail Devers, tuo pitkäkynsi, on pystynyt voittamaan matkan sekä olympialaisissa että MM-kisoissa.

Eikä nimenomaan Deversin suoritusta voi täysin luotettavana pitää – varsinkaan sen jälkeen, kun jopa Marion Jones kertoi käyttäneensä dopingaineita. Siis kertoi sen itse, mutta ei koskaan eikä milloinkaan kärähtänyt testeissä!

Voi olla, että jenkkilässä ovat muutkin käyttäneet siihen aikaan. Katsokaapa kirjoista – vaikka vain huviksenne – mitkä ovat naisten satasen sekä 200 metrin ME-tulokset ja kenen nimissä ne ovat? Tosin tämä mestari menehtyi yllättäen muutama vuosi sitten.
Nyt huhutaan vankasti, että miesten satasen nelonen, Antigua ja Barbudan Daniel Bailey olisi kärähtänyt. Ei toki suuryllätys, mutta hänellä on sama valmentaja kuin Boltilla.

Valmentajan nimi on Glen Mills. Mutta IAAF on kiistänyt huhut, joten marokkolainen estejuoksija Jamal Chatbi on ainoa – tähän mennessä – kärähtänyt.

Kummallista moraalia

Suomen ainoa kestävyysjuoksija, Jukka Keskisalo, juoksi 3000 metrin esteissä kahdeksanneksi ajalla 8.14,47 – ja kaiken lisäksi jo ensimmäisellä kierroksella auenneella tossunnauhalla.

Keskisalo itse totesi, että johan on perkele kun tähän ikään (28) mies ei ole oppinut tossunnauhoja solmimaan. Tästä Suomen moraalikot sitten ottivat pulttia, koska Keskisalo ihan kirosi suorassa lähetyksessä illalla noin kello 21.30 aikaan.

Samalla on kuulemma ihan sopivaa, että Salatut elämät tv-sarja saa näyttää parhaaseen katseluaikaan (ennen kello kahdeksaa illalla) jakson, jossa tapahtuu kuolemiin johtanut räjähdys sekä elävältä hautaaminen. Tieto tv-sarjan tapahtumista on tosin toisen käden tietoa. Tosin taho oli luotettava, sillä sen antoi 9-vuotias sukulaistyttö jopa hieman järkyttyneenä.

Vielä nuoremmat ovat sarjan jaksoa katsoneet – yksin – koska kaikkia vanhempia ei seuraaminen kiinnosta, eivätkä he luulleet noin järkyttäviä tapahtumia esitettävän saippuasarjassa! Ymmärtääkö kuusivuotias todella etteivät draamasarjan tapahtumat ole todellisia?

Kun sitten Keskisalo sanoo kirosanan niin kuin se on, niin sen on jokainen lapsi kuullut varmuudella aikaisemminkin, eikä hänen pitäisi olla edes telkkarin ääressä enää siihen aikaan. Mutta näin kauhistellaan eri asioita. Jukka tosin kertoi, ettei sijoitus olisi parantunut, vaikka nauhat olisivat olleet kiinni.

Kisan voitti Kenian Ezekiel Kemboi ajalla 8.00,43. Toinen oli myös kenialainen Richard Kipkemboi Mateelong ajalla 8.00,89 ja Kenian kolmoisvoiton esti Ranskan Bouabdellah Tahri uudella Euroopan ennätyksellä 8.01,18. Toki suomalaiset hehkuttivat jo tulevia EM-kisoja toteamalla, että Keskisalo oli toiseksi paras eurooppalainen.

Siihen Jukka totesi realistisesti: ”Niin, eikä eroa jäänyt kuin koko etusuora. Ei olisi heittäytyminen tainnut auttaa”?

Vain kaksi karsinnan kautta

Tähän mennessä vain kaksi suomalaisurheilijaa on selvittänyt tiensä jatkoon karsinnoista. He ovat tähän mennessä Suomen ainoan pisteen estejuoksussa tuonut Keskisalo sekä eilen miesten kiekon finaalissa kahdentoista parhaan joukkoon heittänyt Frantz Kruger.
Tänään karsintarajan yrittävät lajeissaan selvittää seiväshyppääjä Eemeli Salomäki, moukarin heittäjä Merja Korpela sekä pituushyppääjä Tommi Evilä. Sekä Salomäen että Korpelan selviytyminen finaaliin olisi sitä kuuluisaa suomalaista sisua, jota ei muuten vielä liiemmin ole kisoissa nähty.

Sen sijaan Evilältä finaalipaikkaa odotetaan ihan tosissaan – eikä pelkästään vain miehen omien puheiden mukaan. Nimittäin Kalevan Kisoissa meni jo siihen malliin, että Tommi saattaa – siis saattaa – olla kolmas suomalainen karsintojen kautta finaaliin selviytyvä.

Kruger teki Pekingissä tarkkaa työtä – oli karsinnan kahdestoista neljän sentin erolla seuraavaan. Nyt Frantz meni selvemmällä erolla finaaliin. Eroa sijalle 13 jääneeseen tuli jo viisi senttiä!

Mutta vielä ovat edessä ne miesten keihään karsinnat ja huomenna Jarkko Kinnunen on mukana yleisurheilun pisimmällä kilpailumatkalla eli miesten 50 kilometrin kävelyssä. Vielä niitä mitaleja sekä pisteitä siis ehtii tulla.

Jokin roti saisi olla

Jääkiekon SM-liiga järjestää tämän vuoden kauden infotilaisuutensa ja pitopaikka on tällä kertaa ulkomailla Viron Tallinnassa, Tallink Spa & Conference hotellissa. SM-liiga suoritti melkoisen kovaa karsintaa tilaisuuteen halukkaiden kohdalta.

Peräti kolmannes vähemmän median edustajia hyväksyttiin infotilaisuuteen kuin aikaisemmin – muka taloudellisten seikkojen takia. Mutta mikäli media haluaa tietoja asioista, joista se takuuvarmasti kauden aikana otteluselostusten muodossa tekee juttuja, niin karsiminen koskee jo työmahdollisuuksia.

Uusi Aika on Tallinnassa hommaa kuuntelemassa, mutta muutamalle kirjoittavalle medialle on tiedotuspäällikkö Pasi Mennander lähettänyt kieltävän vastauksen. Kun kyseessä on liigapaikkakunta sekä otteluista kirjoittava media, niin homma käy yli ymmärryksen. Mutta ei mene yli URHOtv:n!

Kaikkien liigapaikkakuntien otteluista raportoivien medioiden pitäisi päästä halutessaan paikalle.

Ymmärrettävää on, että Kauneus ja Koti ei ole paikalla, mutta muu ei! Tallinnasta tullaan pois katamaraanilla torstaina 3. syyskuuta. Mitä sitten tehdään jos syysmyrsky iskee ja paatit pysyvät rannassa? Järkevintä olisi järjestää tilaisuus vaikka Tampereella, jonne kaikki tietoa haluavat liigapaikkakuntien mediat kyllä pääsisivät hyvien liikenneyhteyksien avulla.

Toki Porista ja Raumalta olisi tarjolla sellainen ihme kuin taajamajuna.

Ässät tänään Vaasassa

Viime kaudella Ässien päävalmentaja Alpo Suhonen sekä Vaasan Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen saivat liigakarsinnasta melkein tärkeämmän turnauksen kuin itse SM-finaaleista. Molemmat silloiset päävalmentajat arvostelivat SM-liigan toimintaa melkoisten sakkojen edestä ja kun nyt tämän syksyn urhoilua on liigan osalta seurannut, niin Ape sekä Tami saivat sakkonsa totuuden puhumisesta!

Vaasa Cup alkaa tänään ja Ässät kohtaa kello 15 Växjö Lakersin. Huomenna Ässät pelaa Sportia vastaan, eikä Pekka Rautakallion ja Tammisen joukkueiden välisestä kohtaamisesta tule varmasti viime kevään tulikuumien taistojen veroista. Sportin ja Ässien peli alkaa huomenna kello 18.30.

Ässien maalilla Lukkoa vastaan hyvin pelannut Jussi Rynnäs saa varmasti lisää torjuntakokemusta ja ehkä Patrik Forsbacka pelaa Vaasassa pitempään kuin Porin harjoitusottelussa. Silloin Foppa oli pelissä mukana 18 minuuttia ennen kuin suihkukomennus kutsui.
Vaasa Cupin neljäs joukkue on Suomen mestari JYP, jonka Ässät kohtaa lauantaina 22.8. kello 13. Eli kovatasoinen Vaasan turnaus on ja antaa varmasti paljon osviittaa valmentajille alkavaa kautta ajatellen.

Jarmo Liuhala

20.8.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva