Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oliko paljastus yllätys

Kuva: Oliko paljastus yllätys

Kuinka moni urheilun ystävä on vuosien mittaan luullut, että suomalaiset huippu-urheilijat ovat jokaisella tavalla täydellisiä esimerkkejä kun puhutaan henkilökohtaisesta toiminnasta urheilun saavutusten ulkopuolella. Toki he ovat yksilöjä, jotka osaavat – ja heidän myös kannattaa – rentoutua kilpailujen ulkopuolella. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että rentoutuminen sitten viimeisen päälle tapahtuu silloin kun urheilija edustaa maatamme missä lajissa tahansa. Kaikkein pahinta, että edustaminen tehdään huppelissa, mutta ei sekään maailmaa mullistava tapahtuma ole! Nimittäin jos siitä huolimatta menestyy.

Esimerkkejä tältä tasolta löytyy lähes jokaisesta lajista ja kaiken kruununa on ja pysyy maailman kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä Matti Nykänen, joka on tosin antanut uransa jälkeen erittäin paljon otsikkoaiheita sekä laulu-uransa että naisseikkailujensa takia.

Tämä ei kuitenkaan poista hänen urheilusaavutuksiaan ja jälkikäteen lie turha niitä vatvoa, koska ei Nykänenkään sentään kärähtänyt muusta kuin alkoholin vaikutuksen aikana – tai ainakin melkoisessa takatuupparissa hyppäämisestä. Ei edes päävalmentaja Matti Pulli ole asiaa jälkikäteen kiistänyt.

Siksi oikeastaan mäkihypyn viime vuosien kuningaskotkan kosteat kisapaljastukset eivät varmaan ole yllättäneet ketään urheilun parissa toiminutta henkilöä, mutta kun paljastuksia tekee paluun tekevä Janne Ahonen, niin ainoa asia mikä hommassa hämmästyttää, on kirjan ilmestymisaika. Ahonen on nimittäin ihan tosissaan pyrkimässä Vancouverin talviolympialaisten mäkijoukkueeseen.


Julkistamisen ajankohta
Silti kun on päässyt käymään sekä Holmenkollenin että Lahden suurmäen mäkitornissa, niin on tullut mieleen, ettei tuosta alas normaali ihminen muuten edes hyppää sukset jalassa toista sataa metriä, kuin kohtuullisessa hönössä.

Oma alastuloni mäkitornien huipulta on tapahtunut täysin turvallista tietä, silti ihmetys sekä kunnioitus mäkihyppääjiä kohtaan kasvoivat suunnattomasti – mutta ilman muuta mieleen pasahti, ettei moista moni selvin päin tee!

Eivät mäkikotkatkaan sentään yli-ihmisiä ole, vaikka ovatkin erittäin rohkeita urheilijoita, joten turha moralisointi kannattaa lopettaa heti alkuunsa. Jokaisella urheilulajilla löytyy omat ongelmansa, jotka varsinkin joukkuelajien osalta eivät ole yllätys (ehkä sen puolen itse tiedän parhaiten). Mutta kyllä nykyaikana myös dopingtesteissä taidetaan mitata myös veren alkoholin määrä.
Sen verran tiedän, että ammunnassa (ei siis lehmä) kohtuullinen konjakkiryyppy rauhoitti aikoinaan aseen tutinaa kummasti.
Kuinkahan moni harrastaja tai kilpailija lopetti ampujan uransa, kun moinen kielto aikoinaan tuli voimaan? Yleensä urheilulajeissa ei alkoholin käytöstä ole kuin haittaa kilpailun aikana. Ja moni muistanee varmuudella venäläisen korkeushyppääjän suorastaan uskomattomat ponkaisut! Kaiken lisäksi tapahtui vielä tämän kesä GP-kilpailuissa, mutta samainen kaveri hyppää runsaan viikon kuluttua yleisurheilun MM-kisoissa – ja on jopa mestarisuosikki.


Ei pelkästään suomipoika

Mäkihypyn asiantuntijat ovat eri yhteyksissä ehtineet kommentoimaan Ahosen elämänkertateosta ”Kuningaskotka”. Yllättävästi Suomenkin mäkijoukkueen johdossa ollut – mutta usean mäkimaan päävalmentajana toiminut Hannu Lepistö kertoo, että alkoholin läträämisen kanssa ovat suomalaiset ihan yksin.

Lepistö kertoo, että ulkomaalaisten hyppääjien kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia alkoholin kanssa, mutta suomalaisten kanssa on ollut. Mahtaako homma todellakin olla näin yksiselitteinen, sillä Jouko Törmänen (olympiavoittaja) toteaa, etteivät suomalaiset eroa millään tavalla muiden maiden urheilijoista suhteessa alkoholiin.

Jopa Nykäsen kanssa maailman huipulla toiminut Pulli kertoo, että lentomäen MM-kisoissa kaikki hyppääjät ovat järjestään pelänneet. Suomalaisten tapaan yhtä lailla kosteita hyppääjiä ovat olleet itävaltalaiset, norjalaiset ja saksalaiset. Kun nämä maat ovat mukana Pullin listalla, niin eipä mäkihypyn huipulla juuri muita maita ole ollutkaan.

Pulli kertoo, että mäkihyppääjää pitää käsitellä kuin lintua kädessä: ei saa puristaa liian kovaa, ettei se kuole, mutta ei sitä saa päästää myöskään karkuun.

Jääkiekkovalmentaja Juhani Tamminen kertoi aikoinaan Pullin toteamukseen lisäyksen, jonka mukaan varmaa olisi kuitenkin se, että se (lintu) ennemmin tai myöhemmin p-kantaa käteesi. Pullin tietomäärä norjalaisista riittää kuvaamaan paljon. Joku norjalainen hyppääjä kaatui pahasti ja hänet olisi pitänyt heti leikata, mutta sitä ei voitu tehdä, koska hyppääjä oli niin humalassa.

Eli suhteellista kaikki. Mutta miten Lepistö on voinut olla näkemättä muitten maiden hyppääjien lotraamista? Kyllä niin on, että kirja saattaa antaa hieman erilaisemman kuvan hyppääjän elämästä – ja kai oli alkuperäinen tarkoituskin.

Tosin Risto Jussilainen (Ahosen alkuaikojen kämppäkaveri) kertoo Jannen kertovan tämän lajin huipuista hieman liiankin värikkäästi!

Numminen ei ole mukana
Kun jääkiekon päävalmentaja Jukka Jalonen julkisti peräti 48 pelaajan listansa Vancouverin talvikisojen olympiajoukkueesta, niin yhden nimen puuttuminen herätti heti huomiota. Kyseessä on 41-vuotias puolustaja Teppo Numminen, joka terveydellisistä syistä päätti henkilökohtaisesti jättää olympiakisat väliin, vaikka koville kuulemma lopullinen päätös otti.

Mutta terveys nousee kuitenkin kaiken muun edelle ja Numminen katsoi, ettei hän olisi pystynyt enää antamaan parastaan olympialaisissa. Sen näytti hänelle itselleen viime NHL-kauden loppu.

Mutta suomalaiset pystyvät silti käyttämään Nummisen asiantuntemusta sekä tietotaitoa Vancouverissa hyödykseen, sillä Buffalossa nykyään asuva Numminen pystyy varmuudella antamaan hyviä vinkkejä jokaisen maan osalta. Tämä johtuu siitä, että Teppo tietänee tasan tarkkaan joka maan parhaiden pelaajien kikat.

Ellei joku nyt satu tietämään kuka on Teppo Numminen, niin kerrotaan, että hän on kaikkien aikojen paras suomalainen jääkiekkopuolustaja (eri mieltä saa olla), mutta kun mies on Winnipegin toisen kierroksen varaus jo vuodelta 1986, niin melko harva on nähnyt hänen Tapparassa tai TuTossa pelaavan.

Numminen on kaikkien aikojen eniten NHL-ottelujapelannut eurooppalainen. Otteluja kertyi 1454 ja niissä 660 tehopistettä. Huikeat luvut! Silti hän ehti pelata 102 A-maaotteluakin.

Tampereen jääkiekkokoulun kasvatille kiitos ja moro kaikesta mitä me vanhemman polven kiekkoystävät olemme saaneet nauttia. Tuosta ottelumäärästä sen verran, että Lukon Erik Hämäläinen pelasi 1001 SM-liigaottelua, eikä sitäkään ennätystä ihan lähitulevaisuudessa rikota. Eepi ehti pelata myös muiden maiden sarjoissa.

Eikä rikota myöskään Helmisen Raipen A-maaottelujen määrää (331). Siis ei oikeiksi jääkiekkomaiksi laskettavissa maissa.

Ehkä säännöissä on korjaamisen varaa

Nyt kun Berliinin yleisurheilun MM-kisat lähestyvät, niin Suomen keihäänheittäjillä on tavoite tuoda kisoista yhtä monta mitalia kuin koko muulla joukkueella yhteensä. Voi jopa onnistua, koska Tero Pitkämäen Kalevan Kisojen vamma ei sittenkään ollut paha. Pieni lepo saattaa olla jopa se viisasten kivi MM-kullan puolustamiseen.

Mutta muualla maailmassa on dopingtestit otettu todella vakavasti – eikä puhuta alkoholista, sillä dopingin käytöstä epäillyt jamaikalaiset juoksijat tiputettiin maan MM-joukkueesta. Juoksijat (viisi) antoivat kesäkuussa maan mestaruuskisoissa metyyliksantiinia piristettä sisältäneen näytteen. Sitä käytetään muun muassa nenäsuihkeissa.

Kumma kyllä aine ei ole Wadan erikseen kiellettyjen aineiden listalla, mutta sitä ei kuitenkaan ole mainittu myöskään erikseen sallittujen aineiden listalla, kuten esimerkiksi kofeiini (kahvin juojat saavat kilpailla). Silti tuntuu erikoiselta, että vaikka aine ei ole kiellettyjen listalla, niin silti se estää ehkä osallistumisen Berliiniin.

Kaikkitietävä asiantuntijamme Timo Seppälä totesi, ettei aineen käyttämisestä ole mitään hyötyä – edes pikajuoksussa.
Nyt sitten uutisia kaikuu Brasiliasta. Myös viiden urheilijan näytteissä on epäselvyyksiä ja kaikki urheilijat ovat jo Berliinissä. Nyt he joutuvat palaamaan kotimaahansa B-näytteen analysoinnin ajaksi. Kaiken lisäksi brassit eivät kuulu edes missään lajissa mitalisuosikkeihin.

Silti tämä on esimerkki siitä, että testit ympäri maailman ovat selvästi kehittyneet ja näyttää jopa siltä, että Berliinissä voi lajinsa voittaa täysin puhdas urheilija.

Ei silti, uskokoon ken tahtoo!


Kovia poikia tarvitaan
Tässä on tullut erittäin tiiviisti seurattua satakuntalaista jalkapalloilua – jolla muuten menee tällä hetkellä jopa erittäin hyvin. Uskon vakaasti, että FC PoPa on eilen pysynyt mukana Ykkösen kärkikahinoissa.

Silti pitää huomioida Kakkosessa pelaavan FC Jazz Juniorien hieno menestys sarjanousijana. Kun Porissa poikkesi sunnuntaina Tampere Unitedista vahvistuksia saanut Ilves, niin siihen otteluun porilaiset olisivat tarvinneet parhaat pelaajansa. Mutta kun loukkaantuneena on useampikin tärkeä pelaaja, niin menestys on silti Mikko Mannilan johdolla ollut vallan mainio.

Erityistä huomiota kiinnitti maalivahti Ville Rapelin suorastaan ilmiömäiset torjunnat. Johan on notkea poika. Kahden ottelun pelikiellossa ollut Joao Gaetti olisi myös ollut tärkeä pelaaja, mutta hän on pois vielä ensi sunnuntain ottelusta vieraissa Pallohonkaa vastaan.
Mutta kuten Gaetti itse pelin jälkeen totesi, että sitä enemmän intoa on sitten maakunnan paikallisotteluun Raumalla Pallo-Iiroja vastaan, joka pelataan torstaina 13. elokuuta. Muutamalla porilaisella on ehkä intoa tähän peliin, mutta kyllä Raumalla myös tehdään töitä nyt rajusti ja uusia pelaajia on vielä hakusessa. Siinähän oli P-Iiroilla ihan putoamispeikko jo kantapäillä.

Sen verran korjataan näkemystä Ilves-ottelusta, että vieraiden toisen maalin aikana liukastunut porilaistoppari ei ollut Sami Rintanen. Salva pelasi jälleen hyvän ottelun ja hyvään tapaan kuuluu korjata ne virheet, jotka itse on tehnyt.
Sellaisia tulee jokaiselle, joten ei ole vaikea korjata virheitä kun oikea tieto tulee perille.

Jarmo Liuhala

6.8.2009 09:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva