Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Afrikan ongelmat Euroopan ongelmia, jos asioihin ei puututa ajoissa

Kuva: Afrikan ongelmat Euroopan ongelmia, jos asioihin ei puututa ajoissa

Afrikassa esiintyvät konfliktit ja väestönkasvu ovat pian Euroopan ongelma, jos länsimaat eivät puutu asiaan ajoissa, selvisi eilisessä Naisten Pankin järjestämässä SuomiAreenan keskustelussa.

- Meillä ei ole varaa jättää Afrikkaa huomioimatta. Kriiseillä ja konflikteilla on taipumus ylittää rajat ja levitä. Yhtäkkiä herätäänkin siihen, että jonkin kaukaisen maan konflikti on tehnyt siitä kansainvälisen terrorismin tukikohdan. Tulee kalliiksi, jos vasta sitten aletaan toimia, kansanedustaja Erkki Tuomioja totesi.

Kansanedustaja Oras Tynkkysen mukaan muun muassa Afrikan nouseva väestönkasvu ja sodat ovat Euroopan ongelma ennemmin tai myöhemmin. Pahimmassa skenaariossa Afrikan hallitsematon siirtolaisuus johtaa siihen, että kymmenet tuhannet ihmiset menettävät kotinsa ja pakenevat Eurooppaan.

Keskustelussa tuli esille monia lääkkeitä, joilla ongelmiin voitaisiin tarttua paremmin. Parhaimpana ratkaisuna keskustelijat näkivät muun muassa Naistenpankin kaltaisen ruohonjuuritasolle suuntautuvan kehitysyhteistyön, jossa sivistetään ja avustetaan etenkin naisia ja tyttöjä.

- Afrikan kehityksen avain on naisten aseman vahvistaminen. Tytöt pitää saada kouluun, sillä tämä vaikuttaa muun muassa väestönkasvuun, Tuomioja sanoi.

- Afrikkalaiset syyttävät eurooppalaisia siitä, että neuvomme heitä ylhäältä alas. Paternalismin pitää siis loppua. Suomi on kuitenkin aika hyvässä huudossa Afrikan maissa, koska meillä ei ole kolonialistista taustaa. Meidät nähdään rauhallisena toimijana, ulkoministeri Alexander Stubb lisäsi.

Metson toimitusjohtaja Olli Vaartimo kuitenkin muistutti, että Afrikassa tapahtuu myös hyviä asioita, ainakin taloudessa. Afrikan talous on kasvanut vuosittain viidestä kuuteen prosenttiin. Alueella on miljardi kuluttajaa sekä 150 miljoonaa kännykkäliittymää. Myös kolmanneksen maailman luonnonvaroista arvellaan olevan Afrikassa.

- Tällaisella alueella kaupalla ja teollisuudella on valtavat mahdollisuudet. Yksi keskeisimmistä ongelmista on kuitenkin se, ettei Afrikka jalosta luonnonvarojaan paikallisesti, vaan ne viedään muualle jalostettavaksi. Tämä taas johtaa työttömyyden kasvuun, Vaartimo kertoi.

Stubb kuitenkin huomautti, että valtavasta kasvusta huolimatta Afrikan osuus koko maailmantaloudesta on vain yksi prosentti.
Vaartimo ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen viittasivat lopuksi Barack Obaman puheeseen, jonka mukaan Afrikan on toisaalta myös itse tehtävä ongelmien ratkaisemiseksi töitä yrittämällä saavuttaa muun muassa poliittinen ja hallinnollinen vakaus.

- Kyllä Afrikan pitää saada myös itse asiansa kuntoon. Mielestäni perusasia on, ettemme anna heille kalaa vaan verkon, ja opetamme verkon käytön, Meriläinen tiivisti.

Lilli Vesa

17.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva