Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vain muutama harhaisku

Kuva: Vain muutama harhaisku

Kun Uuden Ajan MM-kisaveikkausta etukäteen suunnitteli, niin tiedossa ei tietenkään ollut näitä viime hetken kisavalintoja, vaan kisalista tehtiin ikään kuin mutu-tuntumalta. Se oli selviö, ettei Suomen Berliinin yleisurheilun MM-kisajoukkueesta suurta tule, mutta kun alle sattui vielä molempien miesten maratonille jo valittujen poisjäänti. Janne Holmén lopetti ja Francis Kirwa loukkaantui. Silti laji tuli listalle mukaan. Kävelijä Antti Kempas loukkaantui, joten lajissa Suomea edustaa vain Jarkko Kinnunen.

Myös naisten pituushypyssä sekä kolmiloikassa oli pienen pieni sauma, että Espoon Leppävaarassa olisi hyvissä olosuhteissa vaikkapa b-raja rikkoontunut kummassakin lajissa. Niin ei käynyt, eikä 10-ottelussakaan ilman Jaakko Ojaniemeä löytynyt kisoihin menijää. Miesten kuula on mukana siksi, että sitä jotenkin odotti Robert Häggblomin kuntoutumista.

Niinpä kisaveikkauksesta tässä vaiheessa jo sen verran, että kilpailukupongilta jäävät pois miesten kuula, naisten pituushyppy sekä 3-loikka, 10-ottelu sekä miesten maraton. Eli melkoiseksi hakuammunnaksi siis meni, mutta vain miesten 400 metrin aitajuoksu, johon valittiin Jussi Heikkilä, jäi listalta pois. No, kun maailmantilastoja tällä hetkellä katsoo, niin piste sinne tai tänne. Ehkä monikaan veikkaaja ei olisi riskeerannut pistämällä Heikkilää aitajuoksussa muulle sijalle kuin 13 tai huonompi? Tai tiedä häntä!
Varsinaisessa kisaveikkauksessa on siis mukana 13 lajia – aivan kuten jalkapallon vakiokupongilla, ja taatusti yhtä vaikea siitä tulee. Siksi oikein veikattu mitalisija nousee nyt pisteiden valossa suureen arvoon. Varsinkin kun Tero Pitkämäki hankki Espoossa itselleen ”puujalan” olosuhteiden takia, mutta kyllä sinne silti kova kvartetti lähtee.

Tosin Norjan Andreas Thorkildsen pisti jäitä hattuun sopivalla hetkellä kiskaisemalla Norjan mestaruuskisoissa ”kaamean heiton” 88,55, joten MM-tittelin uusiminen ei ole ihan suomalaisten käsissä!

Valituksi tuli kaikkiaan 19 urheilijaa
Kaikkiaan Berliiniin valittiin 19 urheilijaa. Onneksi, kun kaikki taustajoukot lasketaan mukaan, niin Suomi kisojen avajaismarssiin ihan komean ryhmän saa kasaan. Mikäli rohkeasti sanoo asian siten kuin se on, tästäkin määrästä noin puolet lopettaa alkukilpailuun tai karsintoihin.

Se korutont´ on pohdintaa!

Toki erikoista on se, että tästä urheilijamäärästä peräti neljä on mieskeihäänheittäjiä ja Ari Mannio nimettiin vielä kotiin jääväksi varamieheksi. Yhdestä lajista löytyy miehiä rannalle ruikuttamaan useampikin, joka olisi jonkun muun maan (vaikkapa vain Ruotsin) kisajoukkueessa mukana.

Kalevan Kisoissa sijalle viisi jäi Jarkko Koski-Vähälä (niissä olosuhteissa tuloksella 80,22), mutta kisoihin valittu Tero Järvenpää jäi vasta sijalle kahdeksan tuloksellaan 78,26. Silti oli etukäteen täysin varmaa se, ettei Järvenpää jätä kisamatkaa väliin ja kun kerran valitsijat vielä vakuuttuivat hänen terveydentilastaan, niin Mannion ja Antti Ruuskasen välinen kisa oli tuo neljäs paikka Berliiniin. Ja kun Ruuskanen kiskaisi hopealle tuloksella 84,64, niin tästä valinnasta ei enää kannata jossitella.

Ruuskanen on jo neljä kertaa ollut se arvokisojen kotiinjäävä varamies, ja nuorella Manniolla on (Euroopan mestari) aikaa vielä suurtekoihin arvokisoissa. Lontoossa 2012 hän taitaa ottaa jo kultaa? Järvenpääkin kiskaisi yliastutulla (samoin kuin Pekingissä) pitkälle. Tosin se viiva on radalla siksi, että sen takana pysytään heiton jälkeenkin.


Hyviä vinkkejä taisi tulla
Ruuskanen on saanut vihjeitä Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimmältä keihäsmieheltä, Seppo Rädyltä, ja jotain vihjeitä meni varmasti perille. Lisäksi Berliinissä juuri matalilla kaarilla taitaa menestyä? Luultavasti Räty ei painottanut Ruuskaselle etukäteen, että Saksa on p-ka maa?

Enpä nyt, enkä jälkikäteen, hämmästelisi yhtään, vaikka Järvenpää puolestaan tulisi Saksasta mitali kaulassa Vantaan lentokentälle kisojen jälkeen! Tämän vuoden keihään Suomen mestari on Teemu Wirkkala komealla tuloksella 85,84. Sellainen heti Berliinin finaalin avauskierroksella, niin jopa miettii Norjan Andreaskin!

Mutta hämmästyttävää on sekin, että kisoihin lähtee Kalevan Kisojen hopeamitalisti, mutta ei Suomen mestari. Näin tapahtui miesten kiekonheitossa, jossa Franz Krugerin paikka oli jo varma, mutta tuloskunto ei taida olla?

Nimittäin Mikko Kyyrö otti SM-tittelin tuloksella 61,25 ja Kruger jäi hopealle 3 senttiä lyhyemmällä kaarella. Vielä tulee yksi kisahuomio tähän putkeen. Naisten seipäässä Vanessa Vandy jäi tulokseen 400 ja hänen vasemman polvensa alapuolella oli tiukka side. Kyseessä on kuulemma hyppääjän polvi.

Mutta taivastellaan nyt hetki, sillä maailman ylivoimaisimmalla seiväshyppääjättärellä – Jelena Isinbajevalla – on ollut Kultaisen liigan kisoissa täsmälleen samanlainen side, eikä Jelenan tulokset ole suinkaan olleet odotetunlaisia.
Voi olla, että Berliinissä joku yllättää hänet, eikä siinä auta loitsu eikä rukous!


Elämme mielenkiintoisia aikoja
Varsin monet jalkapalloa inhoavat puhuvat lajista jopa vähätellen käyttäen nimitystä potkupallo. No, jokainen tulkoon uskollaan autuaaksi.

Jopa Suomen miesten jalkapallon Ykkösessä pelataan erittäin hyvätasoisia pelejä, mutta juuri näitä aliarvioivat eivät kyllä itse vaivaudu katsomoon. Kauppatorilla kuullut puheet riittävät kattamaan koko Suomen lajin tason.

Esimerkiksi Ykkönen ei voisi kauden tässä vaiheessa olla herkullisimmassa tilanteessa. Kun sarjasta nousee liigaan vain voittaja, niin tällä hetkellä peräti kymmenen (10) joukkuetta on taulukossa 10 pisteen sisällä, kun sarjaa on pelaamatta vielä 11 kierrosta eli jaossa on voitoilla 33 pistettä!

Tässä hyvässä kärkiryhmässä on myös FC PoPa, joka Antti Sumialan ja Rami Niemisen johdolla sekä Pertti Lundellin että Risto Puustisen valmennuksessa on sijalla viisi, vain kuusi pistettä kärkeä perässä, mutta ottelun vähemmän pelanneena. FC PoPa pelaa huomenna vierasottelun FC Kiistoa vastaan Vaasassa ja sitten onkin vuorossa ensi sunnuntain vakiokierroksen ottelu nykyistä kärkijoukkue FC Viikinkejä vastaan Helsingissä. Voitto näistä – ja pumps – FC PoPa on kärjessä!

FC PoPa hankki uuden topparin ja Paulo Eduardo Rodriques Lima käyttää taiteilijanimeä Paulao. Ensi esiintyminenkin on Porissa jo sarjapelissä nähty. Ei se huonosti mennyt, vaikka systeemiin tottuminen vie aikansa, mutta kun kausi vanhenee, niin Paulao puskee ainakin pari maalia Piracaian antamista kulmureista. Seikka on saletti.

Kärkipelaajaksi FC PoPa ottaa lainalla TPS:ssa olleen Samu-Petteri Mäkelän takaisin ja kun ikkuna on elokuussa auki, niin etsinnässä on laitapuolustaja. Mikäli hyvä mies paikalle löytyy, niin FC PoPa nousee vuotta aikaisemmin kuin seurajohdon suunnitelmissa oli.
Näin on näkinkenkä!


Hirvonen on nyt voittaja
Jyväskylän Suurajojen voittaja on jälleen siitä maasta mistä kuuluukin. Mikko Hirvonen palautti Suomen taas voittokantaan ja hyvin säesti nyt Jari-Matti Latvala kolmannella sijallaan. Eihän se voi niin mennä, että joku ranskalainen (Sebastien Loeb) voittaa suomalaiset perinteisessä sorarallissa!

Mutta metka on rallin MM-ohjelma. Nyt Suomesta mennään Australian sorateille, sieltä tullaan Espanjaan asvaltille ja kauden viimeinen ralli on Walesin soraralli, jonka moni Suomessa muistaa edelleen nimellä RAC-ralli.

Kyllä maailman nopein kansa ansaitsee taas rallin MM-tittelin. On se Loeb jo liian pitkään Citroenillaan juhlinutkin. Kieltämättä Sebastien on hyvä kuski, mutta joku roti olla pitää. Yksi skenaario on formuloissa. Michael Schumacher tulee kolmen vuoden tauon jälkeen takaisin Ferrarin rattiin ja saa jopa yhden testipäivän.

Silloin jos Schumi voittaa Valenciassa Kimi Räikkösen, niin ehkä Kimin oikea paikka onkin siirtyä rallipoluille, jossa jo kävi Jyväskylän maisemissa katsomassa hyvät puolukkapaikat. Mitähän Oskari Saari ja Erkki Mustakari Valenciassa kommentoivat, jos Michael on todella ennen Kimiä maalissa ja kummankin auto on vielä kunnossa!
Eli kisan voitto on vain kuskista kiinni.


Turhaan antoivat näyttöjä
Rauman Pitsiturnauksessa pelattiin heinäkuussa jääkiekkoa. Sanoivat hallin katsomossa (mm. Hannu Virta), että Raumalla jääkiekkoa pelasivat vain Pekka Rautakallion valmentama Ässät ja Kai Suikkasen valmentama TPS. Mitä mahtoi miettiä analyytikko Petteri Sihvonen Mestis-valmentaja Suikkasen joukkueesta, josta vielä puuttuivat ulkomaan avut?

Mutta ei Pitsiturnauksen näytöt riittäneet näytöksi Vancouverin talvikisoihin.

Päävalmentaja Jukka Jalonen ja apuvalmentaja Risto Dufva (?) ovat valinneet olympialeirille peräti 48 pelaajaa. Mukana on neljä Suomen SM-liigassa nykyään pelaavaa. He ovat JYPin Jyrki Välivaara ja Olli Malmivaara sekä Ilveksen Markus Seikola puolustukseen sekä Sami Kapanen (KalPa) hyökkääjäksi. Kun mukana on Malmivaara ja Välivaara, niin on suuri vaara, että Dufva on kuiskutellut vihjeitä!

Kaikki pelaajat ovat sitten kovaa A-luokkaa. Tosin Ruotsissa pelaavia on mukana peräti viisi ja Venäjän KHL-liigasta mukaan mahtui peräti kuusi pelaajaa. On itsestään selvyys, että Sveitsin liigan Luganon Petteri Nummelin on mukana.

Muut ovatkin sitten rapakon takaa NHL:stä ja sieltä ovat muun muassa kaikki kuusi maalivahtia. Miten mahtaa Calgaryn Miikka Kiprusoff ehtiä mukaan, sillä edessähän voi olla Havaijin matka – ihan yllättäen. Toki on hyvä maalivahti, mutta kieltäytynyt jo kahdesti, joten enpä itse olisi edes pyytänyt mukaan, koska varastossa ovat Niklas Bäckström sekä Kari Lehtonen.
Seikka on saletti.


Pesäpallon loppurutistus
Sekä miesten että naisten pesäpallossa alkavat lähestyä ratkaisun ajat. Jo viime vuonna olisi pitänyt huomata, että Puijon Pesis on liian heppoinen joukkue miesten Superiin. No, nyt se sieltä lähtee ja Ulvila tulee ainakin tilalle. Ehkä tulee jopa Kankaanpää.
Viime vuonna Puijon pelasti lukkari Mikko Lahtinen, joka tällä kaudella rahastaa Sotkamon Jymyssä. Mutta kyllä tulee naisten Superistakin mielenkiintoinen. Voipi käydä niin, ettei Jyväskylä olekaan mestari?

Aika aikaansa kutakin, vai mitä, Jussi Viljanen ja Sami-Petteri Kivimäki? Taitaa PeTo-Jussien Tomi Niskanen ja Lapuan Jukka Liikala miettiä uusia kikkoja vielä tässä vaiheessa. Tulee hieno loppuhuipennus!

Jarmo Liuhala

4.8.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva