Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Melkoisen hyvä sopimus

Kuva: Melkoisen hyvä sopimus

Miltähän mahtaisi tuntua olla tällä hetkellä formulakuski Kimi Räikkösen asemassa? Omasta lompakosta ei asiaan ihan oikeaa tuntumaa saa, koska nyt vankat tiedot kertovat, että Kimi on ensi kaudella työttömyyskortistossa. Ferrari-talli ja sitä tukeva espanjalaispankki Santander ovat hankkimassa ensi kaudeksi toiseksi kuskiksi kaksinkertaista maailmanmestari Fernando Alonsoa. Ja Espanjan suunnassa tuntuu rahaa löytyvän – ei tarvitse muistella kuin jalkapalloseura Real Madridin huippuhankintoja. Pelkästään Christiano Ronaldo ja Kaká saivat kylkeensä sellaisen hintalapun, että hieman tällaista kädestä suuhun eläjää hirvittää. Tosin summat ovat niin suuria, ettei niiden koko merkitys edes avaudu tavalliselle pulliaiselle.

Mutta Kimin kohdalla kyse on siitä, että ensi kaudella tallissa ajaisivat Felipe Massa ja Alonso. Yksi – pieni este – Alonson palkkaamiselle on se, että Räikkösellä on vedenpitävä sopimus Ferrarin kanssa myös ensi kaudesta. Eipä se kuitenkaan ylittämätön este ole, sillä pankki kuittaa Kimin ensi kauden palkan, joka on 28 miljoonaa euroa, eikä Räikkösen tarvitse ajaa kilpaa formuloissa lainkaan.

Onhan kyseessä melkoinen työttömyyskorvaus – katsoi sitä miltä kantilta tahansa. Kimi ei sopimuksen mukaan saa ajaa myöskään missään muussa ensi kauden formulatallissa, joten ihan työtön autonkuljettaja Räikkönen siis on.

Ehkä hän kuitenkin joutuu seisoskelemaan kauden 2010 ajan Ferrarin varikkomuurilla tyhjän panttina osakilpailujen aikana? Nyt Ferrarilla tätä koiranvirkaa on – jopa huonolla menetyksellä – hoitanut Michael Schumacher.

Vai että on Räikkönenkin nyt kauden jälkeen työtön – ehkä! Lohduttaa varmasti monia Suomessa kilometritehtaalle passitettuja.
Kyse on kuitenkin pelkästään ammatin valinnasta.

Vatanen ei saa Mosleyn tukea

Kansainvälisen autoliitto FIA:n nykyinen puheenjohtaja Max Mosley ei jatka enää ensi kaudella tehtävässään, vaikka ihan kirkkain silmin väittää, että niin monet, ah niin monet tahot FIA:n sisältä ovat pyytäneet häntä jatkamaan tehtävässään.

Kun Mosleyn taannoiset roolileikit tulivat ilmi videon kautta, niin ehkä ainoa silloinen hänen tukijansa oli Bernie Ecclestone. Mutta nyt ei Bernie enää ole Mosleyn tukiryhmässä mukana, joten eipä tainnut Maxilla montaa vaihtoehtoa jäädä jäljelle? Nyt hän sentään pääsee kunniallisesti eläkkeelle.

Entinen europarlamentaarikkomme, rallin maailmanmestari Ari Vatanen on julkisesti ilmoittanut, että hän asettuu ehdolle seuraavissa FIA:n puheenjohtajavaaleissa. Tällä hetkellä Vatanen onkin ainoa, joka on ehdokkuutensa julkituonut.

Mutta Mosley puolestaan ilmoittaa, ettei hän tule tukemaan Vatasen valintaa seuraajakseen. Kun asiaa tarkemmin ajattelee, niin Mosleyn ilmoitus saattaa olla Arille melkoinen vaalivaltti. Mutta kaipa tässäkin vaalissa raha tulee näyttelemään merkittävää osaa?
Jos näin käy, niin FIA:n seuraava puheenjohtaja on Ferrarin entinen tallipäällikkö Jean Todt, jota myös Mosley on ilmoittanut tukevansa.

Tosin yksi haittapuoli valinnassa tällä hetkellä on. Todt ei nimittäin ole antanut suostumustaan asettua puheenjohtajaehdokkaaksi. Koska Jean tulee formulamaailmasta ja Vatanen tunnetaan paremmin rallin puolelta, niin ei tässä meikäläinen varmaan esitä suurta oraakkelia, jos ennustaa uuden puheenjohtajan olevan Jean Todt.

Kaksisuuntainen sopimus

Porin Ässien SM-liigajoukkueen yhteiset harjoitukset ensi kautta varten alkavat ensi maanantaina ja liigajoukkue on vielä ilman päävalmentajaa. Tämä siksi, että Alpo Suhonen lähti Sveitsin Kloteniin urheilutoimenjohtajaksi.

Ihan kuriositeetin vuoksi esiin, että myös Porin Ässät etsii urheilutoimenjohtajaa!

Hieman kiire Ässille tässä tilanteessa toki tuli, sillä Suhonen oli seuran päävalmentajana toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Sellaisen sopimuksen Ape värkkäsi myös sveitsiläisten kanssa. Ihan kaikilla ei varmasti ole tietoa, minkälainen on toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Nyt on nähty, että ainakin päävalmentajan (Suhonen) palkanmaksu katkeaa siihen hetkeen kun hän irtisanoo osaltaan sopimuksen.

Kysymys kuuluukin, että olisiko Ässät joutunut maksamaan Suhoselle palkkaa ensi kaudesta, jos seura puolestaan olisi sanonut sopimuksen irti. Ehkä tämä kysymys olisi muodossa tai toisessa tullut Porin Jazzien aikaan pidettyihin keskustelutilaisuuksiin.
Ei sellainen tietenkään minkään tärkeän keskustelun aiheena ollutkaan, mutta syntyperäisenä porilaisena tiedän tasan tarkkaan, että sellainen kysymys olisi jostakin nurkasta kajahtanut ilmoille.

Suomalaisia enää mukana


Porin Ässien SM-liigajoukkueelle haettiin uutta päävalmentajaa jopa rapakon takaa. Kyseessä oli toki satakuntalaiselle jääkiekkoväelle takavuosilta hyvinkin tuttu Vasili Tihonov, joka valmensi sekä Ässiä että Rauman Lukkoa. Toki tämä tapahtui eri kausina, mutta siitä on jo aikaa.

Porissa Tihonov valmensi viime vuosituhannella.

Hän oli kuitenkin seuran ykkösehdokas – näin olen antanut itselleni kertoa. Mutta ehkä nimenomaan nuorten parissa jenkeissä kuluneet viimeiset viisi vuotta olisivat Suomen nykyistä vasten peilattuna jopa aivan eri maailmansa. Tihonov on vastauksenaan ilmoittanut, ettei hän ole käytettävissä Porin Ässien ensi kauden liigajoukkueen päävalmentajaa nimettäessä.

Toki pelin nimi on edelleen sama, mutta lajissa oli taannoin Suomessa vain muutama analyytikko. Nykyisin näitä, kaiken jääkiekosta tietäviä, löytyy useampia - mutta ei ainuttakaan päätoimisena liigavalmentajana.

Kyllä puskista on paljon helpompi arvostella. Toista on, mikäli omat valmentajameriitit nostetaan esiin. Teoria on hyvä tuntea, mutta se pitää saada toimimaan myös käytännössä. Sen tosiseikan on moni huomannut.

Yhä edelleen parhaat valmentajat – oli kyseessä laji kuin laji – löytyvät katsomosta!'

ihonovin ratkaisu oli hänen omansa ja näin sivustaseuraajan mielestä päätös oli ainoa oikea ja varmaan vielä erittäin tarkkaan harkittu.

Ei yhtään ulkomaalaista

Olen jo tuonut selkeästi oman mielipiteeni esiin tässä Porin Ässien päävalmentajakysymyksessä, vaikka pitää huomioida, ettei sitä mielipidettä ole kyllä kukaan kysynyt.

Mielestäni kaksi viime kautta loistavaa työtä seuran A-nuorten SM-liigajoukkueen parissa yhdessä Mikael Kotkaniemen kanssa tehnyt Karri Kivi olisi ainoa vaihtoehto uudeksi ykköseksi. Tosin Kivi oli jo lupautunut Suhosen kakkosvalmentajaksi, mutta ei siitä kakkosen kohdalta ykkösvalmentajan paikalle tarvitse siirtyä kuin muutama askel pelaaja-aitiossa.

Kaikki valmentajat eivät toki aitiossa malta millään olla paikallaan, vaan höyryävät aitiota päästä päähän – samalla saaden pelaajatkin hermostuneiksi.

Ässien uusi päävalmentaja on suomalainen. Kivi täyttää ehdot. Muita ehdokkaita ovat kuuleman mukaan Hannu Jortikka, Harri Rindell ja Ismo Lehkonen. Äkkipäätä ei mieleen monta muuta nimeä tule, toki heitäkin on.

Jokerien uusi valmentaja on Hannu Aravirta, Ilveksen Heikki Mälkiä, Pelicansin Mika Toivola ja muut seurat luottavat viime kauden päävalmentajaansa. Eivätkä nuo ns. uudet valmentajat ole muuta kuin huippumiehiä kaikki, mutta seura on uusi viime kauteen verrattuna.

Arpaonni osuu aina kohdalleen

Jalkapallon parissa viime vuosituhannella melko paljon toimineena voin kertoa, ettei porilaisten arpaonni Suomen Cupissa ole vuosien saatossa mihinkään muuttunut. Kun jäljellä on kuusitoista joukkuetta, niin porilaisille osuu vierasottelu.

Seikka on saletti.

Nyt kuudentoista parhaan cup-joukkueen joukossa on peräti kaksi porilaista jalkapalloseuraa. FC PoPa ja FC Jazz Juniorit saivat molemmat 7. kierrokselle vierasottelun ja kaiken lisäksi vastaan tuli kummallekin Veikkausliigajoukkue.

Piti oikein pinnistää muistia ja todeta, että FC Jazz sentään pelasi jopa Suomen Cupin finaalissa ihan Helsingin Olympiastadionilla. Silloin vastassa oli Myllykosken Pallo-47 eli MyPa. Jonkinlaisen käsityksen ajankohdasta saatte kun todetaan, että eräs maailman huipputasolle noussut pelaaja puski silloin viimeisen maalinsa Suomen huippusarjoissa ja lähti sitten isommille areenoille.
Tuon MyPan voittomaalin puski Sami Hyypiä. Lienette joskus kuulleet pelaajasta?

Pesäkarhut on mestaruustaistossa

Vaikka pesäpallon naisten Supersarjassa Porin Pesäkarhut on muutamassa kotiottelussaan pelannut hieman alle oman taitotasonsa, niin pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki ja kakkosvalmentaja, urheilutoimenjohtaja Petri Kaijansinkko ovat etukäteen kertoneet, että hyvän joukkueen tavoite on olla paras syksyn ratkaisupeleissä. Niissä kun sitten pitää voittaa jokainen vastaan tuleva joukkue, jotta ollaan tämän vuoden Suomen mestareita.

Sunnuntainen vierasvoitto Oulussa Lipottaria vastaan oli pudotuspelien kotiedun kannalta erittäin tärkeä. Nyt kun Porissa ovat kansainväliset Jazz-juhlat, jotka muuten pidetään Kirjurinluodossa – huomioikaa tämä ulkopaikkakuntalaiset – niin miksi pitää seuran nimi olla Lujattaret, Lipottaret tai Kirittäret? Kyllä sen sukupuolen kentällä sitten erottaa. Hieman älykkäämpi tajuaa sen, kun tietää minkä sarjan ottelua menee katsomaan!

Kohta varmaan tulee eteen se, että kuuluisa HKV eli Helsingin Kisa-Veikot joutuu muuttamaan nimeään.

Kalskahtaahan se komealta kun seuran nimi on HKVS eli Helsingin Kisa-Veikot ja Siskot.

Näin se on nähtävä!

Jarmo Liuhala

 

16.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva