Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomikuvamyyjän lipsahdus

Kuva: Suomikuvamyyjän lipsahdus

Yhtä varmasti, kuin kesä tuo mukanaan kärpäset, yhtä varmasti alkaa jazzien ja Areenan jälkeinen arviointikeskustelu. Tosin nyt keskustelu sai mittavasti lisäpontta, kun kaupunkiimme majoittautui ”metallikansaa”. Yhtä kaikki näiden tilaisuuksien arviointi kuuluu kesään ja arviointien kauttahan voidaan taas kehittää tulevia tapahtumia.

Tänä tapahtuma-aikana Porissa liikkui paljon ulkopaikkakuntalaisia. Jonkin verran kohtasin myös Suomen rajojen ulkopuolelta tulevia ihmisiä. Kuinka moni heistä sitten oli tullut seuraamaan tapahtumaviikkojamme ja kuinka moni oli poikennut muuten vain lomamatkallaan Poriin? Sitä ei tietenkään voi tarkalleen tietää. Jotakin kuitenkin kertoo se, miten paljon eri tilaisuuksiin oli tänä vuonna myyty lippuja. Ja niitähän oli myyty.

Tänä kesänä olen myös itse toden teolla tutustunut eri puolella Suomea oleviin kulttuuritapahtumiin. Pakko todeta näin jälkeenpäin, että Suomi on todellakin maa, missä ainakin kesäaikaan tapahtuu paljon mielenkiintoisia asioita.

Suomalaiset viettävät kesälomaansa hyvinkin eri tavoin. Siinä missä toinen haluaa kiertää maailmaa, toinen haluaa viettää aikaansa kotimaassa. Itse kuulun niihin suomalaisiin, joita ei kesällä oikeastaan millään ilveellä saisi pois Suomesta. Luin juuri erään tutkimuksen, jonka mukaan loppujen lopuksi vain hyvin pieni osa suomalaisista haluaa kesällä ulkomaille.

Mikä se sitten on se suomalaisen kesälomahaave? Sanotaan, että Suomi ja suomalaiset ovat mökkikansaa. Mutta mistä tämä mökkeily sitten juontaa juurensa? Historian verhoja raottaessa voidaan huomata, että mökkeily itse asiassa juontaa juurensa hyvinkin pitkältä. Aluksi mökkeily oli vain aatelisten etuoikeus. 1900-luvulla myös työväestö pääsi mökkeilyn makuun. Vapaa-ajan asumisen murros tuli sotien jälkeen. Suurella osalla kansaa oli halu palata juurilleen tai päästä lähelle luontoa. Aluksi mökit olivat vain muutaman neliömetrin kokoisia. Nyt mökkien koko ja varustetaso on kasvanut koko ajan. Siinä missä ennen mökeillä tultiin toimeen vain kynttilävalolla ja kaasujääkaapilla, on tilalle tullut sähkö, halogeenit, ledivalot, mikrot ja muut ylellisyyshömpötykset. Voiko niitä oikeastaan kutsua edes enää mökeiksi? Nykyisin mökit myös rakennetaan yhä useammin talviasuttaviksi. Onneksi on myös niitä ihmisiä, jotka arvostavat ekologista ajattelua ja selviytymistä vaatimattomissa oloissa.

Tärkeää suomalaisessa mökkeilyssä on myös sauna ja koivuvihta. Sauna on toiminut ennen vanhaan monen toimen virassa. Saunassa synnyttiin ja jopa kuoltiin. Vanhan sanonnan mukaan jos terva, viina ja sauna ei auta, niin sitten tauti on kuolemaksi. Yhtäläistä kuitenkin mökille kuin mökille taitaa olla edelleen se, että mökeillä halutaan rentoutua luonnon syleilyssä ja nauttia Suomen suvesta satoi tai paistoi.

Lopuksi haluan mainita eräästä haastattelusta, joka tehtiin Suomi Areenan aikaan Porissa. Haastateltavana oli ulkoministeri Alexsander Stubb. Hänen mukaansa meidän suomalaisten tulee kaikin tavoin edistää myönteistä Suomikuvaa. Ulkomaalaisilla tulee olla maastamme kuva, jonka mukaan Suomessa on paljon nähtävää ja koettavaa ja Suomeen kannattaa ehdottomasti tulla. Samassa yhteydessä haastattelija kysyi Stubb:n omista lomasuunnitelmista. Stubb kertoi ykskantaan lähtevänsä perheensä kanssa pariksi viikoksi Italiaan. Niin, että se siitä ”Suomeen kannattaa tulla kehotuksesta”.

Sonja Myllykoski

30.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva