Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SDP vaatii kunnille puolen miljardin tukipakettia

Kuva: SDP vaatii kunnille puolen miljardin tukipakettia

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilainen vaatii hallituksen elokuun lopun budjettiriiheltä päätöstä 500 miljoonan euron tukipaketista kunnille.

Urpilaisen mukaan kuntien talous on pahoissa vaikeuksissa. Kuntatalouden alijäämä on tänä vuonna puoli miljardia ja ensi vuoden arvio on jo yksi miljardi, ellei valtiolta tule apua.

- Toistasataa kuntaa harkitsee verokorotuksia, lomautuksia ja palveluiden leikkauksia. Hallitus on laittamassa kunnat tekemään likaisen työn.

Puolen miljardin lisäsatsausta kuntiin tarvitaan Urpilaisen mukaan, jotta laman maksajiksi eivät joudu lapset, vanhukset ja muut kuntapalvelujen käyttäjät.

SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan ja puoluejohdon kokouksessa Kirkkonummella keskiviikkona puhunut Urpilainen löysi hallituksen politiikasta kolme suurta virhettä.

Ensimmäinen virhe on ollut pitäytyminen tiukasti talouden hyvänä aikana laaditussa hallitusohjelmassa, vaikka korkeasuhdanne on matkan varrella kääntynyt talouskriisiksi.

Urpilainen muistuttaa, että esimerkiksi elvytyksen kannalta tehottomasti suunnatut veronkevennykset toteutettiin alkuperäisen suunnitelman mukaisina.

Toinen virhe oli ajaa kuntatalous romahduksen partaalle.

Kolmannen virheen Urpilainen löytää hallituksen työllisyyspolitiikasta. Se kärsii "tempputyöllistämistraumasta". Tehokkaisiin työllisyyttä edistäviin toimiin ei ole ryhdytty, koska etenkin kokoomus on jo vuosia sitten leimannut aktiivisen työvoimapolitiikan tehottomaksi tempputyöllistämiseksi.

Nykytilanteessa välttämätön aktiivinen työvoimapolitiikka on Urpilaisen mukaan vakavasti aliresursoitu.

Talous, työllisyys ja kuntapalvelut ovat eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tarja Filatovin mukaan kolme politiikan syksyn pääkysymystä.

Filatov liittää yhteen talouden hallinnan ja tulonjaon oikeudenmukaisuuden. Hän muistutti, että valtio ja kuntien talous on nähtävä yhtenä julkisen talouden kokonaisuutena. Samat ihmiset maksavat sekä kuntien että valtion verot ja velat.

Työllisyyspolitiikassa on kyse työpaikkojen sekä turvaamisesta että työttömäksi jäävien auttamisesta, Filatov totesi. Työllisyyden vahvistamiseksi Filatov peräänkuulutti uutta ja kestävää teollisuuspolitiikkaa.

Filatov kantaa huolta hyvinvointivaltion ytimestä, kuntien vastuulla olevista peruspalveluista. Ne tarvitsevat riittävän rahoituspohjan tässä ja nyt, Filatov korosti. Sen edellytyksenä hän piti koko yhteiskunnan tulopohjasta huolehtimista.

UP/Kari Leppänen

13.8.2009 08:54

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva