Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Viikkari ja Kuukkari metsäopiston käyttöön

Kuva: Viikkari ja Kuukkari metsäopiston käyttöön

Viikkari ja Kuukkari siirtyvät tulevaisuudessa metsän keskelle. Porin kaupunginosat eivät ole muuttamassa, mutta niiden mukaan nimetyt harvesterit nähdään kohta kovissa metsätöissä. Sampo Rosenlew luovutti maanantaina kaksi nykyaikaista Sampo-Rosenlew 1046pro hakkuukonetta Porin kaupungille ja Porin ammattiopiston metsäopetuksen käyttöön.

Koneiden rakentamisessa on erityisesti huomioitu tulevat opetustarkoitukset.

- Olen tyytyväinen, että koneiden huoltokohteet ovat merkitty havainnollisesti symbolein ja merkein, kertoo ammattiopiston Juha-Pekka Koivusalo raottaessaan Kuukkarin ovea.

Normaalista tuotanto-ohjelmasta poiketen koneet ovat puettu sinertäviksi Porin kaupungin graafisen ohjeiston mukaisesti. Hankinnan jälkeen Porin ammattiopistolla on kahdeksan hakkuukonetta ja kahdeksan kuormatraktoria. Oikeiden metsäkoneiden lisäksi opiskelijoilla on käytössä 12 nykyaikaista metsäkonesimulaattoria.

- Simulaattorit ovat opetuskäytössä hyviä, koska niillä voi tehdä virheitä ilman vahinkoa montakin kertaa, naureskelee Koivusalo.

Sampo-Rosenlewin hallituksen puheenjohtaja Timo Prihti kertoo Viikkarin ja Kuukkarin luovutuksen osuvan sopivaan hetkeen.

- Tällä hetkellä taantuma koettelee sekä konepajateollisuutta, että metsäteollisuutta. Alat kokevat voimakkaita rakennemuutoksia. Erityisesti metsäteollisuudessa hakkuiden luonne muuttuu niiden pienentyessä.

Prihti arvioi, että tulevaisuudessa energiapuun käyttö ja hakkuut tulevat lisääntymään ja korvaamaan puolestaan vähenevän sellupuun käytön.

- Ennen tehtiin isompia koneita laajojen hakkuiden aikana. Tänä päivänä tehtävät energiapuun hakkuut ja hoitohakkuut vaativat uudenlaisia pienempiä koneita, joita Viikkari ja Kuukkarikin edustavat, kertoo Prihti.

Teknologian kehityksen ja koneiden käytön lisääntyessä Prihti muistuttaa myös metsänhoidon tärkeydestä.

- Metsänhoito on tärkeä osata, koska metsässä toimitaan aina sen ehdoilla. Hoitohakkuut ovat elintärkeitä metsän tulevaisuudelle ja se antaakin haastetta myös oppilaitoksille.

Viikkarin ja Kuukkarin luovutus oli myös merkkipaalu Sampo-Rosenlewille. Kuukkari on 400. porilaisen konevalmistajan tekemä harvesteri. Sarjatuotanto käynnistyi vuonna 1997, joten keskimäärin linjalta on tullut 33 konetta vuodessa.

- Aluksi oli epäilyjä, että onko näin pienille koneille käyttöä. Jotkut vannovat yleiskoneiden käyttöön, mutta meillä on vahva usko, että oikea kone oikeaan paikkaan, sanoo Prihti.

Tuomas Bärlund

14.7.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva