Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Parkouraajat näkevät Porin uusin silmin

Kuva: Parkouraajat näkevät Porin uusin silmin

Porin kaupunkimiljöössä saattaa silloin tällöin törmätä nuoriin miehiin, jotka liikkuvat muita ketterämmin ja sulavammin, aitoja ja muita esteitä hyppimällä ylitellen. Koko kaupunki toimii harjoitusratana tai leikkikenttänä parkourin harrastajille, joiden määrä on kasvanut Suomessa vuosituhannen vaihteesta lähtien.

Parkouraajia on Porissa vähän verrattuna muihin samankokoisiin kaupunkeihin, pääkaupunkiseudusta puhumattakaan. Aktiivisimmat harrastajat kuuluvat Pori PK:n porukkaan, joka kokoontuu liikkumaan katukuvassa esteitä ylitellen useimmiten kolmen-viiden hengen voimin.

- Laitamme toisillemme viestejä etukäteen ja kokoonnumme parkouraamaan eri puolilla kaupunkia. Talvella harrastamme lajia urheilutalolla, 17-vuotias Sakari Laine kertoo.

Laineen ja 23-vuotiaan Timo Hohkalan mukaan Pori ei ole parkourin kannalta paras mahdollinen kaupunki. - Korkeuserot ovat pieniä ja arkkitehtuuri vähän tylsää meidän kannaltamme. Tosin tätäkin pitäisi arvostaa, sillä kylissä asuu pikkupoikia, joilla ei ole minkäänlaisia harrastusmahdollisuuksia, kaverukset tuumaavat.

Parhaisiin harrastuspaikkoihin Porissa kuuluvat muun muassa koulujen pihat, Raatihuoneen puisto ja TPK:n sisäpiha torin vieressä. - TPK:n sisäpihassa on paljon betoniseiniä, joissa on hyvä treenata esteiden ylityksiä ja lajin perusteita, Laine täsmentää.
- Yritämme hakea uusia paikkoja jatkuvasti, mutta kolmen vuoden aikana on tullut Pori koluttua aika tehokkaasti, Hohkala hymyilee.

Porilaiskaksikko on tutustunut parkouriin median kautta. - Näin lajista jutun Urheiluruudussa ajat sitten, ja aloitin sitten harrastamaan kaveripiirin kanssa lastentarhan pihalla. Tutustuimme 3-4 vuotta sitten Pori PK:n silloisiin vetäjiin, jotka alkoivat opettaa meitä, Sakari Laine muistelee.

- Kaveri näytti minulle netistä videon, ja siitä se lähti. Otin selvää, minkälaista porukkaa Porissa lajia harrastaa ja tapasin Pori PK:n porukan, Timo Hohkala kertoo.

Sakari Lainetta viehätti aluksi parkourin visuaalinen hienous. Onnistumisen ja oppimisen tunteet pitävät mielenkiintoa lajia kohtaan yllä.

- Olen mieltynyt itsepuolustuslajeihin, koreografiaan ja liikkeen sulavuuteen. Harrastuksen vapaus on osa sen viehätystä, Hohkala täydentää.

Parkourin harrastajat haluavat pitää itsensä kaupallisuuden ja median vaikutuksen ulkopuolella. He haluavat lajille kuitenkin näkyvyyttä väärinkäsitysten oikomiseksi.

- Aluksi mummot saattoivat huudella, että tuolla menee joitain vandaaleja. Tällaiset virhekäsitykset ovat ajan myötä vähentyneet, Laine sanoo.

Parkourin filosofiaan kuuluu olennaisesti se, että lajissa ei kilpailla, vaan keskitytään omaan liikkumiseen ympäristössä. - Emme mielellään puhu tempuista. Tämä on vapaata liikkumista, jota jokainen voi harrastaa omalla tyylillään, Sakari Laine painottaa.

Laineelle ja Hohkalalle lajin viehätykseksi riittää itsensä kehittäminen ja hauskanpito kaveripiirin kanssa. - Laji sopii ihan kaikille. Lenkkitossut jalkaan ja pientä leikkimielisyyttä mukaan! Kannattaa aloittaa kokeneempien harrastajien seurassa, kaksikko rohkaisee.

Pienet ruhjeet, mustelmat ja kovettumat käsissä kuuluvat parkouraajien arkeen. Murtumien ja muiden pahempien vammojen ehkäisemiseen auttaa järjenkäyttö.

- Pitää tietää omat rajansa. Suorituksia ei pidä tehdä kaverien yllyttämänä, vaan vapaasta tahdosta. Samaa liikettä kannattaa treenata monta kertaa, eikä tehdä uhkayrityksiä näyttävää videota varten, Laine ja Hohkala opastavat.

Mikko I. Elo

31.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva