Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pori, kesä, kärpäset ja julkimot

Kuva: Pori, kesä, kärpäset ja julkimot

Ihan yhtä varmasti kuin kesä tuo kärpäset kaikille tasapuolisesti, tuo se myös julkimot Poriin heinäkuussa. Ilmiöstä pitävät huolen Pori Jazz ja Suomi Arena sekä mittava määrä muuta ”loiskiehuntaa.” Kun pöytä on katettu herkuilla, pörräävät kärpäset kuin herhiläiset ja kun Pori on katettu julkisuudella ja myönteisillä vaikutteilla saapuvat valtakunnan todelliset julkimot, päättäjät ja itsensä sellaisiksi kokevat sankoin joukoin Kokemäenjoen suistoon paistattelemaan ja esittäytymään. No eipä Suomessa taida enää ollakaan sen parempaa paikkaa itsensä tykö tekemiseen kuin vireä ja kehittyvä Pori. Ja hyvä näin, sillä samalla vieraat kuin huomaamattaan tekevät kaikille tiettäväksi, että Pori on todellinen tapahtumakaupunki.

Porin ja Satakunnan kannalta vain olisi syytä huomata, että tilannetta ja päättäjäruuhkaa parhaan osaamisemme kautta tehokkaasti myös hyödyntäisimme.  Ei siis riitä, että kaupungilla vilistää joukko silmäätekeviä, vaan heistä olisi myös kyettävä puristamaan hyötyä ja vaikuttavuutta niin aluepoliittisiin kuin muihinkin kehittämishakkeisiin koko maakunnan parhaaksi.

Vaikka Pori on ollut jo pitkään tapahtumakaupunki, on aivan oikein, että mm. kaupunginhallituksen vaalikauden ohjelmassa asia on erikseen mainittu, sillä näkyvyyden ja tunnettavuuden kautta hankitaan edellytykset koko maakunnan kehitykselle.  Pori voi siis olla vielä paljon enemmän tapahtumakaupunki ja ylivertainen maamme muihin maakunnallisiin keskuksiin verrattuna.  Edelleen tarvitaan luovuutta, uuden etsimistä ja etenkin nuoremman polven ajatusten ennakkoluulotonta arvostusta.

Porin uusin megatapahtuma Beachfutis on oiva esimerkki siitä, mitä nuoruuden innolla ja luovuudella voidaan saada aikaan.  Turnauksesta on muutamassa vuodessa kehittynyt eräs keskeisin nuorison kesätapahtuma. Eikä vain nuorten vaan tulevaisuudessa myös keski-ikäisten, sillä nuoruuden jälkeen koittaa väistämättä aikuisuus.  Näin on käynyt myös menneitten vuosikymmenten jazz-väelle, jolle Pori on edelleen keskeinen osa heidän kesäänsä.

Vaikka futisturnaus on erityisesti tänä vuonna saanut paljon kielteistä ja varmasti aiheellistakin kritiikkiä, ei tapahtumaa ja sen järjestäjiä pidä yksioikoisesti tuomita.  Tämän kaltaisen toiminnan pyörittämiseen kun ei paljon kursseja järjestetä, vaan osaaminen on hankittava paljolti kantapään kautta oppimalla.  Mutta kuten Pori Jazzista on kehittynyt merkittävä juttu, olen valmis luottamaan siihen, että kokemuksen myötä myös beachfutis tulee lunastamaan paikkansa merkittävien kesätapahtumien joukossa. 

Kritiikin ydin on kohdistunut Yyterin santojen roskaamiseen ja epäsiisteyteen.  Tässä kohdin on huomattava, että kun tuhansien ihmisten joukko kootaan parin kolmen hehtaarin alueelle, on jälki aivan toista, kuin jos väki levittäytyisi vaikkapa tasaisesti koko Satakuntaan.  Annetaan nyt vain aikaa kehitykselle ja tuetaan tapahtumaa myös jatkossa ja tuomitaan vasta sitten jos siihen edelleen on aihetta. Muistelkaapa vaikka Pori Jazzin alkuaikoja.

Yyteri on muutenkin merkittävä osa Porin tulevaisuutta.  Siksi on erittäin tähdellistä reagoida Satakuntaliiton virkamiesten valmistelemaan maakuntakaavaan myös Yyterin osalta.

Kaavailut tehdä tästä kesällisestä vapaa-ajan keitaasta tiukoin määräyksin kahlittu luonnonsuojelualue ovat luonnonlakien vastaisia.  Ihminen on osa luontoa ja niinpä on oltava mahdollisuus kehittää virkistykseen ja vapaa-ajan viettoon poikkeuksellisen hyvin soveltuvaa ja vuosien saatossa muotoutunutta aluetta edelleen porilaisten ja muitten vapaa-ajankohteena.  Porin kaupunginhallitus on lähtenyt oikealle asialle vastustaessaan pyrkimyksiä muuttaa Yyteri luonnonsuojelualueeksi.

Viime aikojen mielenkiintoisimpia keskustelunavauksia on valtiovallan kysely kunnille niiden halukkuudesta ryhtyä kokeilemaan hallintomallia, jossa pormestari ja mahdollisesti apulaispormestareita valittaisiin suoralla kansanvaalilla.  Mm. Tampereella on jo käytössä hallintomalli, johon kuuluvat luottamushenkilöperiaatteella toimivat pormestarit. Uutta asiassa on, toisin kuin Tampereen mallissa, että nyt kokeiltaisiin suoraa kansanvaalia.

Viime maanantain Porin kaupunginhallituksen kokouksessa kaupunginjohtaja veti asiaa koskevan päätösesityksensä pois ja näin asia siirtyy laajempaan luottamusmieskäsittelyyn.  Tämä onkin viisasta, sillä kyse on varsin merkittävästä uudistushankkeesta.  Ajatus on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja ajankohtainenkin, mutta suin päin ilman perusteellista harkintaa hallintomalleja ei pidä lähteä muuttelemaan, on sitten kyse suorasta kansanvaalista tai välillisestä edustuksellisesta vaalista. Mutta aihetta pormestaripohdintoihin on selkeästi olemassa myös Porissa.

Esa J. Anttila

 

16.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva