Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Varmaa on neljän valinta

Kuva: Varmaa on neljän valinta

Berliinin yleisurheilun MM-kisoihin lähtee Suomesta varmuudella neljä miestä keihääseen ja tuo neljäs paikka ratkaistaan viikonvaihteen SM-kisoissa, joita myös Kalevan Kisoiksi kutsutaan. Kisat pidetään Espoossa ja tuo neljäs paikka Suomelle tulee siksi, että Tero Pitkämäki on puolustavana maailmanmestarina oikeutettu puolustamaan titteliään. Mutta kun Berliiniin on myös varmasti valittu Teemu Wirkkala sekä Tero Järvenpää, niin neljäs kisalippu ratkaistaan Espoossa Ari Mannion sekä Antti Ruuskasen välillä. Paremmin menestynyt ottaa paikan kvartetissa.

Nyt kuitenkin puolustava mestari Pitkämäki on nostanut kissan pöydälle toteamalla, että on tässä lajissa jopa väärin valita kisoihin viime vuoden näyttöjen perusteella, koska kisat heitetään tänä vuonna. Ja kun tarkemmin ajattelee, niin Pitkämäen puheissa on jonkinlainen pohja olemassa, koska Järvenpää (siis jo valittu) on vasta Suomen viidenneksi paras keihäsmies – tällä hetkellä.

Kisapaikasta taistelevat Mannio sekä Ruuskanen ovat kumpikin kiskaisseet yli 85 metriä kun Järvenpään paras tulos on ”vain” 82,65. Missä muussa maassa tahansa se olisi tulos, jolle hurrattaisiin, mutta ei tällä kaudella Suomessa. Kaiken lisäksi Järvenpää on kärsinyt vammoista, joten myös hänelle Espoon kisat ovat henkisesti tärkeät. Mikäli siellä tulee alle 80 metrin rääpäisy ja Mannio sekä Ruuskanen kiskaisevat sinne 85 metrin pintaan, niin vaikka kisoihin onkin valittu, voisi Järvenpää itse tehdä omat johtopäätöksensä.

On se vaan kummallista, että Suomesta löytyy mieskeihäänheittäjiä näinkin paljon. Tosin muualla päin maailmaa se ei mikään trendilaji ole, joten pitääkö siitä vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä?

Ei silti ennakoida

Mutta ei Järvenpää varmuudella jätä kisapaikkaa käyttämättä, joten toivottavasti sen neljännen paikan saa Mannio, joka on tällä kaudella ollut terveenä sekä kiskonut kisassa kuin kisassa aina noita Järvenpään kauden parhaan mittaisia kaaria. Mikäli taas paikan ottaa Ruuskanen, niin kepin pitää lentää tosiaan 85 metrin haminoille.

Sillä tuloksella onkin sitten Ruuskasen kaikki tämän kauden pitkät heitot (yksi 50 heitosta) jo kiskaistu!

Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Jarmo Mäkelä toteaa, että valintaprosessi on tarkkaan mietitty ja urheilijan kannalta on ehdottomasti parempi, että hän tietää tulleensa valituksi. Toki näin on, mutta jos alla on vammoja, joita urheilija ei edes kerro, niin varma asia on tässä tapauksessa, että yksi heittäjä – peräti viidestä hyvästä – tuntee kärsineensä vääryyttä katsellessaan kisojen tuloksia kotisohvalla!

Yleensä näin kun ennakoi, niin Ruuskanen valitaan Berliiniin ja hän tulee sieltä MM-mitali kaulassa takaisin. On ennenkin tehty juuri tämän tapaisia ennustuksia ja kaveri nappaa suorituksellaan ikään kuin kuulan kalloon.

Joten ei ennakoida enempää, mutta tosiasiat saa tuoda esiin.

Kolmosia riitti

Jukka Keskisalo juoksi tiistaina Monacon huippu-yleisurheiluillassa. Kisojen tulostaso oli kauttaaltaan jälleen mainio, vaikka jamaikalaiset sekä amerikkalaiset pikajuoksutähdet olivat pois. Silti tulokset olivat kauttaaltaan hurjia.

Ehkä kovin tulos oli naisten 400 metrin aitajuoksussa USAn Lashinda Demuksen juoksema aika 52,63, joka on kaikkien aikojen maailmantilaston neljänneksi paras aika. Edellä ovat Venäjän Julia Petshonkina ja USAn Kim Batten sekä Tonja Buford. Kaiken lisäksi noihin venäläisnaisten aikoihin saa aina suhtautua varauksella, jos ne on tehty kotimaassa. Syytä siihen en edes selittele!
Mutta Keskisalon puolesta jäi harmittamaan se, että 3000 metrin estejuoksun Tapio Kantasen nimissä oleva Suomen ennätys täytti tiistaina tasan 33 vuotta. Keskisalo jäi Monacossa tuosta ennätyksestä 0,33 sekuntia, joten johan riitti kolmosia, kuten aikoinaan Veikko Hakulisen Oslon talviolympialaisten 50 kilometrin voittoajassa 3.33,33. Se aika muistetaan, vaikka väittävät, että järjestäjät sitä vähän rukkasivatkin ”historiallisesti sopivaksi”.

Kantasen SE on 8.12, 60. Keskisalon Monacossa juoksema aika oli 8.12,93. Mikäli Jukka ei olisi joutunut kahta ensimmäistä kilometriä juoksemaan koko ajan toisella radalla, niin uusi ennätys olisi syntynyt.

Seikka on saletti.

Ruotsalainen lajin olympiavoittaja Anders Gärderud laski Jukan juosseen ylimääräistä matkaa noin 75 metriä. Kun kerran ruotsalainen noin sanoo, niin se on pakko uskoa! Silloinhan Keskisalo olisi pystynyt ennätyksen rikkomaan, mutta se olisi pitänyt huomioida silti kisataktiikassa, joten ei selitellä. Terveenä ollessaan Keskisalo rikkoo SE:n jo Berliinissä.

Melkoinen saavutus on olla ehdolla

Naisten jalkapallon EM-lopputurnaus pelataan Suomessa ja joukkueen päävalmentaja Michael Käld nimesi 40 pelaajan listan, josta valitaan lopullinen EM-joukkue, ja josta kisaryhmään nimetään 22 pelaajaa torstaina 13. elokuuta.

Käldin nimeämällä listalla on peräti kaksi pelaajaa porilaisesta Nice Futiksesta. Siis kyse on tosiaan EM-lopputurnausryhmästä, joten vaikka sitä lopullista valintaa ei tulisikaan, niin on suuri saavutus jo päästä mukaan tälle 40 pelaajan listalle.

Toppari Maiju Hirvonen ja kärkipelaaja Kiia Laine ovat mukana listalla. Tämä on paitsi kunnia, niin osoitus myös siitä, että NiceF:n päävalmentaja sekä urheilutoimenjohtaja Jouni Joensuu on tehnyt joukkueensa kanssa laadukasta työtä.

Tässä vaiheessa voi jo kertoa, että EM-ehdokkaat Hirvonen ja Laine esiintyvät kotiyleisölle ensi lauantaina Porin stadionilla kello 13 alkavassa ottelussa, jossa Nice Futis pelaa naisten liigan ottelun Puistolan Urheilijoita vastaan. Kun NiceF sekä FC PoPa järjestävät yhteisen jalkapallopäivän lauantaina, jossa myös kiekkoilijat ampuvat rangaistuspotkuja, niin näyttää siltä, että Porissa riittää tapahtumia jokaiselle kesäviikonvaihteelle.

Tosin jo huomenna jääkiekkoilijat ovat niin kutsutusti tositoimissa, kun Raumalla pelataan perinteiseen tapaan Pitsiturnaus.

Tänään on taistelupeli

Porin Pesäkarhut on pelannut huikean otteluputken pesäpallon naisten Superissa, mutta selvinnyt hommasta todella kunniakkaasti. Täytyy ottaa huomioon, että alla oli viikonlopun kahden ottelun idän kiertue ja jo tiistaina oli vuorossa kotona rakas vihollinen Rauman Fera.

Kuten pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki totesi, niin joukkue on ottanut kuusi kolmen pisteen voittoa putkeen ja sille on niissä tehty ainoastaan seitsemän juoksua. Onhan saavutus melkoinen ja nyt on jo varma, että Pesäkarhut aloittaa kahdeksan joukkueen pudotuspelit kotiottelulla.

Runkosarjaa on vielä pelaamatta kolme kierrosta ja Pesäkarhut saa niistä kaksi kotiinsa. Ja Poriin tuleekin mielenkiintoiset vastustajat Jyväskylä sekä Lappeenranta.

Tänään Poriin saapuu sarjan kärkijoukkue Jyväskylän Kiri(ttäret), joka kaikella todennäköisyydellä voittaa runkosarjan. Siitäkin huolimatta, että Pesäkarhut voittaa illan ottelun, joka tulee muuten suorana lähetyksenä Urheilukanavalta.

Tosin kaikki on mahdollista, sillä Jyväskylä pelasi eilen kotiottelun Siilijärveä vastaan.

Pesäkarhuilla on ainakin teoriassa mahdollisuus nousta jopa runkosarjan kakkoseksi, mutta jopa kolmanneksi pääsy olisi erittäin hyvä saavutus, koska se toisi pudotuspeliin ehkä hieman helpomman vastustajan. Tai helpomman ja helpomman, helppo se on sivusta sanoa, sillä kentällä ainakin kärkikuusikon ryhmät vaikuttavat siltä, että jos onni hieman potkii, niin vaikeita vastustajia ovat.

Tosin mikäli Suomen mestaruuden naisten pesäpallossa haluaa voittaa, niin pudotuspeleistä eteenpäin jokainen vastustaja on voitettava. Urheilukanavan televisioinnin takia tämän illan ottelu alkaa kello 18.30. Sitä ennen kanava ehtii esittelemään jopa Poria, joka todella hyvin onkin ollut kuvaruudussa esillä.

Kuviokelluntaa

Nyt alkaa näkyä konkreettisella tavalla se, mitä uintimme päävalmentaja Kari Ormo puhui jo muutamia vuosia sitten. Uinnissakin pitää harjoitella – ja kovaa. Kun vielä Jani Sievinen ja isänsä Esa Sievinen olivat samaa mieltä, niin homma häslättiin TUL:n uimarien puuhasteluksi.

Nyt tulokset ovat olleet jo pitkään näkyvissä. Onneksi nuoret uimarit ovat taas alkaneet harjoitella jopa pitkän altaan kisoja varten, mutta oli päällä sitten minkälainen krokotiilinnahkainen uimapuku, niin muut menevät kerta kaikkiaan hurjaa vauhtia.

Enää ei riitä Hanna-Maria Seppälänkään vauhti, vaikka hän onkin pitempään harjoitellut – jopa kovaa. Mutta kyllä Sievisten ja Ormon puheet jo vuosia sitten tiesivät paikkansa. Onneksi näyttää siltä, että nykyinen päävalmentaja Kristiina Natunen on kovan harjoittelun sekä pitkien ratojen kisojen puolesta, mutta tuloksien saaminen vie oman aikansa. Välillä taidettiin hukata vuosia?
Saapa nähdä mitä jatkossa vaikuttaa näiden uusien uimapukumallien kieltäminen. Se ainakin on varma, että tänä vuonna tehtävät maailmanennätykset tulevat pysymään rikkomattomina. Vähän samaan tapaan, kuten muutamat yleisurheilun DDR:n tai Kiinan edustajien tekemät ennätykset! Ja kovaa meni Jarmilakin!

Vielä riittää kesää

Ulvilan Pesä-Veikot sai vetoapua Kankaanpään Mailalta ajatellen suoraa nousua miesten Superiin. Nyt riittää kun lokkiparvi hoitelee omat pelinsä, eikä vastustajille kannata antaa kuin korkeintaan piste – tarkemmin ajatellen ei sitäkään.

On se kiva kun Jyväskylän Suurajoissa kilpailee myös Kimi Räikkönen. Tosin autona on nyt Fiat – eivät kuulemma löytäneet ehjää Trabantia! Tämän rallin nimi vaihtuu liki vuosittain, mutta kaikki tietävät mistä on kyse kun puhutaan Jyväskylän Suurajoista – tai sitten on joku muistikatkos.

Kun Felipe Massa ei enää tällä kaudella kilpaile formuloissa, niin puhuvat, että itse Michael Schumacher palaisi Ferrarin rattiin. Sen suurempaa virhettä ei ”Kengäntekijä” voisi tehdä. Hän on nyt idoli, mutta yksikin möhläys radalla, niin hän on tunari.

Jarmo Liuhala

30.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva