Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Prabhakaran Ranjithkumar

Kuva: Prabhakaran Ranjithkumar

Ulkomaalaiskeskustelua käydään Suomessa harvakseltaan paitsi kun päästään otsikoimaan joku mieliä kuohuttava teko maahanmuuttajain tiliin. Siksi tässä toisenlaistakin tietoa maahanmuuttajista. Eikä tässä tapauksessa pakolaisesta.

Otsikko on oudonlainen. Intiassa sitä ei oudoksuttaisi, se on nuoren miehen nimi. Täällä hänestä käytetään nykyisin epävirallista nimeä Ranji. Ensiksi kutsumanimi oli Raparperi.

Ranji opiskeli Intiassa liikealaa ja tapasi sitten suomalaisen tytön. Se tiesi menoa se, itse asiassa tuloa Suomeen, tarkemmin sanoen Hämeenlinnaan jokunen vuosi sitten. Oma-aloitteisena nuorena Ranji opiskeli lähihoitajaksi ja tekee sitä työtä nyt uudessa isossa palvelutalossa.

Joku huomasi pyytää Ranjia mukaan sdp:n toimintaan. Nyt hän on yhdistyksemme johtokunnassa. Oli viime kuntavaaleissa ehdokkaana ja meni suurella äänimäärällä hienosti läpi. Eikä siinä ollut mitään kummallista ainakaan Ranjin tunteville. Sen ystävällisempää miestä jos hakee, niin ilmeisesti pitää ulottaa etsintä Intiaan saakka. Jo kaukaa hän vastaan tullessa huutaa iloisesti terve, terve. Vaalityössä hän on ollut ahkerasti mukana.

Ranjin aloitteesta seuroja ja yhdistyksiä on saatu innostumaan mukaan ulkoiluttamaan vanhuksia. Kahdeksan tällaista tempausta on jo takana ja toimintaa kehitetään edelleen. Eipä siis yllätys ollut enää sekään, että viime kuussa kaupunkilaiset valitsivat Ranjin positiivisimmaksi hämeenlinnalaiseksi. Hänestä sanottiin, että Ranji jakaa iloa ja positiivisuutta ympärilleen, tekee sitä puheenvuoroillaan jopa valtuustossakin. Meitä on monta, jotka tunnemme tämän ”Raparperin” jo aika hyvin. Joku jo sanoi, että Ranji on Intian lahja meille.

Pahalta tuntuukin eräiden tahojen tarkoituksella levittämä ulkomaalaisvastaisuus.

Kohti lamavelkahelvettiä viedään meitä nyt. Tässä olisi ollut 15 vuotta aikaa valtion maksella pois edellisen laman aikaisia velkoja. Onko maksettu, katin kontit! Pieni osa on ja nyt valtion velka kaksinkertaistuu. Metsäteollisuuden heikon vientitilanteen taksia arvellaan, että velan määrä 100 miljardia euroa ei tule likikään riittämään.

Samaan aikaan hallitus sanoo, että nyt on vallan sopimaton aika tehdä muutoksia verotukseen. Se kuulemma haittaisi elpymistä. Katin kontit taas uudestaan! Maamme hallitus vie meitä kohti lamavelkahelvettiä. Näin ei tarvitsisi sanoa, jos hallitus hyväksyisi meidän ehdotuksemme siitä, että myös rikkaat suomalaiset laitettaisiin lamatalkoisiin ts. osallistumaan verojen maksuun maksukykynsä mukaan. Kokoomus, Keskusta, Rkp ja Vihreät eivät sitä tunnu tahtovan.

Meneillään on Kataisen johdolla taitava sumutus, kun verotuksen progressioon tai vaikkapa pääomaverotukseen ei puututa. Ja sumutusta tässä on se, että lopullisena tavoitteena onkin tasaverotukseen pääseminen. Silloin maksaisivat täällä kaikki palkan- tai eläkkeensaajat saman prosentin mukaista veroa. Samaan tähtää myös Vanhasen pyrkimys siirtää kunnille yhä lisää velvoitteita. Varat niistä selviämiseen kerätään kuntavaroina, siis tasaverotuksena.

Onko jo aika maltillisesti pohtia, että osa sosiaaliturvasta muutettaisiin tuloperusteiseksi ja suurista tuloluokista ilmaisia etuja jopa poistettaisiin. Rikkailla kun olisi kyllä varaa palveluistaan maksaakin. Mutta ennen kuin tähän toimeen ryhdytään, pitäisi nykyiset vapaamatkustajat, eli suurelta osin tai jopa kokonaan palkkansa pääomatuloina saava porukka laittaa mukaan veronmaksajain ruotuun. Siihen ei tämän hallituksen aikana päästä, mutta mielestäni siinä olisi demareille tavoitetta ja vaaliohjelmaa seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Wanhat Toverit olivat viime viikolla koolla Hämeenlinnassa. Minun mielestäni se oli monella tapaa antoisa tilaisuus. Järjestäjäin puolesta kiitos mukana olleille. Tapaamme taas kahden vuoden kuluttua ja silloin Turussa.

Timo Roos

11.8.2009 07:58

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva