Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porissa varattu kouluruokaan 80 senttiä oppilasta kohti

Koulujen alkuun valmistaudutaan täyttä päätä myös ruokahuollossa. Porissa ollaan tyytyväisiä siihen, että peruskoulun ja lukion ruokamäärärahaa on hiukan nostettu: kun viime vuonna elintarvikkeisiin oli käytössä 73 senttiä oppilasta kohti, nyt on varattu 80 senttiä per oppilas.

 

Tälle vuodelle saatiin 10 prosentin lisäys ruoan hinnan nousun takia.

Summat tuntuvat pieniltä, mutta ruokapalvelupäällikkö Leena Mäkelän mukaan kouluruokailussa on totuttu nuukailemaan.
Maanantaina lomalta palanneella Mäkelällä riittää monenlaisia kiireitä alkavan lukuvuoden suunnittelu- ja valmistelutyössä. Koulujen ruokalistan laatimisen kanssa ei kuitenkaan tule hoppua, sillä kuuden viikon lista tehtiin pääpiirteittäin valmiiksi jo viime toukokuussa.

Listalta löytyy oppilaiden suosikkeja, kuten jauheliha- ja broileriruokia, ja myös kalaa, mutta tuore kala on melko kallista, joten sitä ei ole kovin usein tarjolla.

Muu kala käy, mutta silakka ei juurikaan kelpaa lapsille. Sitä on kyllä yritetty sinnikkäästi tarjota, mutta todettu ettei kannata. Myöskään naudan kokoliha ei juuri miellytä Suomen kasvavaa nuorisoa.

 – Parempi tehdä sellaista ruokaa, josta suurin osa pitää, ettei tarvitse heittää niin paljon hyvää syötävää biojätteisiin.
 Porissa on aloitettu viime keväänä ruokapalveluiden tietojärjestelmän käyttöönotto. SeutuAromi-hankkeen kautta tätä ollaan ottamassa käyttöön myös ympäristökunnissa. Yhteistyöstä on monenlaista hyötyä, esimerkiksi yhteishankintarenkaan tietojen välityksessä, mutta ohjelman avulla pystytään laskemaan tarkkaan myös hinnat ja ruoka-annosten ravintosisällöt.

Annoskoot täyttävät ravitsemussuositukset, mutta läheskään kaikki eivät ota lautaselleen normien mukaisia annoksia. Tytöt välttävät leipää ja perunaa ja kasvuikäisillä pojilla saattaa lautaselle eksyä viisitoistakin lihapullaa.

– Porin peruskouluissa ja lukioissa on yhteensä reilut 8 000 oppilasta. Tällaisessa joukossa on jo monenlaisia ruokailijoita.

Ala-asteella ja lukiossa ruokaa kuluu eri tavalla, niinpä ala-asteen ruokailuun käytettiin viime vuonna 55 senttiä ja lukiossa euron verran oppilasta kohti.

Kun kysytään lasten ja nuorten ruokatoiveita, moni haluaisi lisää jälkiruokia. Niitä pystytään tarjoamaan nykyisellä budjetilla kaksi kolme kertaa kuuden viikon listassa.

 – Itse toivoisin enemmän kasviksia, mutta niitä syödään aika vähän.

Raasteannos on noin 30 grammaa, ja toiset ottavat sitä reilusti mutta toiset eivät lainkaan.

– Moni oppilas ei koske esimerkiksi lantturaasteeseen. Vanhoista perusruoista, kuten lantusta ja kaalista, on vieraannuttu.
Erikoisruokavalioiden valikoima on Leena Mäkelän mukaan viime vuosina kaventunut. Ennen rajoitettiin melkeinpä varmuuden vuoksi, kun nyt suhtaudutaan vähän rauhallisemmin ja muistetaan, että usein ruoka-aineallergiat menevät iän karttuessa ohi.

Heli Kokko

6.8.2009 08:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva