Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kolmasosaa Satakunnan väestöhälyttimistä ei voida ohjata hätäkeskuksee

Väestöhälyttimien toimivuutta ryhdyttiin kesäkuun alussa testaamaan samaan aikaan koko maassa, ja jatkossakin testaus on aina kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 12. Satakunnassa osaa hälyttymistä ei saatu kahdessa ensimmäisessä testauksessa käynnistymään hätäkeskuksen kautta.

 

Koko maakunnassa on noin 90 väestöhälytintä. Aluepalomestari Jorma Kenttä kertoi, että ensimmäisellä kerralla kesäkuussa hälyttimistä saatiin hätäkeskuksen kautta toimimaan kolmannes ja heinäkuussa kaksi kolmannesta.

Pori oli yksi paikkakunta, josta hälyttymiä ei pystytty ohjaamaan hätäkeskuksen kautta.

Jorma Kentän mukaan uupuvan kolmanneksen saaminen toimimaan riippuu nyt laitetoimituksista. Komponentteja puuttuu ja ohjausjärjestelmien valmistaja on kesälomalla.

 Jorma Kenttä uskoo ja toivoo, että elokuun kokeessa koko järjestelmä saadaan toimimaan, mutta lisää, että jos puuttuvia osia ei tule, lopputyöt siirtyvät syyskuulle.

Kenttä muistuttaa, että hälyttimet ovat toimivia nytkin, ja niitä voidaan käyttää paikallisohjauksella.

Nyt ollaan luomassa järjestelmää, jossa yksittäisiä hälyttymiä voidaan ohjata kahdesta paikasta, eli niitä pystytään ohjaamaan sekä laitokselta että myös hätäkeskuksesta suoraan.

Maakuntaan ollaan saamassa myös kymmenen siirreltävää hälytintä. Ne sijoitetaan täydentämään kiinteää väestöhälytinverkkoa.
Sen jälkeen kun ohjausjärjestelmä on saatu toimimaan, käydään Jorma Kentän mukaan arvioimaan hälyttimien sijoittelua.

Kenttä kuvaa tilanteen muuttumista vuosien saatossa: 90 prosenttia hälyttymistä on sijoitettu kunnallisiin rakennuksiin, esimerkiksi koulujen katoille, mutta kouluja on lopeteltu, väki on vähentynyt kylistä jne. Niinpä hälyttimiä pitää siirtää saman kunnan sisällä eri paikkaan.
Myös liikuteltavien hälyttimien sijoittelua mietitään. Niitä on ajateltu erityisesti kemikaalikuljetusreittien varrelle.

Vaarallisten aineiden kuljetukset katsotaankin nykyisin suuremmaksi huolenaiheeksi kuin esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimala.

Heli Kokko

10.7.2009 09:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva