Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Epävarmuus rassaa metallin matkatyöntekijöitä

Epävarmuus tulevista töistä huolettaa erikoisesti matkatöitä tekeviä metallityöntekijöitä. Vaikka töitä olisikin, rehellisten työntekijöiden työt voivat mennä epämääräisillä ehdoilla töitä tekeville vierastyöntekijöille.

 

- Turussakin telakalla on omia lomautettu ja töitä tekevät monet ulkomaalaiset. Entisen itäblokin maista tulevat työntekijät eivät aina maksa veroja minnekään, mutta verottaja tuntuu olevan huolestuneempi kotimaisten työntekijöiden päivärahojen verottamisesta, manaa raumalaisen RB-Asennus Oy:n hitsaaja Kari Haavisto.

RB-Asennus on pystynyt työllistämään parikymmentä työntekijäänsä täysillä viime vuodet. Helsingin ja Turun telakoiden lisäksi on töitä ollut omissa tuotantotiloissa mm. Rolls-Roycen potkurilaitteiden parissa. Nyt yrityksen työntekijöistä puolet on lyhyehköllä komennuksella Technip Offshore Finlandin telakalla Porin Mäntyluodossa.

- Uskon meille tämänkin jälkeen töitä löytyvän, vaikka yllättäviä asioita keinottelijoiden takia tulee, hitsaaja Jouni Koivukosti toteaa.
Technip otti heinäkuussa omien runsaan 500 työntekijän lisäksi myös muutamia kymmeniä lainatyöntekijöitä. Efkavan pyhäsalmelainen levyseppä Kyösti Kuokkanen palasi myös Mäntyluotoon, jossa hän on ollut komennuksilla yhteensä nelisen vuotta. Helmikuussa alkanut työttömyys katkesi todennäköisesti lyhytaikaiseen komennukseen.

- Töitä Pyhäsalmen seudulla ei metalliväelle ole, myöskään Efkava ei pystynyt osoittamaan kuukausiin mistään töitä, samoin jatko Porin jälkeen on avoin, Kuokkanen kertoo.

Kesällä työllistävät komennusväkeä huomattavasti vuosihuollot, mutta syksyllä tilanne nykyisestä vaikeutuu, toteaa Metallin Satakunta-Varsinais-Suomen alueen puheenjohtajana toimiva raumalainen Janne Vainio. Erittäin huolestuttavana hänkin näkee työvoiman kepulikonstien käytön. Ulkomaalaisia tuodaan töihin kolmen kuukauden pätkissä, jolloin ei tarvita työlupia. Työehtojen tarkistaminen on usein mahdotonta ”mykkien” vierastyöläisten kanssa. Lainmukaisista velvoitteista uskotaan usein laistettavan.

- Erittäin huolestuttavaa, että suuri telakka STX Europekin Turussa otti pitkäaikaisen, luotettavan ja velvoitteistaan huolehtivan alihankkijan sijaan pikakäynneillä olevia ulkomaalaisia käyttäviä firmoja, Vainio paheksuu.

Metalliliiton Porin toimistossa vastaava aluetoimitsija Jarmo Eerola sanoo pelkäävänsä tilanteen metallissa yhä heikentyvän ja haluaisi uskoa pikaista nousua ennustaviin. Positiivista on, että väen vähentämisen sijaan on yleensä tyydytty lomauttamaan.

- Jos kuitenkaan tilanne ei tästä tämän vuoden aikana oikene, väen vähentämisiinkin päädyttäneen eli työnantajien kielellä sopeutetaan ja tervehdytetään, Eerola toteaa happamasti. Työnantajista hän antaa tunnustusta ranskalaisjohtoiselle Technipille.

Työtä on saatu konsernissa myös Porin Mäntyluodon telakalle ja lomautukset peruttu, jopa lainaväkeä työllistetty.
- Ilmeisesti telakan työn hinta, laatu, toimitusajat ja muut asiat ovat kohdallaan, kun luottamusta on löytynyt.

Markku Lehtisalo

4.8.2009 08:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva