Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valttikortit Porin käsissä

Kuva: Valttikortit Porin käsissä

Vuosi 2009 merkitsee historiallista ajankohtaa, jolloin mielikuva Porista muuttui lopullisesti. Rosenlewin tehtaanpiipusta tupruava savu vaihtui Metallican pyrolaitteistosta ryöpsähtävään tulisuihkuun.

Teollisuuskaupungista kuoriutui tapahtumakaupunki, festivaalikaupunki, elämyskaupunki.

Kirjurinluoto Arena osoitti Sonisphere-tapahtumassa olevansa vielä kovempi valttikortti kuin on aikaisemmin ymmärretty. Arena on yksi Euroopan harvoista luonnonkauniista, aivan kaupungin kupeessa sijaitsevista massakonserttialueista. Tämän lisäksi alue on helposti muokattavissa ja laajennettavissa tapahtuman koon ja tarpeiden mukaan. Pisteenä i:n päällä on säänkestävyys - Arena ei muutu mutavelliksi useankaan sadepäivän piiskaamana.

Vaikka kaikkea uutta ja ihmeellistä perusporilaiset edelleen epäilevätkin, on ilmassa selkeää asennemuutoksen tuntua. Kyräilystä on siirrytty köydenvetoon, ja yllättävän usein porilaiset asettuvat jo sopuisasti köyden samaan päähän, vaikka aluksi vähän epäilläänkin joukkuetoverin voimavaroja.

Pori on paitsi massatapahtumien, myös pienten kulttuuritapahtumien ja itsenäisten kulttuuritoimijoiden kaupunki. Megalomaanisessa huumassa pikkutapahtumat ovat vaarassa jäädä vähälle huomiolle, mutta päinvastaiseen vaikutukseen on kaikki edellytykset.
Jos päättäjien ja tapahtumajärjestäjien kommunikaatio toimii, Porin on mahdollista kasata koko kulttuurillinen runsaudensarvensa ulkoisessa markkinoinnissaan saman sateenvarjon alle. Kaupunki voi tuntea suurta ylpeyttä kertoessaan: ”Pori on tätä, mutta myös tuota” - konkreettisemmin ”Meillä on Sonisphere, mutta meillä on myös Perf-performanssifestivaali” tai ”Meillä on Pori Jazz, mutta meillä on myös Museoiden yö”.

Pienten, keskisuurten ja suurten kulttuuritapahtumien järjestäjät ovat avanneet tämän vuoden aikana välilleen uutta kommunikaatioväylää. Itsenäiset tekijät ymmärtävät hyötyvänsä markkinointiyhteistyöstä. Yhteinen, säännöllisesti julkaistava, kattava tapahtumaesite on kaikkien toimijoiden intresseissä, ja päättäjille on heitetty pallo julkaisuun panostamisesta.
Kaupungilla on muitakin yksinkertaisia tapoja edistää kulttuuritapahtumien laajempaa näkyvyyttä. Porin keskustassa ei juuri ole näyttäviä ilmoitustauluja, joiden avulla kaikenkokoiset tapahtumat voisivat tuoda itseään esille. Sonisphere-vieras saisi katutauluun tai tapahtumaesitteeseen törmätessään kattavan kuvan Porin kulttuurielämän rikkaudesta ja saattaisi intoutua käymään kaupungissa muutenkin kuin massatapahtuman merkeissä.

Monenlaisia kulttuuritapahtumia on tarjolla Porin lisäksi ympäri maakuntaa. Miten muu Satakunta hyötyy Porin kasvavasta vetovoimasta? Satakunta on sisältäpäin erillisiksi palasiksi repeytyvä maakunta, joka on käsitteenäkin varsin epämääräinen reuna-alueiden lipsahdellessa vaivihkaa Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen huomaan.

Jotta Porin imago elämyskaupunkina laajenisi käsittämään myös Satakunnan imagoa elämysmaakuntana, tarvitaan paitsi sopua eripuran sijaan, myös selkeää maakunnallista veturia, voimavarat yhteen kokoavaa tekijää. Mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia ja kulttuurintekijöitä löytyy ympäri Satakuntaa, mutta pelinappuloiden keskinäinen kommunikaatio on kovin vähäistä.

Onnellakin on iso roolinsa suurtapahtumien onnistumisessa, kuten tämän vuoden Kirjurinluodon massatapahtumat osoittavat. Sonisphere ja Pori Jazz pärjäsivät yli odotusten, RMJ kituutteli osittain säistä johtuen.

Luontoäitiin on helppo vedota epäonnistumisen selittämisessä, mutta totuus on, että riskialttius säätiloille vaihtelee suuresti tapahtuman luonteen mukaan. Kuinka moni jättää tulematta Metallican konserttiin, jos sattuu satamaan? Korkeintaan kourallinen. Kuinka moni pyörtää sateen takia päätöksensä matkustaa Poriin juhannuksena, kun lauteilla hääräävät Popeda ja Yö? Useat tuhannet.

2000-luvulla on muodikasta puhua erikoistumisesta, erottumisesta yhdellä toiminta-alueella niin, että siinä ollaan ehdottomalla huipulla. Porilla on ainutlaatuiset puitteet suurtapahtumille ja pienempien kulttuuritapahtumien rikas kenttä. Sonispheren kaltaiset vetonaulat ovat valtava imagovoitto kaupungille. Jos kommunikaatio on avointa ja toimijat vetävät yhtä köyttä samaan suuntaan, Porilla on kaikki edellytykset tulla yhdeksi maailman johtavista kulttuurielämyskaupungeista.

Mikko I. Elo

31.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva