Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Voitto Raita-aho: Nyt on hyvä pitää tauko investoinneissa

Kuva: Voitto Raita-aho: Nyt on hyvä pitää tauko investoinneissa

Urheilutalon laajennus ei vie Karviaa kriisiin, sanoo kunnanvaltuutettu Voitto Raita-aho (sd).

Urheilutalon laajennus monitoimitaloksi on puhuttanut karvialaisia. Toiset pitävät sitä rahan tuhlauksena, toisten mielestä se tuo tarvittavan lisätilan, joka palvelee urheilun lisäksi kulttuuria ja nuorisoa.

Raita-aho huomauttaa, että kunnan talous on nyt sen verran hyvässä kunnossa, että rakentamista ei tarvitse kokonaan rahoittaa velkaeuroilla.

Uudisrakennus maksaa noin 2,5 miljoonaa euroa, mihin saadaan valtionosuutta puoli miljoonaa euroa.

– Puolet kunnan osuudesta pystyttäisiin maksamaan omilla kassavaroilla, ja loppuosa voitaisiin rahoittaa lainalla, mikä 2 700 asukkaan kunnassa tarkoittaisi noin 370:tä euroa asukasta kohti.

Raita-aho muistuttaa, että kunnilla on velkaa keskimäärin 1 700 euroa asukasta kohti, kun Karviassa velkaa on 56 euroa per kuntalainen. Lisävelkaan siis olisi varaa, ja lainanotto voisi olla viisastakin nykyisillä koroilla.

Raita-aho perustelee laskelmiaan sillä, että kunta on tekemässä tänä vuonna todennäköisesti plussatulosta. Kun budjettia laadittiin, oltiin plussan puolella vain 10 000 euroa, mutta nyt budjetin toteutuma näyttäisi olevan ilman poistoja 608 000 euroa.
Kuntatalouden kurimus ei raasta Karviaa niin pahasti kuin naapurikuntia. Kunnalla menee hyvin monestakin syystä.

Kunnan omat verotulot ovat pienet, joten se saa tukea verontasausrahastosta. Samoin Karvia saa kolmatta vuotta syrjäseutulisää, joka tuo kuntaan 600 000 euroa vuodessa viiden vuoden ajan. Lisäksi Vatajankosken Sähköstä tuloutetaan kunnalle 300 000 – 400 000 euroa vuodessa.

Mutta vaikka nyt näyttää hyvältä, on Raita-ahon mielestä syytä vakavasti miettiä tulevaa, katsoa neljän viiden vuoden päähän.
Syrjäseutulisän jatkosta ei ole tietoa, ja vaikkei valtionosuusuudistuksen osaratkaisu tuonut suurempia murheita, valtionosuuksien jaon tulevaisuudesta ei ole tietoa.

– Jatkossa investointeja pitääkin tehdä vain sen verran kuin on poistoja. Hengähdys on paikallaan.

Kuntaliitosasia muhii Pohjois-Satakunnassa, myös Karviassa, syksyyn asti. Karvian lisäksi Honkajoki, Kankaanpää ja Jämijärvi sekä Kihniö, Parkano ja Ikaalinen Pirkanmaalta antavat syyskuun loppuun mennessä vastauksen, onko monikuntaliitos alueella mahdollinen ja häiritseekö maakuntaraja suunnitelmia suuntaan tai toiseen.

Voitto Raita-ahonkaan mielestä ”Karvia ei ole myytävänä” (Kankaanpään Seutu 27. heinäkuuta), mutta hyödyt ja haitat kannattaa selvittää.

– Ei mitään ole vielä myyty sillä, että asiaa selvitellään.

Muista yhteistyökuvioista Raita-aho mainitsee PoSan eli Pohjois-Satakunnan peruspalvelu -liikelaitoskuntayhtymän.
– Tällaisessa tilaaja–tuottaja-mallissa voi viedä vuosiakin ennen kuin tulee säästöjä, ja alkuun voi tulla lisäkustannuksiakin.
Raita-ahon mielestä puutteet palveluissa johtuvat kuitenkin valtaosaltaan muusta kuin PoSan perustamisesta, syynä ovat eritoten lääkäripula ja muun ammattihenkilökunnan saamisen vaikeus. Samoin erilaisten työkulttuurien yhteensovittaminen vie aikansa.

Heli Kokko

30.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva