Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sosiaalipalvelujen heikennyksistä kasvaa iso lasku

Kansanedustaja Maria Guzenina–Richardson (sd.) varoittaa sosiaalipalvelujen heikennysten kauaskantoisista seurauksista.

 

Jos nyt ei keskitytä pitämään pinnalla niitä, jotka tarvitsevat yhteiskunnan tukea, siitä koituu myöhemmin moninkertainen lasku, hän sanoo.

Kansanedustajaa harmittaa, että hallitus tiukasta taloustilanteesta huolimatta hyysää hyvätuloisia.

– Sen pitäisi kantaa huolta heikompiosaisten aseman parantamisesta.

Guzenina–Richardsonin mielestä kysymys on arvovalinnasta. Porvarillinen hallitus haluaa helpottaa hyvätuloisten pitkäaikaissäästämistä verohelpotuksin.

– Kumpi on tärkeämpää: antaa hyväosaisille verohelpotuksia vai pitää huolta yhteiskunnan heikompiosaisista turvaamalla heille elintärkeät sosiaalipalvelut? SDP:n arvovalinta on toinen kuin hallituksen, puolueen 2. varapuheenjohtaja muistuttaa.

Guzenina–Richardson luonnehtii hallituksen kaavailuja edistää hyvätuloisten säästämistä tässä taloustilanteessa "järjettömiksi".

– Verohelpotuksia on tarkasteltava hyvin kriittisesti. Onko niihin oikeasti varaa? Tiedämme, että valtion talous on tiukoilla vielä monta vuotta. Silloin ei ole varaa heitellä veronmaksajien rahaa kohteisiin, jotka eivät tuota pitkäkestoista hyötyä.


Valtion ensi vuoden talousarvio ja muutama sen jälkeenkin tehdään tiukan talouden oloissa. Liikkumavara on pieni, mikä tekee välttämättömiksi arvoihin perustuvat poliittiset valinnat, hän sanoo.

– On ymmärrettävä investoida niihin, jotka ovat tulevaisuutemme voimavara. Jos tätä investointia ei tehdä, taantumasta selviytyminen vaikeutuu.

Guzenina–Richardson viittaa eroihin, joita on hyvätuloisten verohelpotusten ja heikompiosaisten toimeentulon turvaamisen välillä. Jälkimmäinen pitää yllä kulutuskysyntää, edellinen ei niinkään.

– Talouden toipuminen tarvitsee vauhtia kulutuskysynnästä.

Kunnat ovat vaikeuksissa, mutta Guzenina–Richardsonin mielestä hallitus ojentaa niille vain sakset tehdä menoleikkauksia kieltäytyen ottamasta itse riittävää vastuuta.

Vajaakuntoisten ja vaikeasti työllistettävien tukitoimimista joudutaan vähentämään rahaa.

– Jos he putoavat työelämästä, heidän on hyvin vaikea päästä takaisin töihin. Syrjäytymisuhka vahvistuu, ja se heijastuu lapsiin. Syrjäytymisestä voi tulla periytyvää.

– On huolehdittava myös siitä, että lapsilla on koulussa tarvittaessa apua lähellä. Oppimisvaikeudet ja heikko perhetausta voivat olla alku syrjäytymiselle.

Guzenina–Richardson kehottaa varautumaan työttömyyslukujen synkistymiseen entisestään.

– Apua tarvitsevia on silloin paljon, ja on mietittävä keinot estää 1990–luvun laman murhenäytelmien toistuminen.
Hallitus hyysää arvopohjansa mukaisesti hyvätuloisia, harmittelee Maria Guzenina–Richardson, joka toivoo tukea heikompiosaisille.

Jouko Hovi / UP-uutispalvelu

9.7.2009 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva