Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sikainfluenssarokotetta testataan myös Porissa

Kuva: Sikainfluenssarokotetta testataan myös Porissa

Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskus testaa sikainfluenssarokotetta myös Porissa.

Rokotetta testataan Porissa aluksi viidellätoista, iältään 3-17-vuotiaalla lapsella. Ensimmäisen vaiheen pitäisi alkaa syyskuun puolivälissä.

- Rokote on ensin eettisen lautakunnan käsittelyssä. Jos ja kun lupa myönnetään, suunnitelmissa on, että tutkimus aloitetaan 18.8. ja kaikki potilaat rokotetaan viikon aikana nopealla aikataululla, Porin rokotetutkimusklinikan tutkijalääkäri Milan Das kertoo.
Tutkimuksen toinen vaihe aloitetaan luultavasti syyskuussa, jolloin Porissa rokotetaan kahdeksan 0,5-3-vuotiasta lasta.

Hankkeen takana on ranskalainen rokotevalmistaja Sanofi Pasteur. Kaikkiaan Suomessa tutkimukseen osallistuu noin 300 lasta. Samaa rokotetta tutkitaan myös Ranskassa aikuisilla.

Ranskalaisvalmistajan rokotetta on testattu aiemmin ainoastaan eläimillä. Milan Dasin mukaan oletuksena kuitenkin on, että rokote on turvallinen. Rokotteen haittavaikutuksina saattaa esiintyä lieviä flunssaoireita, päänsärkyä tai pistoskohdan turvotusta tai kipua.
Tutkimushoitaja Arja Kuohuvan mukaan sikainfluenssarokote on siinäkin mielessä riskitön, että se on johdettu tavallisesta influenssarokotteesta. Tästä syystä sikainfluenssarokote saatiin myös kehitettyä näin nopealla aikataululla.

- Influenssarokote pitää ottaa uudelleen joka vuosi, koska maailmalla liikkuu influenssan eri viruskantoja ja influenssat ovat vuosittain erilaisia. Rokotteeseen lisätään aina sitä viruskantaa, mikä on sinä vuonna vallitseva. Nyt rokotteeseen lisätään sikainfluenssakantaa, Kuohuva selittää.

Milan Das ei osaa tarkkaan sanoa, miksi rokotetta päädyttiin testaamaan Suomessa juuri lapsilla. Hän kuitenkin arvelee tämän johtuvan osin siitä, että täällä rokotetutkimusklinikat on tehty ympäristöltään lapsille sopiviksi. Lisäksi se, että Suomessa tutkitaan myös lintuinfluenssarokotetta, saattoi vaikuttaa sikainfluenssarokotteen testaamiseen.

Tutkittavia potilaita seurataan vuoden ajan. He saavat kolmen viikon aikana kaksi rokotetta. Kaikkiaan potilaista otetaan neljä verinäytettä vuoden sisällä.

Jos testauksessa ei ilmene ongelmia Sanofi Pasteur saanee myyntiluvan melko nopeasti vielä tämän vuoden aikana.

Testattava rokote ei tule kuitenkaan käyttöön Suomessa, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tehnyt sikainfluenssarokotteesta ostosopimuksen rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen kanssa.

Suomi on tilannut yhtiöltä yli viisi miljoonaa rokoteannosta. THL:n rokotusohjelmayksikön päällikön Tuija Leinon mukaan rokotetta tullaan tarjoamaan jokaiselle suomalaiselle ja se on ilmainen sekä vapaaehtoinen.

Rokotteet saapuvat Suomeen vähitellen, noin 250 000 annosta viikossa. Tästä syystä rokotteita jaetaan priorisointijärjestyksen mukaan, jota koskevat päätökset tehdään, kun rokotteet ovat saatavilla. Influenssapotilaista huolehtiva terveydenhuoltohenkilökunta rokotetaan kuitenkin ensin. Rokotteen olisi tarkoitus saapua Suomeen syyskuun puolivälissä.
Leinon mukaan THL päätyi tilaamaan GSK:n valmistamaa rokotetta Sanofi Pasteurin sijaan, koska yhtiön valmiste oli edullisin.

- GSK oli myös siitä hyvä vaihtoehto, että se on valmistanut lintuinfluenssarokotetta. Rokotteen kaikki osat on jo siis testattu. Nyt siihen lisätään vain pätkä sikainfluenssavirusta.

THL neuvottelee edelleen toisesta samansuuruisesta rokotemäärästä, jotta kaikille halukkaille voitaisiin tarjota toinen rokoteannos. Näin ihmisille saadaan parempi ja kestävämpi suoja tautia vastaan.

Lilli Vesa

31.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva