Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaarallista hommaa

Kuva: Vaarallista hommaa

Kukaan ei varmaan ole sellaisessa harhaluulossa, että kun moottoripyörällä, ralliautolla tai formulan ratissa mennään täysillä, niin homma olisi täysin vaaratonta puuhaa. Kisoissa liki kaikki mahdolliset varokeinot ovat käytössä, mutta silti onnettomuuksia sattuu. Se on tämän moottoriurheilun yksi varjopuolista, vaikka varsin vähän hengenmenoon asti tapahtuneita onnettomuuksia sattuu. Paljon enemmän niitä tapahtuu kaikilla maanteillä, kun ratissa on juuri ajokortin saanut kuljettaja, joka pienessä hieneessä uskoo olevansa Tommi Mäkinen.

Nyt on kuitenkin ollut moottoriurheilun osalla musta heinäkuu. Viron Tartossa Sebastian Lindholm suistui pikataipaleelta ja yksi katsoja kuoli. Tosin tämä katsoja oli kameroineen kielletyllä alueella, mutta turman lopputulos vaikuttaa melkoisesti myös itse kuljettajaan sekä hänen kartturiinsa. Puolan rallissa yksi ohjus veti montun pohjalle, mutta kummankin henkikulta säilyi.

Nyt formuloissa on alkanut tapahtua vakavia onnettomuuksia, vaikka viimeisimmät kuolonkolarit ovat F1:ssä jo vuodelta 1994, jolloin Italian Imolassa sekä Roland Ratzenberger sekä Ayrton Senna menehtyivät. Toki senkin jälkeen on tapahtunut hurjia rengasvalliin ajoja, joista parhaiten suomalaiset muistavat Mika Häkkisen seinään törmäämisen Australian Adelaidessa 10. marraskuuta 1995.

Täysin käsittämätöntä oli aikoinaan Puolan Robert Kubican selviytyminen lähes vammoitta, vaikka itse autosta ei törmäyksen jälkeen jäänyt kuin musta laatikkokasa. Silloin viimeistään havaittiin konkreettisesti, että formuloiden turvakaaret kestävät huikeitakin iskuja kuljettajaa suojaten.

Mutta nyt onnettomuuksia on tapahtunut kun jokin esine tai irronnut rengas on osunut ylhäältä päin suoraan kuskin päähän. Siinä ei kuljettajalla ole osaa eikä arpaa, eikä kovinkaan paljon myöskään saumaa välttää tapahtumaa. Sen jälkeen kaikki onkin enää kiinni varjeluksesta sekä asiantuntevista lääkäreistä.

Massaa ilmassa

Unkarin Hungaroringillä brasilialainen Ferrari-kuljettaja Felipe Massa ajoi kohti radan nelosmutkaa aika-ajossa arviolta 230 kilometrin tuntivauhtia, kun hänen kypäräänsä osui edellä ajaneesta autosta irronnut noin kilon painava jousi.

Vielä muutama vuosi sitten Massa olisi ilman muuta kuollut vastaavanlaiseen osumaan, mutta nyt kypärä pelasti hänen henkensä – ainakin näillä tiedoilla. Jousen osuma rikkoi kypärän visiirin titaanikiinnityksen ja teki kypärän pintaan loven sekä Felipen otsaan haavan vasemman silmän yläpuolelle. Kaikki tämä vielä suorana lähetyksenä, sillä Massan autossa ollut kamera näytti, ettei ajokki ollut enää kuljettajan hallinnassa. Myös hänen päänsä näytti retkahtavan rajusti eteenpäin törmäyksessä rengasvalliin.

Oli kuitenkin onni onnettomuudessa, että apu oli lähellä sekä nykyajan lääketiede sillä tasolla, että kuljettaja pystytään pitämään koomassa sekä tutkimaan kaikki mahdolliset aivovammat. Nyt vaikuttaa siltä, että Massa toipuu ja hän saa nähdä tulevan lapsensa.
Felipen vaimo Ana Rafaela Massa on raskaana.

Mikäli Massan maanmies Rubens Barrichellon autosta irronnut jousi olisi osunut noin kolme senttiä keskemmälle, niin mitään toivoa selviytymisestä ei olisi ollut – jousi olisi tullut kuin tykinkuula keskelle otsaa.

Ei ole suinkaan tärkeintä, milloin Massa palaa takaisin kilparadoille – jos tekee paluun? Mutta se on tärkeää, että hän tulee, kaikella todennäköisyydellä, vielä näkemään syntymättömän lapsensa. Eikä taloudellisella puolella ole perheellä minkäänlaisia huolia. Kyllä terveys on kuitenkin se kaiken A ja O.

Ei mennyt pitkää aikaa

Ennen Unkarin Hungaroringin kisaa entinen formuloiden maailmanmestari (Ferrari) sekä peräti seitsenkertainen 350- ja 500-kuutioisten luokissa ajanut John Surtees, koki isänä olemisen kauheimman kohtalon.

Hänen poikansa Henry Surtees, 18, menehtyi F2-sarjan Brand Hatchin osakilpailussa saamaansa päävammaan. Tässäkin tapauksessa vaara iski yllättäen ylhäältä päin. Henryn päähän iski Jack Clarken autosta irronnut rengas ja nyt nopea ensiapukaan ei auttanut.

Suomalaisista kuljettajista tässä F2-sarjassa ajaa Henri Karjalainen, joka totesi, että vaikka autot ovat erittäin turvallisia nykyään, niin formuloissa kuskin pää on aina ulkona. Kimi Räikkönen esitti tällaisten tapausten varalle oman ehdotuksensa, joka varmasti tulee tarkkaan harkintaan jatkossa.

Kimi ehdotti, että formuloihin asetetaan luodinkestävä tuulilasi. Ellei siitä ole apua kaikkeen, niin ainakin ehdotus on hyvä. Huonolle tuurille kun ei mahdeta mitään.

Silti tuntuu edelleen käsittämättömältä, että onnettomuuksia tapahtuu lopulta näinkin harvoin. Nyt ne tulivat yhtenä sykäyksenä. Silti moottoripyöräilyssä kuskit sinkoutuvat ajokkinsa selästä kuin ohjukset ja kävelevät lopulta omin jaloin pois paikalta.
Näitä ilmalentoja saamme seurata jokaisen sadekisan aikana ja Suomen Mika Kallio on tämän lajin johtotähtemme peräti MotoGP-luokassa.

Kirjurinluodossa oli väkeä

Väittävät ihan tosissaan, että Porin Kirjurinluodossa oli lauantaina koolla yhdessä tapahtumassa Suomen suurin väkimäärä – 60 000 henkeä. Ja kuulemma paikalla olleiden mukaan enemmän olisi mahtunut. Ainoa mistä ensi vuodeksi pitää ottaa oppia, on kuulemma se, että katsojien ruokahuolto sekä juomapuoli toimisivat. Se ei taas ole ongelma, että paikalla olleet orkesterit (mm. Metallica sekä Turisas ohjattiin luodosta pois ennen yleisöä). Mikä kiire sieltä pois kaikilta katsojilta oli yhtä aikaa?

Jätin tilaisuuden väliin, vaikka esiintymässä oli suosikkiyhtyeeni Turisas (pappa omistaa molemmat yhtyeen CD:t ja odottaa kolmannen pikaista ilmestymistä). Kyllä sitä muutakin kuunnellaan kuin urheiluselostuksia – ja toki pelejä seurataan tarkasti ottelupaikalla, jos mahdollista!

Tuli käytyä lauantaina seuraamassa myös Satakunnan suurinta nuorten jalkapalloturnausta – viidettä Pori Cupia. Oli todella hieno nähdä taas tällainen tapahtuma.

FC Jazz Junioreiden joukkueet ManU ja Liverpool ottivat yhteen ja ottelun tuomitsi – erittäin opastavalla tavalla – Matti Lindström, 69. Hän ehti kertoa pelaajille jopa sen, miksi pilli soi. Mutta kyllä urheilu on geeneissä, vaikkakin kovan työn takana. Liverpoolin kapteeni oli Roope Raitanen (isä Raulin muistamme Prahan jääkiekon MM-hopeamitalistina) sekä ManUn kapteeni Tobias Laaksonen (isä Sakun muistamme jalkapallon Veikkausliigasta sekä FC Jazzin ja MyPan mitalijoukkueista). Toivottavasti palstalla on kuva tästä kolmikosta – siinä on historian havinaa. Ja Porissa oli tämän turnauksen takia peräti 1!p600 jalkapallohenkistä ihmistä, jotka kaiken lisäksi olivat tyytyväisiä turnaukseen.

Pesäkarhut vastaan Fera

Tänään Porin pesäpallostadionilla kohtaavat naisten Superpesiksen ottelussa Porin Pesäkarhut ja Rauman Fera.
Aina kun vastakkain ovat Pori ja Rauma – laji kuin laji – niin peliin tulee tarvittavaa lisäsykettä. Mutta kun porilainen ja raumalainen kohtaavat vaikkapa Helsingissä, niin yhtenä miehenä pidetään huoli siitä, etteivät stadiin muuttaneet savolaiset pääse silmille hyppimään.

Kyllä näissä asioissa satakuntalaiset ovat kuin yhdestä puusta. Seikka on saletti. Toivottavasti kuuluvat Yhtä köyttä-yhdistykseen myös Arkadian mäellä? On silti kiva uunottaa muuta Suomea sillä, että porilainen ja raumalainen olisivat kuin kissa ja koira.
Mutta urheilussa tilanne on toinen. Rauman Lukko ja Porin Ässät kohtaavat taas Pitsiturnauksessa sekä SM-liigassa. Tänään Pesäkarhut ja Fera kohtaavat naisten Superpesiksessä. Kun kyseessä on tulosurheilu, niin toki molempien kaupunkien joukkueet haluavat poistua kentältä voittajina!

Pesäkarhut on pelannut 5 peliä nopealla aikataululla – ottanut täydet pisteet ja päästänyt vain kuusi juoksua. Urheilutoimenjohtaja Petri Kaijansinkko totesi eilen, että tältä viikolta haetaan vielä kahta täyden kolmen pisteen pottia ja kärkietenijä Suvi Seppälä lupasi kiertää vastustajan ulkokenttää useampaan kertaan, niin tänään kuin torstaina.

Ulvilassa huomenna

Satakunnan seudulla tapahtuu pesäpallon puolella myös huomenna. Nyt pelipaikka on Friitalan pesäpallokenttä ja Ulvilan Pesä-Veikkojen vieraaksi saapuu Jokioisten Koetus. UP-V pystyi ottamaan viikonvaihteen vaikealta vieraskiertueeltaan täydet kuusi pistettä ja tällä hetkellä Jukka Marttalan johtama joukkue johtaa miesten Ykköstä.

Kuusi sarjaottelua on vielä jäljellä ja Ykkösen voittaja nousee suoraan miesten Superiin. UP-V olisi ansainnut jo viime kauden päätteeksi paikan pääsarjaan, mutta kabinettipeli tuli voittajaksi ja niin tämän kauden Supersarja pelataan vain 11 joukkueen voimin.

Melko paljon urheilusta tietävä henkilö totesi, että Kankaanpää olisi ollut jotenkin osallisena tähän, mutta mene ja tiedä. Tämä kaveri kuitenkin tietää, sillä hän käy seuraamassa liki kaikki lähialueen pelit – lajista riippumatta – ja omistaa niihin vielä kausikortin, jonka on itse ostanut.

Jotenkin tällaisen kaverin sanomisiin suhtautuu myös erittäin suurella uskottavuudella!

Johan on loppuviikko

Ettei vaan pelipaikat jää vähiin, niin ennakoidaan jo nyt, että torstaina Porissa on Jyväskylän Kiri. Lauantaina FC Jazz pelaa jalkapallon tärkeän Ykkösen ottelun PS Kemiä vastaan.

Ja kas kummaa; jalkapallon naisten Liigan NiceF:llä on kotiottelu lauantaina ja UP-V pelaa Friitalassa Kempeleen Kiriä vastaan ja sunnuntaina FC Jazz Juniorit kohtaa jalkapallon Kakkosessa Tampereen Ilveksen.

Siinä sitä on tarjontaa ja myös yleisurheilun Kalevan Kisat alkavat. Jokohan Nooralotta Neziri voittaa aidoissa Johanna Halkoahon? Ja ketkä kaikki paikkansa Berliiniin viime tipassa varmistavat.

Uuden Ajan MM-kisaveikkaus tulee varmasti kuin se, että sateen jälkeen tulee pouta!

Jarmo Liuhala

28.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva