Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Alvilla päähän

Kuva: Alvilla päähän

Ruoan arvonlisäverosta on tullut uusi kiistan aihe, jolla etelän media käy vaalirahakohun hiljentyessä poliitikkojen kimppuun. Se on sinänsä terve piirre, sillä nyt on päästy keskustelemaan todellisesta politiikasta, ei sen lieveilmiöistä.

Eduskuntaryhmien aloittaessa kesäkokoustensa kierrosta, ruokavero pysynee otsikoissa. Ja kun maan hallitus aloittaa budjettiriihensä, erääksi pääasiaksi nousseekin juuri se, lasketaanko ruokaveroa, kuinka paljon sitä lasketaan, ja lasketaanko veroa sekä kaupassa että ravintolassa.

Pääministeri Matti Vanhasen porvarihallituksen aikana on totuttu siihen, ettei politiikkaa kyetä tekemään ilman farssia, ja farssin päätähti on löytynyt pääsääntöisesti keskustasta.

Ruokaverokeskustelusta farssin on tehnyt se, että päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus käyvät huutokauppaa veronalennuksen määrästä. Hallituskumppanit lyövät nyt toisiaan alvilla päähän minkä ehtivät.

Kokoomuksen ansioksi tässä keskustelussa on laskettava se, että valtiovarainministeri ja puheenjohtaja Jyrki Katainen on sentään ilmaissut selkeästi, mitä mieltä kokoomuksessa ollaan, eli että sekä ruokakauppojen että ravintoloiden alv olisi laskettava 14 prosenttiin.

Keskustassa taas vaihdetaan mielipidettä lähes päivittäin riippuen siitä, kuka on äänessä.

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) poistaisi ruokaveron kokonaan. Eilisaamuna Matti Vanhanen ilmoitti keskustan olevan sitä mieltä, että sekä kaupasta myytävän ja ravintolassa syötävän ruoan vero on pudotettava 12 prosenttiin.

Pääministeri puhui, kuin hän ja keskusta olisivat olleet koko ajan tätä mieltä. Todellisuudessa kepu on aiemmin puhunut vain ruokakauppojen alvista. Keskustan alvisekoilu osoittaa sen, että puolueella on yhtä suuri huoli kannatuksen laskusta kuin oppositiossa olevilla sosialidemokraateilla.

Mieleen tulee runsas vuosi sitten Porin Suomi Areenalla käyty puheenjohtajien keskustelu, jossa Vanhanen ja Katainen yhdessä löivät SDP:n silloin uutta puheenjohtajaa Jutta Urpilaista alvilla päähän.

Hallitusohjelmassa oli sovittu, että ruokaveroa lasketaan 17 prosentista 12 prosenttiin. Urpilaisen demarit vastustivat tätä, koska pelkona oli, että veronalennus jää kaupan omaksi hyväksi, ei kuluttajan.

Urpilainen esitti kuuluisan vertauksen, jonka mukaan pienituloinen kuluttaja tienaa alvin alentamisella yhden edamjuustopaketin verran viikossa.

Silloin hallitusohjelmassa ei puhuttu mitään ravintolaruoan veron alentamisesta. Ravintoloissa alv on nyt 22 prosenttia.

Näyttää siltä, että ruokavero saa hallituksen rivit natisemaan liitoksistaan. Vihreiden Anni Sinnemäki on kannattanut Kataisen 14 prosentin esitystä. Ruotsalaiset taas ovat alkuperäisen 12 prosentin kannalla.

Selvää lienee se, että joka tapauksessa kauppojen ruokavero alenee lokakuun alussa. Siitä ei voida enää perääntyä monestakin syystä, vaikka valtiontalous ei sitä kunnolla kestäisikään.

Alkuperäinen esitys vähentäisi valtion verotuloja 507 miljoonaa euroa. Jos ravintolat otetaan mukaan, maksaisi ale 287 miljoonaa euroa lisää. Mitä muuta sillä saisi?

Jos hallitus nyt vetäisi alvialen takaisin, olisi se kuluttajien pettämistä. Kauppahan on pitkin vuotta korottanut ruoan hintaa enemmän kuin olisi ollut tarvis. Tämä on tulkittu niin, että kauppa on tehnyt tilaa alvin alennukselle. Erityisesti suurilla kauppaketjuilla on lokakuun alussa mahdollista sanoa, että menihän se alvin alennus suoraan hintoihin.

Jos pudotus olisi Kataisen esittämä kolme prosenttiyksikköä alkuperäisen viiden sijasta, jäisi alennuksen vaikutus kuluttajahintoihin olemattomaksi.

Ravintolaruoan veron alentaminen samalla tasolle kaupan kanssa olisi hallitukselta tasa-arvoteko ajatellen ravintoloita. Sen hyöty jäisi tosin saamatta ainakin kaikkein pienituloisimmilta, koska he pystyvät harvoin - jos koskaan - syömään ravintolassa.

Ravintola-ala on uhitellut, että jos sen alvia ei alenneta, lähtee alalta työpaikkoja. Toisaalta alennuksen on sanottu merkitsevän jopa 8 000 uuden työpaikan syntymistä ravintola-alalle.

Tätä työntekijöitä edustavan PAMin puheenjohtaja Ann Selin on pitänyt ylimitoitettuna.

Ja toden totta; tuskin kymmenen euron ruoka-annoksen hinnan laskeminen eurolla lisää kovin paljon ravintolan asiakaskuntaa.

Jukka Vilponiemi

20.8.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva