Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pelisilmä ja rautaiset hermot auttavat petankissa

Kuva: Pelisilmä ja rautaiset hermot auttavat petankissa

Tiukka keskittyminen, oikea heittoasento ja kuula matkaan. Petanque club de Porin Helena Kankaanpään rautakuula putoaa hiekan pöllähtäessä mainioon asemaan.
- Tulisipa tuollaisia heittoja kilpailussakin, naurahtaa Kankaanpää.

Parhaillaan järjestettävät petankin SM-kilpailut keräävät viikon aikana lähes 700 kilpailijaa Kokemäen Pitkäjärven leirikeskukseen.

Petanque club de Porin naiset pitävät SM-turnausta hyvänä harjoituksena. Tavoite on korkeammalla: marraskuussa Thaimaassa järjestettävissä MM-kilpailuissa. MM-joukkueeseen kuuluvat Kankaanpään lisäksi Mirva Näsilä ja Tarja Roslöf. Kovimmat kilpakumppanit tulevat naisten mukaan Thaimaasta, Ranskasta ja Ruotsista.

- Lähdemme tavoittelemaan kahdeksan joukkoon naisten trippelikilpailussa. Aiemmin suomalaiset ovat yltäneet sijoille 9-12, kertoo jo pohjoismaiden mestaruuden voittanut Näsilä.

Petankin SM-kilpailuissa ratkotaan yleiset, naisten, juniorien ja veteraanien mestaruudet. Lisäksi lajiin kuuluu ammunta, eli tarkkuusheitto. Pelimuodot ovat singeli, eli yksi vastaan yksi, parijoukkueittain pelattava duppeli sekä kolmen joukkueilla kamppailtava trippeli. 4,2 x 5 metriä laajoja kenttiä Pitkäjärvellä on jopa 81.

- Täällä pelataan hymyssä suin, vaikka taso on kova. Toisten onnistumisesta iloitaan aidosti. Joka peliä varten ei tarvita edes tuomaria, koska pelaajat ovat rehellistä joukkoa, kertoo jo 20 vuotta pelannut järjestäjä Euran Raikun jäsen Juhani Hirvonen.
15 vuotta petankkia pelanneet porilaisnaiset kertovat petankin olevan tekniikka- ja taktiikkalaji. Onnettaren roolia ei voi kuitenkaan väheksyä.

- Hyvällä pelaajalla pitää olla pelisilmää. On tärkeää omata hyvä heittotekniikka ja olla pitkäjänteinen. Kilpailut voivat venyä todella pitkiksi ja odotusaikoja tulee. Sattumallakin on aina sijansa, kertoo Näsilä

- Pitää aina muistaa, että pelin voi kääntää tiukastakin tappiotilanteesta, kertoo Kankaanpää.

.500Petankkijoukkueissa vallitsee tarkka roolijako. Asettaja heittää pienellä raskaalla kuulalla hyvään paikkaan. Ampuja pyrkii poistamaan vastustajan kuulia kevyillä ja isoilla kuulillaan.

- Ei riitä, että joukkueessa on kolme hyvää pelaajaa jos henkilökemiat eivät toimi, toteaa Kankaanpää.

- Joukkuepeleissä ei voi lähteä sooloilemaan. Yleensä joukkueessa on kapteeni, jonka kanssa neuvotellaan taktiikoista tilanteen ja vastustajien mukaan, kertoo Näsilä.

Petankki ei vaadi harrastajalta suuria sijoituksia. Kuulat kestävät pitkään ja jäsenmaksut ovat alhaisia. Laji tarjoaa hupia mökkipeleistä aina huippuammattilaisuuteen saakka.

- Petankki on siitä hieno laji, että sen omaksuu nopeastija kehittyminen on nopeaa. Huipulle pääseminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä ja harjoittelua, kertoo Näsilä.

Petanque club de Porin Helena Kankaanpää kertoo harjoittelun olevan kesäisin jokapäiväistä. Talvisinkin pyritään harjoittelemaan sisätiloissa kolme kertaa viikossa.

- Seurallamme oli Pietniemessä talviharjoittelupaikka, mutta kaipaisimme nyt uutta tilaa, vinkkaa Kankaanpää.

Tuomas Bärlund

9.7.2009 09:04

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva