Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Perjantain iltavuoro halutaan tehdä sisään

Perjantain iltavuorot tehtäisiin sisään viikon muina arkipäivinä varsinkin kesäisin, mutta vain harvoille se onnistuu, hyvin harvoille säännöllisesti.
Satakuntalaisilla metallityöpaikoilla suhtautuminen sisääntekoon vaihtelee. Ääripäät ovat porilainen Technip Offshore Finland ja raumalainen telakka STX Europe. Technipissä saavat iltavuorolaisett tehdä perjantain säännöllisesti sisään, Rauman telakalla se ei onnistu lainkaan.

 

STX Europen pääluottamusmies Raimo Virtanen pahoittelee, että perjantain sisäänteosta ei ole päästy työnantajan kanssa edes neuvottelemaan. Pääluottamusmies olisikin valmis tuulettamaan vanhanaikaista käytäntöä - ja asenteita.

- Jonkun juhlapäivän aaton iltavuoro voidaan saada tehdä aamulla, siinä kaikki tältä osin, Virtanen toteaa.

Pohjoismaiden johtavassa hanatehtaassa, raumalaisessa Oras Oy:ssa ”pyritään pitämään tuotantoa yllä myös perjantai-iltaisin.” Pääluottamusmies Marko Juutilainen korostaa tuotannon edellyttävän tiettyä läpimenoa. Yhdenkin henkilön puuttuminen linjalta voi häiritä useampaakin työntekijää.

- Todellisten tarpeiden mukaan perjantaivapaita kyllä pyritään järjestämään, Juutilainen huomauttaa.

- Tapauskohtaisesti ja töistä riippuen järjestetään perjantai-illan vapaita, kertoo puolestaan porilaisen Luvata Oy:n pääluottamusmies Jyrki Levonen. Vapaita ei saa jatkuvasti iltavuoroviikoilla, mutta joskus on mahdollista tehdä viikko täyteen neljän päivän aikana.

- Iltavuoron voi saada tehdä myös aamuvuorossa eli erilaisia mahdollisuuksia on, Levonen luettelee.

- Liukumilla voi saada perjantain iltavuoron vapaaksi, mutta muuten kaikki ovat silloin normaalisti töissä, kertoo Pori Worksin pääluottamusmies Reijo Hirvonen. Toisaalta työpaikalla on käytössä työaikapankki, johon voi tehdä sisään ja myös käyttää etukäteen 40 tuntia vapaata. Säästöllä ja lainalla voi siten saada kahdenkin viikon vapaan.

- Pelisäännöt ovat selkeät, korostaa Hirvonen.
- Liukumat ovat käytössä ja yleensä saa perjantai-illan vapaaksi etukäteen sopiessa, kertoo Kankaanpää Worksin pääluottamusmies Marko Vuorenmaa.

- Vapaita ei saa jatkuvasti, sillä periaatteessa myös perjantain iltavuoro on käytössä, Vuorenmaa selventää.

Technip Offshore Finlandissa Porin Mäntyluodossa aloitettiin keväällä vuoden kestävä kokeilu, jossa kaksivuorotyötä tekevät saavat halutessaan tehdä iltavuoroviikkoina maanantaista torstaihin kymmenen tunnin vuorot eli viikon työt. Kello 22.00 jälkeen tehtävästä kahdesta sisääntekotunnista maksetaan yötyölisä. Hyvin monet käyttävät mahdollisuuden hyväkseen.

- Hyvä juttu, josta kauan puhuttiin, viimein saatiin ja jatkossa se on saatava pysyväksi, painottaa levyseppä Olli-Pekka Kuusiluoto.
- Joillekin myöhäinen sisäänteko ei sovi esimerkiksi pitkän työmatkan takia, mutta koskaan ei kaikki sovi kaikille, huomauttaa hitsaaja Veli-Pekka Haavisto.

Markku Lehtisalo

7.8.2009 08:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva