Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Merta edemmäs kalaan

Kuva: Merta edemmäs kalaan

Yksi porilaisen jääkiekon nopeasti ratkaistavista ongelmista on uuden päävalmentajan valinta, sillä omatoimista kesäharjoittelua suorittanut SM-liigajoukkue palaa yhteisharjoittelun pariin jo 20. päivä. Silloin edustusjoukkueella pitäisi olla nimettynä uusi päävalmentaja, sillä Alpo Suhosen toistaiseksi voimassa ollut sopimus päättyi heinäkuun toisena päivänä, jolloin Ape itse irtisanoutui sopimuksestaan. Eli aikaa jäi ruhtinaallisesti yhteisharjoittelun alkuun! Toistaiseksi voimassa oleva sopimusmalli oli sen julkistamishetkellä puolitoista vuotta takaperin ainakin meikäläiselle täysin tuntematon systeemi. Mutta nyt kun päävalmentaja itse sanoi sen irti, niin Ässien palkanmaksu Suhoselle loppui ikään kuin samalla pamauksella.

Toki tuollainen sopimusmalli olisi sisällöltään varsin mielenkiintoinen tietää yksityiskohtia myöten. Se katkesi siis kun päävalmentaja sen itse sanoi irti, mutta mitkä olisivat olleet Porin Ässien eväät – ja kuinka kalliiksi se olisi tullut – mikäli seura olisi purkanut toistaiseksi voimassa olleen paperin?

Ässien toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki kertoo, että vapautuneelle päävalmentajan paikalle on ilmaantunut ehdokkaita Pohjois-Amerikasta sekä Venäjältä – toki Suomen lisäksi, mutta seura itse on ottanut yhteyttä Phoenixin harjoitusleiriä vetävään Vasili Tihonoviin.


Lähivesilläkin nappaa
Vasili, 51, valmensi sekä Porin Ässiä (1991–93) sekä Rauman Lukkoa (1999–2001) SM-liigatasolla. Ässissä runkosarjan sijoitukset olivat silloin kahdeksas, viides ja kuudes (Ässät oli pudotuspelien jälkeen neljäs 1992 ja 1993). Lukossa sijoitukset olivat runkosarjassa yhdestoista, neljäs ja viides. Putoaminen tuli kahdesti ensimmäisessä pudotuspeliparissa.

Tihonov nuorempi ei ole viiteen vuoteen ollut seuravalmentajana, joten nyt olen sitä mieltä, että Ässät lähtee kalastamaan liian pitkälle. Usein kala nappaa parhaiten läheltä omaa rantaa – jopa kotikiviltä!

Olisi nimittäin tärkeä seikka, että päävalmentaja tuntisi joukkueensa sekä Suomen muuttuneen liigatason. Siksi olen edelleen sitä mieltä, että Karri Kivi olisi hyvä ykkösvaihtoehto. Ja Kivi sitten itse hakisi sen kakkosvalmentajan itselleen. Sellaisen, jonka kanssa tietää henkilökemian toimivan!

On suuri etu tuntea kaikki viime kauden joukkueen pelaajat – myös ne nuoret jotka kauden mittaan kasvoivat ratkaisemaan jopa liigapaikan.

Ihan erikoinen kysymys jääkiekkoasiasta maallikolta, johon kyllä vastauksen hain Jääkiekkokirjasta. Koska viimeksi ulkomaalainen päävalmentaja on saavuttanut – jätetään nyt Leijonien päävalmentaja Douglas Arthur Shedden huomioimatta – vaikka suht´ vaatimattomalla joukkueella kohtuullisen kovan menestyksen? Jokerit ja Hjallis Harkimon ryhmä ei ole koskaan vaatimaton, vaikka Hjallis nyt väittää, että ensi kausi mennään täysin kotimaisen voimin.

Sen pienen ihmeen saamme ehkä kokea, vaan ”eppäillä tuota soppii!

Sehän on jo ovella
Suomen jääkiekkokausi alkaa jo tässä kuussa Raumalla pelattavalla Pitsiturnauksella (31.7.) ja 14. elokuuta päästään maakunnan kiekkoilun makuun kun Ässät ja Lukko ottavat harjoitusottelussa yhteen Isomäen jäähallissa. Ässien harjoitusohjelma, ennen SM-liigan avausottelua – 11.9. Lukko Porissa – on jo julkistettu.

20.- 22.8. pelataan Vaasa Cup (mukana Växjö Lakers, Sport ja JYP) ja sen jälkeen Ässät matkustaa Sveitsin leirille 25.- 29.8. ja vielä ennen liigan alkua Porissa vierailee (4.9.) HIFK.

Mutta ensi talvena käydään Vancouverin talviolympialaiset, jona aika sekä NHL että KHL pitävät taukoa. Eli kaikki parhaat ovat Kanadassa paikalla. Sekä Kanada että USA ovat jo julkistaneet olympiajoukkueensa rungon. Olisiko Suomen päävalmentaja Jukka Jalosella myös pian aika kertoa, ketä Suomesta varmuudella Vancouveriin lähtee?

Ainakin Pohjois-Amerikan maanosamestaruuden voittanut Teemu Selänne (Anaheim Ducks) totesi silloin, ettei jääkiekossa pelaaja voi voittaa mitään suurempaa kuin Stanley Cupin. Kirkkain silmin uskallan väittää, että jääkiekossa (kuten muissakin lajeissa) suurin mahdollinen voitto on olympiakulta. Kun suuret ja mahtavat ovat Vancouverissa mukana, niin sen olympiaturnauksen voittanutta ei ole – eikä äkkipäätään tule.

Toivottavasti Selänne itse mahtuu kisajoukkueeseen ja mikäli sattuisi niin, että Suomi voittaisi kultaa (ei taida tapahtua), niin silloin Inka Henelius voisi esittää Teemulle bravuurikysymyksensä, että miltä nyt tuntuu?


Nyt satsataan huippuihin

Suomen huippu-urheilussa tullaan tälle vuosituhannelle, sillä opetusministeriön johtaman hankkeen tarkoituksena on mullistaa Suomen urheilujärjestelmä.

Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Niemisen johtama työryhmä on esittänyt opetusministeriölle, että maamme huippu-urheilu ajetaan Olympiakomitean suojiin, muu liikunta on tässä mallissa jäämässä SLU:n vastuulle.

Hankkeen avulla pyritään kasvattamaan Suomen olympiamenestystä ja sille kaavaillaan kaikkiaan 30 miljoonan euron budjettia. Tämä rahoitetaan opetusministeriön liikuntavaroista sekä Olympiakomitean omilla sponsorituloilla.

Tällä systeemillä saadaan varmasti suomalaisia huippu-urheilijoita eri lajeihin, sillä silkka totuus on, että nykymalli on tullut tiensä päähän. Nuori Suomi ja Kaikki Pelaa-systeemeillä on omat hyvät puolensa, mutta sellaiset huiput, joilla on jo nuorena selkeät edellytykset lajissaan jopa maailman huipulle, saattavat ikään kuin hukkua massaan.

Jos lupaukset löydetään ajoissa ja heille löydetään ennen kaikkea huippuvalmentaja, oli se sitten koti- tai ulkomailta, niin jopa tulee mieleen Arthur Lydiardin ajat. Se oli aikaa, jolloin suomalainen kestävyysjuoksu oli huipulla. Tosin silloin ei paljon nandi-heimon miehiä näillä savanneilla ja dyyneillä juoksennellut.


Yksi kestävyysjuoksija

On kylmä tosiasia, että Suomessa on tällä hetkellä vain yksi kansainvälisen tason kestävyysjuoksija miesten puolella – naisten puolella ei ole ensimmäistäkään. Onko tämä sitten kiinni lahjakkuudesta, sisusta, mukavuuden halusta vai heikoista valmentajista.
Lydiardin opissa Suomeen kasvoi nopeaan tempoon vaikkapa esimerkkeinä valmennuksesta Rolf Haikkola ja Kari Sinkkonen. Sitten löytyi myös yksinäisiä susia, jollaisia olivat Juha Väätäinen ja Risto Ulmala. He taas harjoittelivat antaumuksella – mutta oman kehonsa ääntä kuunnellen. Siinä ei paljon harjoituskilometrejä tai reitillä olleita puhelinpylväitä laskettu.

Ei siis ihme, että nyt viime vuosituhannen 70-luvun kahdenkymmenen parhaan listalle ei pääsisi yksikään nykyinen huippumme. Oikeastaan ainoa – nyt kun Janne Holmén lopetti – on estejuoksija Jukka Keskisalo. Tosin Keskisalon haittana on se, että SLU ”pakottaa” hänet osallistumaan kaiken maailman kissanristiäisiin, joille on sitten keksitty vielä hienosti nimi Eliittikisat.

Toki liitto hankkii näin sponsorituloja, mutta Veikkauksen liikuntavoittovarojen suuremmasta ja jopa lakisääteisestä siirtämisestä huipuille on etua. Siitä on etua jopa ei-olympialajeille, sillä sen muun kansan hyvä liikuttaminen ei jää enää pelkästään seurojen harteille.

Talkootyötä on tehty kautta Suomen urheiluhistorian ja jossain vaiheessa valtiolle iski ahneus: kaikki talkootyöläiset oli verolle pantava. Onneksi tuo huimaus näyttää menneen ohi ja jatkossa saamme nauttia myös suomalaisvoitoista – jopa juoksuradalla. Tuntuu vielä yhtä utopistiselta kuin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkueen pääsy isoon lopputurnaukseen. Mutta tuokin aika on lähempänä kuin uskotaan.Seikka on saletti.


Vaikeuksia on vielä
Tulevat Berliinin yleisurheilun MM-kisat eivät vielä näytä härmäläisille parhaita puoliaan, mutta lehtemme järjestää niistä kuitenkin helpon kisaveikkauksen, joka pamahtaa ilmoille loppukuusta.

Tosin ensin täytyy Suomesta lähettää kisoihin riittävän moneen lajiin urheilijoita, että rivit saadaan tehtyä. Pistelaskun muuttaminen taitaa olla myös edessä, sillä oikein veikatusta mitalisijasta (ei montaa) täytyy saada paljon pisteitä.

Miesten keihäs on vielä Tero Pitkämäen sekä Tero Järvenpään ansiosta mitalilaji, mutta muiden löytäminen on varmuudella hankala tehtävä. No, katsotaan ensin ketkä sinne Berliiniin lähetetään ja muistetaan, että vielä sitä ennen on kesää jäljellä.

Suhonen meni Sveitsiin
Jääkiekon MM-kisojen aikana Ässien päävalmentaja sekä YLEn kommentaattori Ape Suhonen lie saanut ahaa-elämyksen.
Suhonen, 61, aloittaa elokuussa Sveitsin pääsarjan Kloten Flyersin urheilutoimenjohtajana. Klotenissa pelaavat suomalaisista Kimmo Rintanen ja Tommi Santala.

Jarmo Liuhala

9.7.2009 08:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva