Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Veroja ja palveluja

Kuva: Veroja ja palveluja

Yhteiskunta on eriskummallinen. Itse kukin sitä tarvitsee, itse kukin sitä arvostelee ja itse kukin sitä rahoittaa. Tänä päivänä vain tuntuu siltä kuin tuo maksajan rooli haluttaisiin kokonaan unohtaa.

Tosiasia kuitenkin vaan on, että yhdessä saamme paljon enemmän ja edullisemmin. Pienemmässä mitassahan tämä toimii esim. osuuskuntien mallin mukaan. Ollaan osuuskunnan jäseniä ja nautitaan yhteisistä eduista. Ilman yhteistä tahtoa, ideaa ja panostusta suomalainen yhteiskunta olisi huomattavasti ohuempi. Suomea on rakennettu yhteisen edun nimissä aikoina, joina elämä oli puutteellista ja olosuhteet vaatimattomat. Huomattiin, että kun itse kukin osallistuu laittamalla osan työnsä arvosta yhteiseen pottiin kaikille koitti paremmat ajat. Niinpä esim. sodanjälkeisinä vuosikymmeninä rakennettiin mallikas sosiaalinen ja toimiva suomalainen yhteiskunta ja palvelujärjestelmä. Nyt kun kaikki on periaatteessa hyvin ja elämä voisi jatkua onnellisissa merkeissä, ovat yhä voimakkaammat itsekkyyden ja itsekeskeisyydet tuulet voimissaan. Kaikki ovat nyt oman onnensa seppiä ja yhteisöllisyydelle annetaan pitkät.

Tämän seurauksena aineelliseen ja henkiseenkin hyvinvointiin syntyneet sukupolvet eivät enää näe kuin omat tarpeensa ja halunsa. Minulle nyt ja heti kaikki ja vielä enemmän. Miksen minä saa sitä ja sitä, kuulee usein kysyttävän ja unohdetaan, että kyllä sen eteen jotain on myös annettava ja työtä tehtävä. Jos ei muuta niin ainakin osallistuttava kustannuksiin verojen muodossa.

Jäsenmaksut ne on maksettava kaikissa yhdistyksissä. Yhteiskunta-nimisessä yhdistyksessä on lisäksi ollut tapana, että itse kukin osallistuu maksukykynsä mukaisissa rajoissa. Tällaisen ajattelutavan me suomalaiset olemme itsenäisyytemme aikana omaksuneet ja sen hyväksi havainneet. Mutta nyt näyttää olevan toisin.

Usein ihmettelen Veronmaksajain keskusliiton tehtävää, tarkoitusta ja tavoitteita. Onko sen ja sen toimitusjohtajan ainoana tavoitteena lopettaa veronmaksu kokonaan ja saada tuo ikävä yksilönvapautta rajoittava seikka kokonaan valtion hoidettavaksi. Tältä usein tuntuu kun kuuntelee kyseisen järjestön kannanottoja. Viimeksi eilen toimitusjohtaja puhui välillisten verojen autuaaksi tekevästä voimasta ja omaisuusveron haitallisuudesta. Tavoitellussa tasaverokäytännössä jäsenmaksua ei enää suoriteta maksukyvyn mukaan vaan rasitus kohdistuu kaikkiin saman tasoisena. Tämä sopii hyvin palkkahaitarin yläpään ihmisille ja pääomatuloilla tai omaisuutensa varassa eläville. Nykyinen hallitus on juuri omaisuuteen ja varallisuuteen perustuvaa verorasitusta kaventanut ansiokkaasta, samalla on jäänyt vähemmän liikkumavaraa pienituloisia ja keskivertopalkalla elävien verorasituksen pienentämiseen. Porvarihallituksella on porvarien otteet.

Ja kun oikein on saatu yhteiskunnan varat minimiin aletaan hokea, ettei meillä ole varaa siihen ja siihen palveluun, sitä ja sitä täytyisi ulkoistaa. Mieleeni tulee vaikkapa sisäministerin esitys pian vuosisadan poliisin hoidossa olleen löytötavaratoimiston ulkoistamisesta, lähinnä kait yksityiselle sektorille. Ehtihän tässä muutama päivä sitten puolustusministerikin toteamaan, ettei liikenneyhteyksistä huolehtiminen enää ole valtioin ydintoimintoja. Taisi olla siinä samassa yhteydessä, kun Destia Oy:n omistajavalvonta petti pahemman kerran. Näin meillä hyvinvointi-Suomessa. Ohut ja kevyt yhteiskunta ei jäsenilleen paljon maksa, mutta palvelut täytyy silti itse kunkin hankkia myös jatkossa. No mistä? Yksityisiltä markkinoilta tietenkin, mutta mihin hintaan. Se jää sitten joskus nähtäväksi.

Yhtenä ilmentymänä yhteiskunnan ja palvelujen alasajosta on apuatarvitsevien yhteiskunnan jäsenten laitoshoidon muuttaminen avohoidoksi. Väistämättä vaan tulee mieleen, että kaiken takana on jälleen oikeistovoimien halua jättää avuntarvitsijat oman onnensa nojaan.

Laitoshoitopainotteisuutta voidaan ja tuleekin purkaa, sillä kuka sitä nyt tieten tahtoen haluaa laitokseen makaamaan, jos kotona elämistä voisi tietyin järjestelyin vielä jatkaa.

Mutta ei tämä järjestely mikään suursäästöjen kohde voi olla, sillä ensin pitää laittaa avohoito sellaiseen kuntoon, ettei kansalaisten palvelujen taso laske. Tähänhän tarvitaan niitä yhteisiä varoja. Toinen tilanne on tietenkin niitten kansalaispiirien osalta, joille täysi verovapaus antaa enemmän kuin mitä yksityisiltä markkinoilta hankitut täyden palvelun paketit. Itse haluan edelleen pitää kiinni yhteisöllisyydestä ja maksaa oman jäsenmaksuni veronmaksukykyni mukaisessa suhteessa. Ei romuteta hyvää yhteistä yhteiskuntaamme.

Esa J. Anttila

18.8.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva