Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Heppoisilla tuloksilla ei menesty

Kuva: Heppoisilla tuloksilla ei menesty

Ei todellakaan tarvinnut seurata Berliinin yleisurheilun MM-kisoja kuin kaksi päivää kun varmasti kovakalloisinkin ymmärsi, ettei maailmanmestaruutta voiteta näissä kisoissa pilipalituloksella. On jopa hämmästyttävää, että mestaruuden voittamiseen tarvitaan näinkin kovia tuloksia kuin tähän mennessä on nähty. Jopa finaaliin pääsyyn pitää urheilijan tehdä kauden parhaansa ja siihen saavutukseen eivät suomalaisurheilijat ole pystyneet – tähän mennessä. Eipä niitä mitaleita toki huikeaa määrää Saksasta odotella, mutta vähin vaatimus olisi kuitenkin se, että suomalainen pystyisi urheilemaan edes omalla tasollaan! Palataan suomalaisten suorituksiin myöhäisemmässä vaiheessa, sillä käydään ensin läpi urheilijoiden saavutukset.

Sunnuntai-iltana kello 22.35 Suomen aikaa istui varmasti moni yleisurheilun ystävä silmät kiiluen odottamassa miesten 100 metrin juoksun finaalia. Ja varmasti ympäri maapallon tätä finaalia seurasi moni sellainen, joka ei pahemmin urheilusta edes välitä.

Hyvin moni halusi tietää kuka on maailman nopein mies. Kun finaalin näki, niin eipä jäänyt siitä pienintäkään epäselvyyttä.

Jamaikan Usain Bolt pyyhälsi etusuoran sellaista kyytiä, että hyvä kun ehti katseella seurata. Uusi Boltin tekemä ME-tulos on nyt 9,58. Aika on lähes käsittämättömän kova ja jotenkin jäi sellainen tunne kuin Usainilla olisi vieläkin ollut värkeissä varaa? USA on ollut pikajuoksun Mekka, mutta vaikka toiseksi sijoittunut Tyson Gay juoksi uuden maansa ennätyksen 9,71, niin eroa maalissa oli parisen metriä tai siltä ero vaikutti. Kuitenkin parivaljakko Bolt-Gay oli maailman nopeimpien juoksijoiden finaalissa jopa selvästi edellä kolmanneksi tullutta Jamaikan Asafa Powellia, jonka loppuaika oli sentään 9,84 eikä sillä huippuajalla saatu kuin pronssia!
Pelkästään se oli käsittämätöntä, että Bolt paransi Pekingissä juoksemaansa maailmanennätystä 11 sadasosasekunnilla. Jo entinen ennätys vaikutti rikkomattomalta – tosin sen Bolt juoksi katsojille vilkutellen – mutta nyt olivat jo kovat piipussa. Tai ainakin puolikovat, sillä onhan kyseessä peräti 196 senttinen pikajuoksija, joka saattaa vielä puristaa tästä ennätyksestä sadasosia. Nyt ainakin starttiraha kauden loppuihin kilpailuihin nousi huikeaksi.

Mutta kun Bolt on mukana, niin satasen kisaa kuin kisaa voidaan mainostaa ME-yrityksenä.

Onneksi ovat EM-kisat

Jännityksellä voidaan vielä odottaa mitä Bolt saa näissä kisoissa aikaiseksi. Näillä näkymin myös 200 metriä on hänen heiniään ja jälleen voidaan hyvällä syyllä odottaa uutta ME-tulosta. Kun tähän lisätään lisäksi mahdollinen pikaviestin kultamitali, niin kysymysmerkiksi jää, olisiko hän myös mestari ratakierroksella.

Mutta jo satasen finaalin starttia odotellessa pasahti mieleen, että on oikeastaan hyvä, että pidetään myös Euroopan mestaruuskilpailut. Vaikka Berliinin finaalissa oli mukana Britannian Dwain Chambers (kuudes ajalla 10,00), niin kyllä tulevissa EM-kisoissa täytyy satasen finaalissa olla mukana yksi valkoihoinenkin. Tai tiedä häntä, koska Norjankaan huippujuoksija ei ihan viikingiltä näyttänyt.

Ehkä näiden kisojen tasollisesti kovin laji on jo nähty. Mutta niin paljon makeaa on vielä tulossa, ettei pidä ennakoida tuon asian kanssa. Sen vain pitää huomata, että juoksuradalla täytyy lajissa kuin lajissa mennä kovaa.

Silti yleisurheilun MM-kisat ovat hieno keksintö. Ja on erittäin hyvä asia, että niissä on olemassa myös maakiintiö. Nyt sentään muutamassa lajissa voi valkoinenkin pärjätä. Jo tässä vaiheessa voi kuitenkin sanoa, että USAn 400 metrin ehkä tuleva voittaja on valkoinen. Nimeä ei kuitenkaan kannata tuoda esiin, koska voi käydä toisinkin.

Kauheita kuulakaaria

Jo kisojen avauslajissa, miesten kuulassa, sai käsityksen, etteivät palkintopallilla pikkupojat seiso. Harva olisi etukäteen uskonut, että kuulantyöntö voi olla näin jännittävä ja tietysti tuloksiltaan huippuluokkaa.

Samalla tätä lajia seuratessa tuli mieleen, että missä ovat tämän lajin mustaihoiset huiput. Rotujen erilaisuus täytyy perustua siis johonkin geeniperimään, koska nimenomaan voimaa vaativissa lajeissa ei mustia nähty kuin naisten (Michelle Carter oli kuudes) finaalissa.

Silti miesten kuulassa voittaja Christian Cantwell työnsi parhaansa vasta viidennellä kierroksella, ja tulos oli kaamea; 22,03. Puolan olympiavoittaja Tomasz Majeswski ei pystynyt enää vastaamaan, vaikka työnsi hänkin 21,91.

Saksan suurimman hauiksen (on mitattu) omistava Ralf Bartels otti komeasti pronssia tuloksella 21,37. Tässä kohtaa tuli mieleen Suomen kuulamiesten kultaiset vuodet. Niillä tuloksilla olisi oltu himmeimmän mitalin syrjässä kiinni. Nyt ei suomipoika saa 19 metrin työntöä pukattua.

Naisten kuulassa Uuden Seelannin Valerie Vili otti omansa tuloksella 20,44. Saksan Nadine Kleinert otti hopeaa ja hänkin pökkäsi yli 20 metriä.

Muuten, sekä Cantwell että Bolt ovat 196 senttiä pitkiä. Painoeroa löytyy melkoisesti, mutta olisipa mielenkiintoista nähdä nämä adonikset toisensa lajeissa. Kuinkahan pitkälle Bolt mahtaisi rautapalloa työntää tai kuinka nopea Christian olisi satasella? Ainakin nopeasta pyörähdyksestä päätellen voi pärjätä Suomen piirikunnallisissa. No, vitsi, vitsi. Ei saa loukkaantua!

Eivätkö kierrokset riitä

Olen useaan otteeseen todennut, että ratajuoksujen pitkillä matkoilla pitäisi kierroksella ohitettavat ottaa pois radalta häiritsemästä kun huiput juoksevat.

Mutta ei, tämä tapahtuu jopa MM-kisojen 10!p000 metrin juoksussa. Oli nimittäin erittäin lähellä, ettei mestaruus ratkennut sen takia kun kierroksella ohitettavat eivät älyä edes väistää, että voitosta taistelevat voisivat juosta sisäradoilla. Ei – siinä vaan jolkotellaan ratareunusta pitkin ja takaa tullaan täyttä höyryä viimeisellä kierroksella. Jos kerran vilppilähdöstä suljetaan heti pois jatkossa, niin kyllä pitää poistaa radalta kierroksella ohitettavatkin ja vielä ajoissa!

Naisten kympillä mestari oli Kenian Linet C. Masai, mutta liki piti, ettei ollut. 200 metriä ennen maalia neljä naista ratkaisi mestaruutta, mutta juuri Masai kärsi ohituksissa eniten. Hän nousi mestariksi, vaikka Meselech Melkamu (Etiopia) ehti jo nostaa kädet ylös. Masai menikin ohi oikealta.

Onneksi paras juoksija voitti, eivätkä ne ”väsyneet” jotka muistivat enää sen, että kierroksen aikana pitää neljä kertaa kääntyä vasemmalle, päässeet pilaamaan lopputulosta.

Katastrofin ainekset

MM-kisoissa esiintyneistä suomalaisista estejuoksijat, Sandra Eriksson ja Jukka Keskisalo, saavat puhtaat paperit. Keskisalo esiintyy tänään miesten estejuoksun finaalissa, vaikka tipalle se meni. Nyt pohditaan tuliko Keskisalo alas vuorilta liian myöhään, sillä hän juoksi karsinnassa kauden toiseksi huonoimman aikansa 3000 metrin esteissä.

Kaiken lisäksi järjestäjät olivat rikkoneet omia sääntöjään Jukan alkuerässä siirtämällä Etelä-Afrikan Ruben Ramulefin samaan erään, vaikka hänen piti juosta vasta kolmannessa erässä. Suomen protesti ei auttanut, joten Keskisalo joutui pistämään kaikki peliin, mutta pääsi kuin pääsikin finaaliin aikansa perusteella. Tänään nähdään veikö järjestäjien virhe Jukan maitohapoille, josta ei ehdi palautua?

Sandra Eriksson juoksi oman ennätyksensä esteissä, mutta jäi silläkin kauas finaalipaikasta. Silti hän ylitti itsensä ja saman teki seipäässä Minna Nikkanen, joka tuloksella 440 teki ihan kohtuullisen suorituksen. Nuo tulokset vaan eivät MM-kisoissa riitä. Mutta parhaansa nämä urheilijat tekivät.

Sen sijaan Olli-Pekka Karjalainen ja David Söderberg eivät tehneet sitä moukarissa. OoPee totesi, ettei hän ollut töissä, sillä heitot olivat kaikki huonoja. No, David oli vielä huonompi. 400 metrin aidoissa Jussi Heikkilä oli kyläkisoissa kun muut juoksivat kilpaa.
Naisten keihäässä Mikaela Ingberg ihan itki kun putosi finaalista. Syytä olikin itkeä, sillä tulos oli todella huono. No se selvisi, miksi hän soittaa sormillaan keihään narua. Pihka kuulemma irtoaa. Nyt ei irronnut, vaikka finaaliin päästiin alle 60 metrin tuloksilla! Yksi aikakausi on ohi, vaikka itse Mikaela sitä ei vielä ehkä sisäistä?

Jääkiekkoa puolivaloilla

Ässät ja Lukko pelasivat täysimittaisen harjoitusottelun perjantaina. Lukko oli pelannut jo viisi täyden ajan treenimatsia, mutta Ässille tämä oli ensimmäinen. Lukko voitti 3-2, mutta Ässät oli kolmannessa erässä jo lähes ylivoimainen, joten ylipäsmäri Pekka Rautakallio saattoi todeta, että loukkaantumisista kärsinyt joukkue vain paransi loppua kohti.

Hyökkääjien peluuttamisesta vastasi tässä ottelussa Pasi Kaukoranta ja puolustajien peluuttamisesta Karri Kivi. Maalivahtien valmennuksesta vastaava Kari Lehtonen sai pelin jälkeen antaa ohjeita patamaalissa pelanneelle Jussi Rynnäkselle. Rynnäs muuten pelasi ensimmäisen pelinsä kovaa liigajoukkuetta vastaan. Vähän hermostuneen alun jälkeen Lehtosen ohjeet purivat ja Jussi torjui ihan hyvin jo puolitoista erää.

Kamil Piros on vahvistus, mutta jotenkin vaikuttaa, että yksi kiekollinen sekä avaava puolustaja olisi vielä tarpeen ennen liigan alkua. No, sen kyllä Jukka Hirsimäki varmasti sanomattakin tietää?

Jotenkin jäi sellainen tunne, että nyt jäällä oli kuitenkin henkisesti kovempi Ässät, kuin kertaakaan viime kaudella. Rajusti sanottu, sillä olihan Patrik Forsbacka melkein erän pelissä ennen suihkukomentoa. Mutta muusta joukkueen ilmeestä saattoi lukea paljonkin.

Pesistä parhaimmillaan

Ulvilan Pesä-Veikot voi jo kauden tässä vaiheessa hieman juhlia nousua Superiin, sillä ensin joukkue voitti Kankaanpään Mailan Ykkösen ottelussa ja nyt on vielä tämä viikko aikaa, ennen kuin viimeinen ottelu pelataan Kempeleen Kiriä vastaan vieraissa. Manageri Tuomas Hautala on jo rakentamassa ensi kauden joukkuetta ja kapteeni Jani Söderling teki kahden vuoden jatkosopimuksen ja muutenkin on valoa näkyvissä. Ulvila jopa kiinnostaa nykyisien Superin joukkueiden pelaajia, mutta rahankiilto silmissä ei Friitalaan kannata tulla.

Naisten Superissa Pesäkarhut eteni Sami-Petteri Kivimäen johdolla välieriin. Pesäkarhut teki sen kuudennen kerran peräkkäin ja nyt alla on 12 voittoa peräkkäin tältä kaudelta. Mestaruus tulee kun otetaan vielä kuusi voittoa tähän samaan putkeen.

Sanna Lappalainen on ollut hyvä kapteeni loppukaudella ja harvoin kuulee hävinneen joukkueen pelinjohtajan kehuvat vastustajan pelaajaa niin paljon kuin Jani Valkeapää teki, valitessaan Kaisa Kärkkäisen vuoden naispesäpalloilijaksi. No, on Hanna Hirvikoskikin ollut hyvä ja nämä taidot näkee seuraavaksi Jyväskylä.

Jarmo Liuhala

18.8.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva