Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Alkaa olla jo huumoria

Kuva: Alkaa olla jo huumoria

Sinnikkäästi tällä kaudella on tullut seurattua formuloiden taistelua niin radalla kuin kabineteissa. Nyt tosin alkaa mennä vakuuttavasti huumorin puolelle tuo kisojen mainostaminen maailman nopeimmalle kansalle. Tosin paljon riippuu siitä, mitä sillä lopulta tarkoitetaan? Vastaako se samaa kuin entisen miehen kaksi kertaa – kerran sisään, kerran ulos? Nimittäin Saksan Nürburgring oli jälleen pettymysten kisa suomalaisittain.

Tosin aika-ajoissa nähtiin, että Suomussalmen Heikki Kovalainen on ottanut melkoisen loikan McLaren-tallissa. Siellä kun jo parin vuoden ajan ainoa kuski on ollut Lewis Hamilton, jolle hommat hoidetaan siten kuin huipputallissa pitäisi molemmille kuljettajille tehdä. Lauantain aika-ajo ajettiin erikoisessa säässä – osassa Saksan GP:n rataa satoi ja osassa 5,148 kilometriä pitkällä radalla oli täysin kuivaa.

Niinpä kun Kovalainen tuli ratkaisevassa aika-ajossa renkaiden vaihtoon, niin hänelle yritettiin pistää alle sadekelin renkaat, mutta Heikki istui autossaan ja vaati alle kuivan kelin renkaita. Talli yllätettiin täysin ja jostain kellarista sellaiset sitten Kovalaiselle löydettiin. Kaiken lisäksi takana renkaiden vaihtoa odotti hallitseva maailmanmestari Hamilton. Lewisillä oli jo käytössä viimeisin auton kehitysversio, jonka Heikki tietojen mukaan saa vasta seuraavaan osakilpailuun Unkarin Hungaroringille.

Kovalaisen toiminta oli sitä luokkaa, ettei häntä voi enää kukaan syyttää nöyristelystä ja apukuskin roolista. Nyt tuli kainuulainen sisu esiin ja kaiken lisäksi Heikki ajoi tallille jopa yhden pisteen kun Lewis teki taas ajovirheen ja levis!

Hyvää kannattaa odottaa

Australialainen Mark Webber oli ennätysmies ennen Saksan osakilpailua. Hänellä oli takana jo 130 GP-kilpailua ilman ainuttakaan osakilpailuvoittoa. Nyt 32-vuotiaalla Webberillä on voitto sekä kaiken lisäksi vielä startti paalupaikalta. Eipä olisi ennen kauden alkua uskonut, että Red Bull ajelee kaksoisvoittoja ja jo ennen kauden puolta väliä mestaruuden todettiin menevän – ilman kahta sanaa – Brawn GP:n Jenson Buttonille.

Voi se toki vieläkin mennä Puttoselle, mutta nyt tilanne on jo hankalampi.

Kovalaisen ajo oli melkoisella varmuudella myös ensi kauden tallipaikan arvoinen, mutta miten käy Ferrarin Kimi Räikkösen. No, kyllä hänkin Punaisella Maranellon Orhilla vielä ensi kaudella ajaa. Silti jonkinlaisia näyttöjä pitäisi alkaa antaa vielä tällä kaudella, koska jopa Felipe Massa ajoi podiumille.

Kyllä Kimikin kisassa mukana oli – ilman mainittavampaa menestystä. Taas tuli keskeytys ja vielä kolari Adrian Sutilin kanssa. Sutil taisi kostaa nyt Monacon kisan kolmannen sijan menetyksensä? Ei muuten Räikkönen olisi ilman kolarointiakaan maaliin asti päässyt, sillä Orhi kompastui taas.

Ihme, etteivät opi Italiassa rakentamaan autoja. Ei formuloissa pelkällä Parman kinkulla pärjää.

Ai niin, se kolmas niin kutsuttu suomalainen – Saksaa edustava Nico Rosberg oli peräti neljäs. Ei tullut hurmosta päälle siitä sijoituksesta porilaisen kotikatsojan mielentilaan.

Niitä B-rajoja tulee sittenkin

Muutama viikko takaperin ehdin jo epäillä, että saako lehtemme tällä kertaa lainkaan aikaan perinteistä kisaveikkausta yleisurheilun elokuun Berliinin MM-kisoista. Näytti jo vähän siltä, ettei suomalaisia valita niin moneen lajiin, että saataisiin heidän sijoituksistaan edes riittävän montaa lajia riville.

Mutta nyt huoli näyttää olevan turha, sillä kyllähän noita MM-kisojen B-rajan saavuttaneita alkaa tippua sen verran, että lajikirjo täyttyy. Jälleen veikataan parhaan suomalaisen sijoitusta kussakin lajissa ja palkinnotkin tulevat olemaan melkoisen hyvät (kaksi parasta veikkaajaa sekä yksi arvotaan kaikkien vastaajien kesken). Kisa pärähtää käyntiin jo tämän kuun lopussa!

Nyt nimittäin seiväsmatkaajakin on taas mukana, kuten aina. Lappeenrannassa seiväsmies Jarno Kivioja pinnisti 555 eli täsmälleen B-raja meni yli. Ei se mitään, vaikka Berliinissä menisi vain 520, mutta kisamatka taitaa olla varma? Silti Suomen kauden kärkitulos on lajivalmentaja Vesa Rantasella (560). Taitaisi olla kautta aikain niitä harvoja yleisurheilulajejamme, jossa lajivalmentaja voitaisiin valita jopa MM-kisoihin?

Eikä tässä vielä kaikki. Korkeushyppääjä Oskari Frösén hyppäsi Italiassa tuloksen 228 ja kas kummaa, se on täsmälleen MM-kisojen B-raja. Vanhasta muistista hieman povailen, että Oskari ponnistaa kisoissa komeasti 220. Mutta eipäs ennakoida – Oskari yritti ja oli lähellä onnistua korkeudesta 232 (SE on 231). Uusi Suomen ennätys Berliinissä ja sillä pistetään monen muun pojan jalat veteliksi.
Toki tällainen pieni unelmointihetki sallitaan?

Lentopallo on henkimaailman laji

Ei monikaan vielä pari vuotta sitten uskonut, että Suomi on oikea lentopallomaa. Siihen uskoon tarvittiin italialainen valmentaja Mauro Berruto ja humps, Suomi on tällä hetkellä yksi maailman parhaista lentopallomaista.

Kaiken lisäksi Tampereen Hakametsän hallissa Suomen maailmancupin Brasiliaa vastaan pelattua ottelua seuraa yli 6200 maksanutta katsojaa. Eikä se mitään – Suomi vielä voitti maailman parhaan lentopallomaan lajissa jota voidaan harrastaa ympäri maapallon.

Katsojia Hakametsän hallissa oli niin paljon, että jääkiekon paikallisottelu Tappara-Ilves kerää vähemmän maksaneita katsojia. Miten niin? No, laskin automaattisesti pois ne jääkiekon katsojat, jotka ovat paikalla yhteistyökumppanin maksamina sekä ilmaisen tarjoilun toivossa.

Sanovat, että eräs lahjussotku (KMS) eduskuntavaalien alla toimi Savonlinnan Oopperajuhlilla kuin neutronipommi – se poisti paikalta kaikki poliitikot.

Nyt Suomen lentopallomaajoukkue on voittanut kaikki edellisten MM-kisojen mitalimaat. Bulgaria on kaadettu, Puola suorastaan jyrätty ja Brasiliassakin ihmetys on suurempi kuin Kokkolassa! Lauttakylän kouluttamat lentopallon kaksoset Matti ja Mikko Oivanen tunnetaan nyt jo Kehäkolmosen sisällä ja mikä parasta, vielä rapakon tuolla puolen.

Lisätään nyt vielä mukaan Vammalan (Sastamala) osuus nykyisen joukkueen kasvatustyössä. Muuten, yrittäkää taivuttaa tuo Sastamala-nimi kaikissa sijamuodoissa ja sitten sanotte nimet kolmeen kertaan peräkkäin – ja nopeasti!

Jalkapallo nousee maakunnassa

Muutaman vuoden ajan Satakunta on ollut Kuningas Jalkapallon (maailman harrastetuin joukkuelaji) osalta valkoista aluetta. Ei pelkästään riitä, että liki jokaisessa nykyisessä Veikkausliigan joukkueessa pelaa edelleen – jopa ratkaisevalla pelipaikalla – maakunnan kasvatti. Mutta ei mene pitkään kun tarjontaa taas Satakunnassa tässä pelissä riittää.

Sanotaan nyt muutama esimerkki nykyisestä jalkapallon Veikkausliigasta, koska varmaan joku sitä heti kysyy. Riittänevät alkuun nimet Hermanni Vuorinen, Aleksandr Kokko, Rami Hakanpää, Timo Furuholm, Jarno Heinikangas sekä Rafael. Kyllä, kyllä, FC Lahden Rafael on brassi, mutta Porissa hänet opetettiin Suomen Veikkausliigan tähtipelaajaksi.

Jalkapallon valkoinen alue on jo nyt harmaata – kiitos naisten liigan Nice Futiksen, miesten Ykkösen FC PoPan ja Kakkosen FC Jazz Juniorien sekä Rauman Pallo-Iirojen.

FC PoPaa valmentavat kokeneet Pertti Lundell sekä Risto Puustinen. Lundell kertoi, että FC PoPa pelasi lauantaina Kemin Sauvosaaressa parasta jalkapalloa, mitä satakuntalainen joukkue on hänen näkemänään moniin vuosiin pelannut. Siihen uskotaan kuin pässi sarviin, sen verran kotimaista sekä ulkomaista jalkapalloa ”Lunkka” on vuosien mittaan nähnyt.

Myös FC Jazz-Juniorit Viitosdivioonasta vuosi per sarja jo Liiton Kakkoseen nostaneet Mikko Mannila sekä Sami Rintanen kertoivat joukkueen pelanneen Tammisaaressa erittäin hienoa voittavaa jalkapalloa, vaikka lopulta tuli vain tasapeli. Kaiken lisäksi molemmat porilaisjoukkueet ovat kärsineet lukuisista loukkaantumisista ja silti kumpikin on sarjansa kärkipäässä.

Kumpaakin seuraa haittaa tuo suomalaisittain jalkapallossa täysin turha siirtoikkuna, joka aukeaa vasta elokuun alussa.
Mutta näillä näkymin Satakunnasta on joukkue Veikkausliigassa ennen kuin Arkadian mäellä saadaan Satakunnan rautatie- lento- ja maantieyhteydet edes siedettävään kuntoon.

Seikka on saletti.

Tutkivaa journalismia

On tullut luettua ihan Isoa Kirjaa. Se on mielenkiintoinen ja sen perusteella voi tehdä monenlaisia johtopäätöksiä. Jokaisen ajattelusuunnalle annetaan täysi vapaus.

Mutta kyllä Paratiisissa asuneella Aatamilla täytyy olla jo siihen aikaan jonkin verran ruotsalaisuuden esikuvaa. Ei ole suinkaan tarkoitus ivailla suuntaan eikä toiseen – sehän on jopa lailla kiellettyä!

Silti lie hankala selvittää, että kun Aatamilla seisoi edessä täysin alaston Eeva, niin mies haukkasi vain omenaa.

Jarmo Liuhala

14.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva