Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaupungissa käy kuhina

Kuva: Kaupungissa käy kuhina

Porin kansainväliset Jazz-juhlat alkoivat jo vuonna 1966. Siitä on pitkä aika, mutta yhä nämä festivaalit kiinnostavat tämän musiikin ystäviä ympäri maapallon. Eikö ole suurellisesti väitetty? Mutta kun tällä hetkellä Porin kaupungissa liikkuu, niin huomaa, että paikkakunta on muuallakin tullut tutuksi? Joku jazzin ulkomaalainen ystävä väitti tosissaan, ettei hänen maassaan Suomesta tiedetä muuta kaupunkia kuin Pori. Mitähän tähän tuumaavat Ulvilan ja Rauman aikoinaan pakko-asuttaman Helsingin nykyiset asukkaat?
Harvassa tilaisuudessa on muuten yksi tähtiesiintyjistä ollut maansa presidentti. Jotenkin olen saanut käsityksen, että Gilberto Gil olisi merkittävässä asemassa Brasilian politiikassa. Toinen Etelä-Amerikan suunnalla Suomesta tuttu paikkakunta on Kitee. Tähän voi vapaasti hakea syytä, eikä oikea vastaus liity mitenkään Kirkkaaseen.

Mutta tässä yhteydessä näiden festivaalien yhteyteen täytyy liittää nimi Jyrki Kangas, joka lie näillä tämän vuoden juhlilla virallisessa asemassa viimeistä kertaa. Näin ainakin olen ymmärtänyt. Ilman Kankaan aikaa taiteellisena johtajana nämäkään juhlat eivät olisi tainneet kestää läpi tuulten ja tuiskujen?

No, kunhan nyt esitin oman arvioni asiasta! Jossain vaiheessa kun kertoivat, että Jyrkin toinen kotikaupunki on New Orleans. Ainakin jokaisella Jazzeilla esiintyjänä on ollut Ted Curson. Nyt en ole aivan varma siitä, onko Reino ”Reiska” Laine edelleen se toinen kaikkien juhlien esiintyjä, mutta todennäköisesti on.

Näin urheilun palstalla täytyy toivottaa kaikki Porissa jälleen vierailevat musiikin ystävät tervetulleiksi kauniiseen kaupunkiimme. Ehkä tulevaisuudessa saamme vielä matkustaa Poriin ihan moottoritietä Arkadianmäen portaiden lähistöltä ja myös ratayhteydet pistetään kuntoon.

Kuinka moni nykynuori edes tietää mikä on taajamajuna?

Urheilullinen Pori

Kirjurinluodossa jazzia kuuntelevien ulkopaikkakuntalaisten kannattaa lähteä myös hieman jaloittelemaan ja katsomaan sitä ihmettä, että kaupungistamme löytyy rautatieasema, lentokenttä sekä linja-autoasema kävelymatkan päästä nykyisestä hotellistanne – mikäli olette varauksen ajoissa tehneet!

Siitä onkin helppo edetä muutama kilometri ja vastaanne pamahtaa Urheilukeskus, jollaista ette äkkipäätä muualta Suomesta löydä. Urheilukeskuksen alueelta, hienona kokonaisuutena, löytyy paikka lähes jokaisen urheilulajeista pitävän makuun.

On jalkapallostadion, on pesäpallostadion, on Suomen kaunein maauimala, on jäähalli (nyt vasta kaksi), on tekojäärata, on tennishalli ja viimeinen Porin saavutus on lämmitettävä jalkapallon keinonurmikenttä. Lisäksi lähinnä jalkapalloilijoiden sekä yleisurheilijoiden talvikäyttöön tarkoitettu urheiluhalli on tietenkin nimeltään Karhuhalli.

Lenkkipolulle Urheilukeskuksesta pääsee Katinkuruun, josta löytyvät ampumarata ja myös jousiampujille on oma tilansa. Poriin rakennetaan lisäksi täysimittainen uimahalli, ja siinä yhteydessä saattaa tiloja vapautua niin salibandyn, lentopallon kuin koripallon käyttöön. Ravirata ja kaksi täysimittaista golfkenttää löytyy. Ja onhan meillä Kirjurinluoto sekä Yyteri. Pistäkää ajatuksissanne homma edes tasoihin!

Esittelin tätä Urheilukeskusta muutama vuosi takaperin ”muka” suurelta paikkakunnalta tulleelle urheilumiehelle. Mikä olikaan hänen mielipiteensä? Sitä oli vaikea kuulla, koska leuka oli loksahtanut rinnuksille hämmästyksestä.

Te, jotka kuuntelette jazz-konsertteja; muistakaa, että kuuntelette niitä Kirjurinluodossa. Huomioikaa oikea sijamuoto.
Ehkä tästä vuodatuksesta on jo helppo päätellä, että kirjoittaja on syntyperäinen porilainen. Kaiken lisäksi ylpeä omasta kaupungistaan ja uskaltaa kehua sitä myös ihan pääkaupungissa. Monille sinne ”päässeille” kun nämä hyvät puolet jäävät unholaan, mutta muuttavat sitten eläkeläisinä sankoin joukoin takaisin omille juurilleen.

Tähän loppui Päivän Peili!

Pekka Rautakallio Ässien uusi päävalmentaja

Porin Ässien SM-liigajoukkue jäi hieman hektiseen tilanteeseen kun toistaiseksi voimassa olleella päävalmentajasopimuksella töitä tehnyt Alpo Suhonen sanoi sopimuksensa irti ja siirtyi Sveitsiin Kloten Flyersin urheilutoimenjohtajaksi.

Tämän ilmoituksen jälkeen Porin Ässien kesäduunit keskittyivät uuden päävalmentajan etsintään. Esillä oli montakin nimeä, joista sittemmin ykköseksi nousi Vasili Tihonov. Hän ei kuitenkaan ottanut pestiä vastaan ja esille nousivat nimet Harri Rindell, Hannu Jortikka sekä Ismo Lehkonen.

Toki kaavailuissa vahvasti oli mukana myös Karri Kivi, joka oli jo ottanut liigajoukkueen kakkosen paikan. Kivi ei vielä noussut ykkösvalmentajaksi – mutta uskallan nyt olla Nostradamus. Tämän nyt valitun ykkösvalmentajan jälkeen Ässissä tulee Karrin aika!
Ai niin, kuka nyt on Ässien ensi kauden uusi päävalmentaja?

Hän on 25.7.1953 Porissa syntynyt Pekka Rautakallio.

Tämä puolustajalegenda pelasi urallaan Porin Ässissä ja HIFK:ssa kausilla 1968–1987 yhteensä 443 runkosarjan ottelua sekä 43 playoffs-ottelua. Lisäksi Rautakallio pelasi NHL:ssä Phoenixissa sekä Calgaryssä. Kaiken kaikkiaan Rautakallio pelasi seitsemät (7) MM-kisat ja valmennuskokemusta on tullut merkittävä määrä tuolla Sveitsin suunnalla.

Pekka ”Rocky” Rautakallio on Suomen Jääkiekkoleijona numero 91.

Koska Ässät piti vasta eilen illalla virallisen tiedotustilaisuuden, niin Rautakallion omat kommentit tulevasta ässäpestistä jäävät ilmestymisaikataulun takia vasta ensi viikkoon, mutta ajan hermolla ollaan – ja pysytään!

Kultaista liigaa

Tapahtui Rooman yleisurheilun Kultaisen liigan yhteydessä, että hävisin uhkapelissä. Löin nimittäin koko euron vetoa siitä, että Tero Pitkämäki voittaa Andreas Thorkildsenin. Ei sitten voittanut, mutta veto on maksettu.

Kävi vähän sil’tappaa kuin sille ensimmäiselle kuukävelijälle, joka totesi: ”tämä on pieni askel minulle, mutta suuri askel ihmiskunnalle”. Se euro oli nimittäin suuri raha minulle, mutta vastaavasti erittäin pieni Brysselin mepille.

Tänään Kultainen liiga jatkuu Pariisissa ja yhä edelleen uskon, että Pitkämäki voittaa tällä kertaa Andreaksen, mutta liigan jättipotti meni tuolla Thorkildsenin Rooman onnenkantamoisella (kuudes heitto) sivu suun.

Ellei nyt sitten muut lajit kiinnosta, niin kyllä Jamaikan Usain Boltin juoksu 200 metrillä tulee olemaan nähtävyys ja ehkäpä kommentaattori Arto Bryggare paljastaa – edes vähän – mitä runoa seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva puhuu ennen hyppyään.
Bryggare on luvannut paljastaa sen viimeistään Kultaisen liigan Brysselin kisassa!

FC PoPa kohtaa Talenttiklubin

Lauantaina kello 14 Porin stadionilla pelataan miesten jalkapallon Ykkösen osalta erittäin merkittävä sarjaottelu, kun kaksi kärkikahinoissa mukana olevaa joukkuetta kohtaavat.

Ottelulla on panosta paljon, sillä sarjataulukossa Ykköstä nimellä Klubi-04 pelaava HJK:n farmijoukkue on pisteen edellä FC PoPaa, mutta ottelun enemmän pelanneena. Porilaisittain suuri mielenkiinto kohdistuu siihen, miten 16-vuotias Juho Lehtonen onnistuu kärjessä.

Lehtonen nimittäin oli mukana peräti alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa ja ehti viimeistelemään jopa yhden maalin tässä ikäluokassa, jossa siis muut olivat lähes kaikki kolme vuotta häntä vanhempia.

Lehtonen on Satakunnan jalkapalloilun tämän hetken ehkä suurin lupaus ja palstamme kuvasta päätellen hän ei istu ainakaan pelisilmänsä päällä! FC PoPan vastustaja Klubi-04:n riveistä löytyy myös lupauksia, mutta kun vastustajan kokoonpanoluetteloa äkkipäätä katselin, niin melkoinen joukkue ulkomaalaistaustaisia pelaajia ryhmästä löytyy. Voi olla huono laskupää, kuten entisellä alkoholistilla, mutta kaikkiaan kahdeksan (8) ulkomaalaistaustaista nimeä löytyi. Kuten kaikki tietävät, niin jalkapallon avauskokoonpanossa on 11 pelaajaa.

Toki Pertti Lundell ja Risto Puustinen silti tasan tarkkaan tietävät, millainen ryhmä lauantaina 18.7. kello 14 alkavassa kotiottelussa vastapuolelle asettuu!

FC Jazz Juniorit kohtaa SalPan

Jahka Porin lounasraveista olette siirtyneet tänään Porin stadionille, niin kello 18.30 alkaa Kakkosen sarjaottelu FC Jazz-Juniorit vastaan Salon Palloilijat.

Porilaisjoukkue on sarjanousija, joka on noussut tälle sarjatasolle vuosi per sarjatasoa Viidennestä divisioonasta. Mutta vallan loistavasti on Mikko Mannilan valmentama nuori joukkue sarjassa pelannut, vaikka erittäinkin kova loukkaantumissuma on joukkuetta vaivannut. Pahimmillaan tilanne oli silloin kun kuusi nuorta oli sivussa loukkaantumisten takia. Pari on saatu takaisin peliin, mutta kyllä muiden vammautuneiden osalta kausi on jo ohi.

Tosin maalille saatiin Atlantis FC:n kirjoilla alkukaudesta ollut Ville Rapeli ja erittäin tärkeä pelaaja, Joao Gaetti, on vapautunut pelikiellosta. Silti SalPa kuuluu yhä Kakkosen lohko B:n parhaimpiin joukkueisiin, vaikka sarjatilanne ei siitä ehkä tällä hetkellä kerro.

Mutta uusi valmennus auttaa aina hetken, joten kyllä Eero Salmisen nappikeskityksiä Salon maalille tänään jälleen tarvitaan.

Pesiksessä menee hyvin

Viime keskiviikkona Ulvilan Friitalan kentällä pelattiin miesten Ykköspesiksessä erittäin tärkeä ottelu Supersarjaan suoran nousun kannalta. Kun UP-V vei pelin puhtaasti jaksoin 2-0, niin sen sarjajohto vastustaja Jyväskylän Kiriin venähti jo viideksi pisteeksi. Ykkösen voittajajoukkue nousee nyt suoraan Miesten Superiin, ellei Superpesis Oy viime hetkillä keksi jonkinlaista konkeloa.
Viime kaudellahan Ulvilan Pesä-Veikot olisi Superin paikan pelaamalla ansainnut, mutta kabineteissa oltiin sitä mieltä, että pienennetään täksi kaudeksi miesten Superin joukkuemäärää. Eikö ollutkin mielenkiintoinen sekä ”järkevä” päätös?

Naisten Superissa Porin Pesäkarhut pelaa sunnuntaina kotiottelun Tyrnävän Tempausta vastaan. Näillä näkymin Pesäkarhut taistelee runkosarjassa vielä ainakin sijasta kolme. Edestä on ohitettavissa ainakin PeTo-Jussit Seinäjoelta, joten kun pudotuspeleihin asti sitten edetään, niin vielä välierissä ei tulisi vastaan Jyväskylä.

Sen ottelun aika on vasta finaalissa.

Jarmo Liuhala

17.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva