Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vielä ovat mahdollisuudet

Kuva: Vielä ovat mahdollisuudet

Ainakin muutama yleisurheilija elättelee pääsyä yleisurheilun Berliinin MM-kisoihin – ellei muuta niin opintomatkalle. Mutta vähintään lajin B-raja on vähimmäisvaatimuksena Espoon Kalevan Kisoissa viikonvaihteessa. Jotenkin on nimittäin sellainen kutina, että tuo B-raja pelkästään riittää valintaan kisajoukkueeseen. Ainakin näillä näkymin joukkueen koko jää suhteellisen pieneksi, ellei sitten Espoossa rävähdä.

Kaiken lisäksi miesten maratonille jo nimetyt molemmat urheilijat taitavat jäädä vallan pois, koska toinen on loukkaantunut ja Janne Holmén päätti jopa yllättäen lopettaa urheilu-uransa huipulla opintojensa takia.
Niinpä eilen ensimmäistä kertaa julkaistu lehtemme MM-kisaveikkaus on laadittu sillä perusteella, että mukana on sellaisia lajeja, joissa varmuudella on mukana suomalaisurheilija, mutta muutamassa lajissa on selkeästi ennakoitu jonkun urheilijan mahdollinen B-rajan saavuttaminen.

Rivillä on siis jopa naisten 3000 metrin esteet – ihan vain siltä varalta, että Johanna Lehtinen innostuisi tosissaan yrittämään! Samalla perusteella naisten lajeista ovat mukana pituus ja 3-loikka, mutta ellei niihin osallistujaa valita, niin koko laji jää tietenkin pistelaskun ulkopuolelle.

Pistelaskusta sen verran selitystä, että kun mitalisaaliimme Berliinissä tulee olemaan melko köyhää tasoa, niin mitalisijasta saakin sitten kunnolla pisteitä jotta erittäin hyvät palkinnot löytäisivät oikeat omistajansa. Silti siinä on myös sudenkuoppa. Mikäli veikkaa Pitkämäen voittavan miesten keihään ja hän jääkin hopealle, niin ei tipahda laariin pisteen pistettä. Ei sittenkään vaikka Teemu Wirkkala olisi kolmas ja lajista tulisi kaksi mitalia, mutta veikkaajalle ei pisteitä.

Sijoitukset ratkaisevat

Mikäli jossain lajissa löytyisi pisteille yltävä urheilija aivan puskista, eikä kyseistä lajia ole lainkaan rivillä, niin se on sitten sen laatijan päänsärky.

Pistelaskusta sen verran, että pikajuoksut on vallan sivuutettu ja ennakoitu ettei suomalaisia liiemmin kierrä juoksurataa, joten veikkaus muodostuu kenttälajipainotteiseksi. Oikein veikatusta mitalisijasta saa paljon etumatkaa muihin, mutta sijoille 4-8 sijoittuneet ovat olleet finaalissa ja päässeet vaikkapa pituudessa hyppäämään kaikki kuusi hyppyään.

Sijojen 9-12 tärkeys perustuu siihen, että urheilija on selvittänyt vaikean aamukarsinnan ja päässyt finaaliin. Siellä tie on kuitenkin katkennut jo kolmen suorituksen jälkeen. Mutta karsinnasta finaaliin on kuitenkin päässyt. Ja jokaisessa lajissa lasketaan vain ja ainoastaan parhaan suomalaisen sijoitus mukaan.

Sitten sijoitus kolmentoista ulkopuolelle jääneestä suorituksesta palkitaan pisteellä. Voi se olla, että vaikkapa Tommi Evilän askelmerkit eivät ole aamukarsinnassa sopineet kertaakaan kohdalleen. No, tämä oli pelkästään esimerkki kenttälajien suorituksista.

Silti hyvien palkintojen takia kannattaa helppoa (vain yksi rasti per laji) kokeilla. Ja kaikkien vastaajien kesken arvotaan vielä hyvä palkinto vaivanpalkaksi onnettaren suosikille.

Tiistaina nähdään kuinka paljon lajikirjo olisi muuttunut, mutta nyt tuli pari päivää lisää mahdollisuus veikata!

Johan oli päätös

Eipä olisi uskonut, että Kerpenin mies Michael Schumacher, 40, on yhä halukas ajamaan Ferrarilla ja vielä oikein kilpaa. Seitsenkertainen maailmanmestari sekä liki kaiken mahdollisen formuloissa saavuttanut Kerpenin rehtori (Oskari Saaren oivallus) ajaa jälleen Maranellon Punaista Orhia Euroopan GP:ssä Espanjan Valenciassa kolmen viikon kuluttua.

Toki Schumacherin paluu takaisin kilparadoille kauden 2006 jälkeen on suuri uutinen Ferrarille. Tämän kauden hän on toiminut tallin testikuljettajana sekä neuvonantajana. Kumpikaan homma ei kauden tuloksista päätellen ole mennyt ihan putkeen. Mutta nyt mies ottaa melkoisen riskin, sillä autot ovat uudistuneet. Muuttuneet jopa niin paljon, että BMW:ltä jäi kaksi kuskia työttömäksi, koska talli päätti lopettaa formuloissa kilpailemisen.

Mutta Felipe Massan loukkaantuminen – parantumassa yllättävän hyvin – vapautti toisen kuskin paikan seitsemään viimeiseen osakilpailuun, sillä Massa ei kaikella todennäköisyydellä tällä kaudella enää kilpaile MM-sarjassa.

Tai mistä näistä formulakärpäsen puremista kuljettajista mitään etukäteen tietää. Nytkin olisi ollut se mahdollisuus, että kilpailukiellossa olevan Williams-tallin Fernando Alonso olisi tuurannut Ferrarilla oman kotimaansa kilpailussa.

Itse olin täysin varma, että loppukauden Ferrarilla ajaa testikuljettaja Marc Gené. Siksi, että Michael ei kyllä paljon ole tällä kaudella voinut testata – istunut lähinnä varikkomuurilla. Ja ajoi kaiken lisäksi kolarin maaliskuussa – moottoripyörällä.
Parhaillaan Jyväskylän Suurajoissa keskittymässä oleva Kimi Räikkönen totesi uutisen kuultuaan aivan räikkösmäisesti.

”Ihan sama”!

Kova saavutus joka mittapuulla

Sellainen henkilö, joka pelkää jo Linnanmäen vuoristoradalla, voi vain aavistella kuinka kovan suorituksen – millä mittapuulla tahansa laskettuna – teki viime perjantain vastaisena yönä vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson, 41.

Hänestä tuli 17. ihminen maailmassa joka on valloittanut kaikki 14 maailman yli 8000 metriä korkeaa vuorenhuippua ja kahdeksas kiipeilijä, joka teki sen ilman lisähappea. Viimeisenä talttui Gasherbrum I-vuoren huippu.

Gustafsson aloitti huippujen tavoittelun suoraan huipulta, sillä ensimmäisenä hän kiipesi Mount Everestin nokkaan jo vuonna 1993. Kaiken kaikkiaan tähän uskomattomaan saavutukseen kului peräti 17 vuotta ja nyt kaikki neljätoista vuorenhuippua on ikään kuin nähty.

Kovakuntoinen sekä sisukas täytyy miehen olla. Nyt kun ei ole enää mitään muuta valloitettavaa (siis vuoria), niin mies on kuulemma siirtynyt missilinjalle. Tosin Karakorumin vuoristossa hän vielä totesi, että ei tässä nyt tiedä mitä alkaa oikein isona sitten tehdä.

Nyt hän on tehnyt jo historiaa.

Pitsiturnauksen lohkoarvonta

Tänään Raumalla pelataan jääkiekon Pitsiturnaus jo peräti kuudennentoista (16) kerran. Tällä kertaa mukana ovat kaikki länsirannikon SM-liigajoukkueet, vaikka eivät parhaimmistollaan kaikki matkassa ole. Mutta hyvä näyttöpaikka turnaus silti vaikkapa try outilla oleville suomalaispelaajille.

Rauman jäähallissa pelaavat tänään länsirannikon joukkueet Turun Palloseura, Rauman Lukko, Porin Ässät ja Oulun Kärpät. Onhan Oulukin länsirannikolla, vaikka jos karttapallosta katsoo, niin se sijaitsee idempänä kuin Helsinki.

Eikö olekin Suomi ihmeellinen maa – tässäkin suhteessa.

Länsirannikon ryhmät saavat seurakseen Tampereen Ilveksen ja Lahden Pelicansin. Kävi taas mukava arpaonni otteluissa, sillä Lukko ja Ässät osuivat pelaamaan vastakkain jo kello 10.15 – siis tänään.

Kolmantena joukkueena samassa alkulohkossa on Pelicans ja kas kummaa, sitä valmentaa tällä kaudella Mika Toivola. Hän on valmentaja, joka on luotsannut sekä Porin Ässiä että Rauman Lukkoa. Mutta onnetar on aina oikullinen.

Ässät pelaa kello 12.45 Pelicansia vastaan. Lukko puolestaan kohtaa pelikaanit kello 15.15 alkaen.

Lukon maalilla pelaa varmuudella ainakin jossakin ottelussa Petri Vehanen ja Ässien maalilla Eero Kilpeläinen.

Sikäli Suomen lainsäädäntö tulee nyt vastahankaan, etteivät useimmat ulkomaalaiset pelaajat ole vielä heinäkuussa mukana, mutta kyllä Justin Morrison sekä Kurtis McLean ovat tietojen mukaan ainakin katsomassa turnausta. Sen sijaan EU-statuksella oleva Jakub Petruzalek pitäisi olla pelissä?

TPS ei peluuta ulkomaalaisiaan lainkaan, koska Suomessa on kuulemma kesä.

Huomenna tapahtuu paljon

On se vaan kummallista, että usein viikonlopun aikaan – ja nimenomaan lauantaina – sattuu ja tapahtuu urheilun saralla. Jätetään nyt Kalevan Kisat sekä Jyväkylän Suurajot vallan sivuun, ettei pää turpoa liikaa.

Silti riittää ja toki tapahtumaa on päällekkäin.

Niin se aina vaan tahtoo sattua, sillä Satakunta on urheilumaakunta ja sen viikonvaihteen tapahtumista pystyy oikeastaan raapimaan vaan päällimmäisiä ja varsin monet yksilösuoritukset jäävät kertomatta. Tosin suuri syy siihen on, ettei tietoa yksinkertaisesti tule tänne asti. Mikäli tulee, niin kyllä myös menee – eteenpäin.

Huomenna jalkapallon naisten Liigan ottelu Nice Futis ja Puistolan Urheilijat pelaavat Porin stadionilla kello 13 alkavassa ottelussa ja NiceF on nivonut homman yhteen miesten Ykkösen FC PoPan kello 16 alkavan ottelun kanssa. Myynnissä on perhelippuja ja Ässien jääkiekkoilijat ehtivät ampumaan rankkareita sekä jakamaan nimikirjoituksia.

FC PoPan kohdalla nähdään mielenkiintoinen tuttavuus, sillä joukkueen topparina pelaa brassi Paulo Eduardo Rodriques Lima, joka onneksi käyttää vain taiteilijanimeään Paulao. Voisi siinä kuuluttajan kielikin mennä solmuun, mikäli jokaisen brassin – kaikissa Euroopassa otteluissa – nimi pitäisi aina lausua kokonaan. Sopii muuten yrittää!

Sitten kello 16 pelataan Ulvilan Friitalan kentällä merkittävä Ykkösen pesisottelu, jossa Ulvilan Pesä-Veikot kohtaa KeKin eli Kempeleen Kirin. Kolmen pisteen voitolla UP-V on entistä lähempänä ensi vuoden Superin sarjapaikkaa.

Ei silti ihan vielä pidä alkaa luulemaan, mutta tottavie lähellä tuo nousu on.

Jarmo Liuhala

31.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva