Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sentti on miljoonan alku

Kuva: Sentti on miljoonan alku

Poliittisesta syksystä vaikuttaisi tulevan varsin kiihkeä sen eri osa – alueilla. Valtakunnan tasolla politiikkaa kuumentaa vielä pitkään vaalirahoituksesta aikaan saatu sekamelska. Puolueiden tukijat ehkä saadaan selville, mutta sitten on vielä runsas joukko paikallisia tahoja, jotka toimivat eri vaalien yhteyksissä vaalikampanjoiden toimeenpanijoina ja rahoittajina.

Minkälaisia moraalisia rikollisia näistä toimijoista tutkiva media vielä saa aikaiseksi. MTV:n politiikan toimittaja Matti Maunu revitteli jo tämän viikon tiistain kympin uutisissa., että ay-liikkeiden antamat vaalituet ovat veronmaksajien selkänahasta veistettyjä. Perusteena oli jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus. Melkoista tekopyhää esittää kokenut toimittaja. Ei mikään poliittinen liike elä tämän päivän vain aatteen palolla, vaan tarvitaan myös taloudellisia panostuksia. Vain täydellinen avoimuus vaalirahoituksessa voi enää pelastaa politiikan. Ennen kaikkea jokaisella yksittäisellä toimijalla on oltava hyvä muisti ja tieto siitä, mistä tukirahat tulevat.

Poliittista syksyä varmasti myös kuumentaa valtion ensi vuoden talousarvion käsittely hallituksessa ja eduskunnassa. Velkaa otetaan rajusti lisää. Lisävelka on sijoitettava niin, että suomalaisten julkiset palvelut pystytään turvaamaan. Ainakaan lapsia ja ikäihmisiä ei saa panna laman maksajiksi. Kunnille on ohjattava lisää euroja, sillä pelkät tuottavuusohjelmat eivät mahdollista palvelujen säilyttämistä ja kehittämistä tilanteessa, jossa avun tarvitsijoiden määrä lisääntyy.

Satakunta jää nuolemaan näppejään Kataisen ehdotuksessa valtion ensivuoden talousarvioksi. Toivottavasti syksyn poliittisessa käsittelyssä talousarvioon tulee suotuisia muutoksia satakuntalaisille.

Työmarkkinajärjestöillä on edessä kiireinen syksy ja vuodenvaihde, jotta uudet sopimukset saadaan aikaiseksi. Kaikkien osapuolien on ymmärrettävä, että jo sovituista asioista on pidettävä kiinni ja yritettävä yhdessä löytää ratkaisu, joka kantaa tulevaisuuteen. Kaikki ei voi säilyä ennallaan, vaan on löydettävä ja hyväksyttävä uusia rakenteita ja malleja.

Kunnissa mietitään. miten selvitään ensi vuoden talouden suunnittelusta. Sen lisäksi, että kiinteistöveroja on nostettava alarajanoston takia, on monessa kunnassa mietittävä myös veroprosentin ja taksojen korottamista. Lisävelan ottamistakaan ei saa jättää pois keinovalikoimasta. Palveluista ei ole mitään olennaista karsittavaa, sillä ne ovat edellisen laman jäljiltä varsin pelkistetyt. On siinä työsarkaa kuntien työntekijöille ja valituille päättäjille.

Porissa on taas ryhdytty kisaamaan Porin kaupunginsairaalan päiväkirurgiasta. Asiaa on selvitetty monta kertaa vuosina 1997, 2001 ja 2005. Johtopäätökset ovat joka kerta puoltaneet kahden päiväkirurgisen yksikön olemassa oloa, yksi Raumalla ja yksi Porissa.
Enemmistö porilaisista kaupunginvaltuutetuista on halunnut säilyttää päiväkirurgian myös kaupunginsairaalassa, mutta onko se jatkossa enää järkevää? Kaupunginsairaalan päiväkirurgian nykyiset resurssit eivät pysty tarjoamaan sovitun yhteistoiminta-alueen asukkaille tasapuolisesta hoitamisesta. Uusiin investointeihin ei ole järkevää ryhtyä, varsinkaan, kun ne on jo Tiilimäellä tehdyt. Kirurgista osaamista on oltava kaupunginsairaalassa jatkossakin. Erikoissairaanhoidosta lähetetään jatkohoitoon runsaasti monimutkaisia leikkauksia läpikäyneitä porilaisia ja jatkossa varmasti enenevässä määrin yhteistoiminta-alueen asukkaita. Heidän toipumisensa ja kuntoutumisensa on varmistettava.

Mummoni viljeli usein lausetta, että penni on miljoonan alku. Tänään tietysti alku on sentti tai oikeammin viiden sentin kolikko. Tämä opetus lienee unohtunut tämän päivän hyvin voivilta kansalaisilta. Miten muuten on selitettävissä rahanalaisen tavaran heittely tienposkeen. Joka aamuisella koirankusetuslenkillä on ihan pakko korjata talteen illan ja yön aikana tienpieleen heitetyt juomapullot ja – tölkit. Mummoni opetti minut myös käymään marjassa. Tänä kesänä metsä antaa hyvän sadon. Mustikkaa ja vattuja on varmasti kaikille, jotka vain viitsivät metsään mennä. Ja sitä paitsi metsässä on mukavaa. Seuraavaksi menen sieneen ja puolukkaan ja miljoona kertyy.

Rauno Vesivalo

14.8.2009 08:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva