Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mökin jätteitä voi vähentää ennaltaehkäisevästi

Suomessa on noin puoli miljoonaa loma-asuntoa, joita käyttää kesäisin lähes kolme miljoonaa suomalaista. Jätteen syntyminen on väistämätöntä, joten kierrätysasiat ja ekologisuus on hyvä pitää mielessä lomailunkin ohessa. Lajittelu ja ennaltaehkäisy ovat avainsanoja mökkeilijän jätehuollossa.

 

Mökillä rentoutuessa saattaa jätteiden lajittelun vaatima omatoimisuus olla joillekin liikaa. Tästä syystä kannattaakin ennakkoon pohtia minkälaista mahdollista turhaa pakkausmateriaalia kantaa mukanaan mökille.

- Jätteistä on vaikea päästä kokonaan eroon, mutta jätemäärää ja jätehuollon kustannuksia voi pienentää välttämällä turhia pakkauksia ja kertakäyttötuotteita. Syntyvät jätteet kannattaa lajitella ja hyödyntää mahdollisuuksien mukaan, muistuttaa L&T:n ympäristönhuollon asiantuntija Johanna Krabbe.

Monilla mökkipaikkakunnilla on tänä päivänä erilliset keräyspisteet lasille, metallille, kartongille ja paperilla. Myös energiajätteen keräyspisteet ovat yleistyneet. Sekajäteastiaan tulisi laittaa vain hyödyntämiskelvoton, kaatopaikalle menevä jäte.
Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse kiikuttaa suorinta tietä jätepisteelle. Mökillä kannattaa ensin tarkastella miten syntyvää jätettä voi hyödyntää. Esimerkiksi paperit ja pahvit voi polttaa takan tai saunan lämmityksessä.

Maatuvat jätteet on hyvä laittaa kompostoriin, mikäli sellainen löytyy. Kompostori tuottaa kätevästi multaa kasveja ja viljelyksiä varten. Käymälöitä rakentaessa kannattaa suosia kuivakäymälää, joka kompostoi jätteet muhevaksi mullaksi.

Mökkeilijän vastuulla on oman tonttinsa lisäksi pitää huolta läheisten vesistöjen kunnosta. Mökkeilyyn olennaisesti liittyvä veneily onkin hyvä tehdä luontoa kunnioittaen.

Vesistöjen kunnosta voi huolehtia muun muassa hoitamalla veneiden käymäläjätteet oikeaan paikkaan. Veden sijasta ne täytyy kiikuttaa satamoista löytyviin septitankkeihin. Ympäristöystävälliset satamat tunnistaa nykyään sinilipusta.

Jo venettä maalatessa tulee välttää myrkyllisten pohjamaalien käyttöä. Ajan myötä maalien haitalliset aineet liukenevat vesistöön.
Myös mökillä tai maalla ollessasi voit huolehtia vesistöjen hyvinvoinnista. Jäteveden minimointi ja esimerkiksi saunan rakentaminen tarpeeksi kauas rannasta auttavat vesistöjä. Pyykkien tai mattojen peseminen aiheuttaa lähes poikkeuksetta vesistön rehevöitymistä. Täysin ympäristölle haitatonta pesuainetta ei ole.

Tuomas Bärlund

16.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva