Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rahaa ja rahastusta

Kuva: Rahaa ja rahastusta

SDP:n puoluesihteeri Korhonen, se Rehellinen-Korhonen totesi äskettäin, että vaaleissa on yhä enemmän alettu puhua rahasta, kun olisi pitänyt puhua vaaliohjelmista. Juuri näin on käynyt, eivätkä tähän mennessä tietoon tulleet tapaukset ole juurikaan nostaneet politiikan ja sen tekijöiden arvostusta. Keskusta on ollut tikun nokassa eniten ja pahiten eikä aiheetta. Merkillistä, että kokoomus on saanut kaiken aikaa puhua asian vierestä ja hurskastellen perustella mm. sitä, että eivät ole kertoneet vaaliavustustensa alkuperää silläkään tarkkuudella kuin pitäisi.

Kokoomus näkyykin parhaiten osanneen piilottaa vaalitukensa. Puolue on antanut kasvot laululle ”Kell onni on, se onnen kätkeköön ja olkoon onnellinen onnessaan”. Ja kokoomus on sitä sitten näyttävästi ollutkin. Ei meidän demareidenkaan kannata liian kovaa meteliä asiasta pitää ainakaan siinä uskossa, ettei mitään löytyisi. Löytyihän sieltä Maakuntien kehittämisrahan saajienkin joukosta ainakin kolme demaria. Mutta se on varmaa, että etenkin kokoomuksen kaltaisia rahasäkkejä ei Sdp:n puoluetoimiston holveissa ole eikä ole ollut.

Nyt näyttävät porvaripuolella pääsevän yksimielisyyteen siitä, että 5 000 euroa pienemmistä summista ei tarvitse tehdä sivullisille tiliä. Toivottavasti toverimme puoluejohdossa ovat tiukkoja ja vaativat aivan toisenlaista, pienempää summaa alarajaksi. Meillä ei siinä suhteessa juurikaan salattavaa ole, mutta porvaripuolella sitäkin enemmän. Käyttihän pelkästään kokoomuksen valituksi tullut eduskuntaryhmäkin yli kaksi miljoonaa euroa kampanjoihinsa. Rahat tulivat yritysmaailmalta, etenkin teollisuudesta. Olihan tavoite riittävän selkeä – maahan piti saada porvarihallitus. Ja niinhän siinä sitten kävikin.

Niidenkin vaalikulujen lopullisiin maksajiin kuuluvat loppujen lopuksi tämänkin jutun lukijat. Nämä hommat haisevat jo tutkimusten tässä vaiheessa niin pahalta, että puoluejohtomme tulee selvin sanoin irtisanoutua moisesta ja tehdä omat tilit kiireesti selviksi. Kun kokoomus ja kepu nyt paljastuvat miljoonien käsittelijöiksi, niin meille riittää tieto siitä, että tässä meille on ns. tuhannen taalan paikka. Vain tuhannen taalan ja sitä ei passaa nyt mistata eikä päästää käsistä, vai mitä?

Ammatilliset paikallisjärjestöt monin paikoin keräsivät takavuosina paikallisista elintarvikeliikkeistä hintatietoja voidakseen näin vertailla niitä ja sitä kautta elinkustannusten muuttumista. Tulokset pääsivät julkisuuteenkin. Taisi tällaisella tarkkailulla olla sellainen myönteinen vaikutus, että työväki ja eläkeläiset, siis tavalliset ostajat näyttivät, että kiskominen ei kannata. Kysyin tässä lehdessä kerran, miksi APJ ei enää tällaista harrasta. Eipä kuulunut vastauksia.

Noin 900-jäseninen Hämeenlinnan Eläkkeensaajat aloitti maaliskuussa tässä kuvatunlaisen hintavertailuiden tekemisen. Seurannassa olivat isot tavaratalot Prisma ja Citymarket sekä joukko pienempiä elintarvikeliikkeitä kaikista kaupparyhmistä. Hintavertailussa oli isojen talojen kohdalla 17 erilaista perustuotetta, siis päivittäistä syötävää. Maaliskuussa tuotteista rakennettiin 45 euron kori. Nyt korin hinta on jo useita euroja kalliimpi. Kahdessa suurimmassa tavaratalossa hinnat olivat alhaisemmat kuin pienissä liikkeissä.

Pienempiä ja siis kalliimpia liikkeitä joutuvat käyttämään nimenomaan autottomat eläkeläiset ja vähävaraiset ostajat. Heidän ruokakorinsa siis maksaa jo senkin takia muita enemmän. Seurantaryhmä tarkkailee nyt myös mielenkiinnolla, näkyykö alv:n luvattu laskeminen syksyllä todellisissa hinnoissa viime maaliskuuhun verrattuna. Tekisi mieli suositella Eläkkeensaajille muuallakin ja edelleen APJ:lle tällaistakin toimintaa. Siinä ollaan ihan oikeasti eikä vain puheissa vähäväkisen ihmisen asialla.

Sikainfluenssan maihinnousua Suomeen seuratessa muistui mieleen kuvaus aikojen takaa ja kaukana täältä. Eräs tutkija kirjoitti silloin näin: Sivistyskansat saapuivat Tyynenmeren saarille tuoden mukanaan alkoholin, syfiliksen, housut ja Raamatun.

Timo Roos

28.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva