Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomen ensimmäinen automatisoitu myymälä Kullaalla

Kuva: Suomen ensimmäinen automatisoitu myymälä Kullaalla

Suomen ensimmäisen automatisoidun ruokakaupan omistajalla on kiire. Sami Lindstedt avasi Ruokakomero-nimisen liikkeen Kullaalla viime perjantaina ja uteliaita ihmisiä kävi heti tutustumassa kaupan tarjontaan. Lindstedtillä riittää vilskettä vastaillessaan asiakkaiden kysymyksiin ja hinnoitellessaan tuotteita. Myös puhelin soi tiuhaan tahtiin.

- Myymälä on saanut paljon julkisuutta. Nyt jo minulle soitettiin, että yhdelle toisellekin pienelle paikkakunnalle kaivattaisiin samanlaista liikettä, Lindstedt iloitsee.

Ruokakomeron konsepti on yksinkertainen. Asiakas tulee pieneen liikehuoneistoon, jonka seinät ovat täynnä elintarvikkeita sisältäviä automaatteja. Asiakas valitsee lasiseinän takaa haluamansa tuotteen ja laittaa automaattiin rahaa tai erityisen maksukortin, joita kauppias jakaa alueen asukkaille. Seuraavaksi automaattiin näppäillään halutun tuotteen kohdalla oleva numero. Sitten kone pudottaakin tuotteen luukkuun, josta asiakas voi noukkia sen itselleen.

Suurin osa automaateista on saksalaista alkuperää.

- Luotan, että nämä saksalaiskoneet pitävät tuotteet kylmänä. Loput automaatit ovat vuokrakoneita, niissä on kuivatavaraa.

Aiemmin K-kauppiaana ja Lidlin myymälävastaavana toiminut Lindstedt sai idean automatisoidusta kaupasta pohtiessaan, miten pienille paikkakunnille saataisiin ruokakauppa, jossa ruokaa voi myydä huokein hinnoin.

- Olen seurannut kaupan alan rakennemuutosta ja jatkuvasti pieniä myymälöitä putoaa pois pelistä. Ajattelin, että on oltava jokin keino, miten myydä ruokaa pienessä kylässä. Tällaisella toiminnalla kustannukset saadaan niin pieniksi, että tuotteita pystytään myymään edullisesti.

Idean saatuaan Lindstedt huomasi netistä, että samantyyppisiä myymälöitä on Japanissakin.

Vuosi sitten, kun mies muutti Tampereelta Ulvilaan, hän alkoi tosissaan pureskella ideaansa.

- Kun idea alkoi näyttää siltä, ettei oikeastaan mikään voi mennä pieleen, lähdin rohkeasti viemään sitä eteenpäin. Tässä pystyy tekemään kauppaa, vaikka myynnit ja katteet ovat pieniä.

Yksi myymälä ei kuitenkaan tuo vielä leipää Lindstedtin pöytään. Hänen laskelmiensa mukaan kolme myymälää pystyy takaamaan yhden ihmisen palkan sekä jättämään yrityksellekin jotakin. Alun perin Reposaarelta lähtöisin olevalla miehellä onkin tarkoitus laajentaa toimintaansa muihinkin satakuntalaisiin kyliin. Ensin konseptia kuitenkin kehitetään puolisen vuotta.

Myymälään tutustumaan tulleet kullaalaiset Tatjana ja Vesa Vuorinen pitävät täysin automatisoitua myymälää erikoisena, mutta hyödyllisenä kyläläisille.

- Lähin kauppa on Koskin kylässä ja sen aukioloajat ovat rajatut.

Tavallisesti Porin Prismassa tai Kullaan Nesteellä asioivan pariskunnan mielestä kylä kaipaa ruokakauppaa.
Nyt Vuoristen toiveeseen on vastattu. Sami Lindstedt päätti perustaa ensimmäisen myymälänsä juuri Kullalle, koska 30 neliön tilat olivat kokonsa ja sijaintinsa puolesta hyvät.

Kauppias uskoo, että Ruokakomero pärjäisi kaupungissakin.
- Monet puhuvat kyläkaupasta, mutta se ei ole minun suustani. Tämä sopisi hyvin kaupunkiinkin.

Myymälä on avoinna joka päivä ilta kymmeneen asti. Lindstedt ei kuitenkaan pelkää rikollisuutta, vaikka kaupassa ei olekaan henkilökuntaa.

- Myymälässä on videovalvonta ja näen tänne myös koko ajan nettikameran välityksellä. Koneet ovat myös murtovarmoja. Niiden sisään ei pääse varastamaan. Lisäksi Kullaa on rauhallinen paikka, tällä hetkellä melkein ympäripyöreitä päiviä raatava kauppias kertoo.

Lilli Vesa

16.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva