Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei kolmea sanaa

Kuva: Ei kolmea sanaa

Suomalaisen joukkueurheilun suurin saavutus – kautta aikain – nähtiin viime lauantaina Tampereen Hakametsän hallissa. Siitä ei ole kolmea sanaa!

Nimittäin Suomen lentopallomaajoukkue nousi kahden tappiollisen erän jälkeen voittoon maailmanliigan ottelussa lajin ehdottomasta parhaaksi maaksi laskettua Brasiliaa vastaan. Pitää oikein pistää esiin historialliset ottelunumerot, jotka olivat 3-2 (22–25, 23–25, 25–22, 25–22, 17–15). Miksi sitten lasken suorituksen palloiluhistoriamme kovimmaksi saavutukseksi? Ensinnäkin siksi, että vastustaja oli maailman parhaaksi lentopallomaaksi noussut Brasilia, jonka Suomi pystyi nyt voittamaan ensimmäisen kerran ja vielä nousemalla kahden tappiollisen erän jälkeen voittoon lajin ennätysyleisön (6285) edessä. Toiseksi kyseessä oli laji jota voidaan harrastaa jokaisessa maapallon maassa – jopa Grönlannissa ja kuulemma myös Ahvenanmaalla!

Lentopallo ei ole siis laji, jossa MM-kisoissa esiintyy muutama maa - ilmasto-olosuhteidensa ansiosta. Lentopalloa voidaan täysin verrata Kuningas Jalkapalloon sekä koripalloon. Näiden kaikkien harrastaminen on mahdollista jokaisessa maailman itsenäisessä valtiossa.

Suomen historiallinen voitto on kiistatta iso sulka päävalmentaja Mauro Berruton hattuun, mutta kun Suomi antaa vielä huipuille tasoitusta sillä, että sivussa oli loukkaantunut Tuomas Sammelvuo, niin tämän takia suurimmasta palloilusaavutuksesta ei kolmea sanaa!

Kaiken lisäksi ottelun sankarit olivat Lauttakylän Lujan kasvatit Matti ja Mikko Oivanen sekä Vammalassa (nykyisin Sastamala) oppinsa saaneet pelaajat. Mahtoi passari Mikko Esko olla onnensa kukkuloilla kun maailman parhaan lentopalloilijan, Giba, nosto Olli-Pekka Ojansivun aloituksesta nousi suoraan hänelle vastaiskuun sekä voittoniittiin.

Olli Kunnari (kokeilkaapa nimestä sanakieppiä) oli tässä ottelussa loistava ja kaiken voi päättää laitapelaaja Antti Siltalan toteamukseen: ”Ei tämä tainnut olla, vaan oli urani ylivoimaisesti paras ottelu”.

Ensimmäinen virallinen pallopaita
Suomessa näkee kesäaikaan erittäin paljon pallopaitaisia henkilöitä. Välttämättä se ei sivullisille ole kaunis näky ja homma vain pahenee kun miespuoliset vielä riisuvat paitansa. Naiset tekevät tätä harvoin – edes helteellä. Ikävä kyllä!

Mutta urheilussa pyöräilyn Ranskan Ympäriajon – Tour de France – pallopaita kilpailijan päällä on erittäin arvostettu saavutus. Tällaiseen historialliseen saavutukseen pystyi suomalainen Jussi Veikkanen, joka eilen polki ympäriajon kolmannen osuuden yllään valkoinen paita, jossa on punaisia palloja.

Tuo pallopaita on merkki siitä, että pyöräilijä johtaa mäkikisan kirikilpailua, ja se on toiseksi arvostetuin paita, kisaa yhteisajassa johtavan ajajan keltaisen paidan jälkeen.

 Veikkanen voitti sunnuntain 187 kilometrin osuudella, jolla hän voitti kolmen osuuden neljästä mäkikiristä. Toki saavutus on suomalaisittain uskomaton, sillä Veikkasta ennen vain kaksi suomalaispyöräilijää on osallistunut ammattilaistallissa tähän maailman kuuluisimpaan sekä arvostetuimpaan kilpailuun.

Tosin myös tämä kilpailu on vuosien saatossa ryvettynyt pahoin dopingaineiden käytöstä, mutta nykyään valvonta on sitä tasoa, että tabuja popsimalla tai pistoksia ottamalla ei matkaa loppuun asti pyöräile – eikä ainakaan voita sitä!
Veikkanen on vasta kolmas suomalainen ammattipyöräilijä, joka on osallistunut tähän kilpailuun. Nykyisin kisan yhtenä kommentaattorina toimiva Joona Laukka on yksi heistä, mutta näin kesäiltojen iloksi kysymys lukijoille: kuka on se kolmas?
Vastaus lie helppo, mutta ei tosin kaikille, joten jätetään tämäkin muhimaan ilman vastausta tällä palstalla.

Johan oli huikea finaali
Suomalaiset tv-katsojat ovat tänä vuonna jääneet paitsi Wimbledonin tennisturnauksesta. Tarvitaan noita taivaskanavia kerrakseen, että nyt pääsi nauttimaan tästä tenniksen ruohokenttien koitoksesta. Enää ei siis Juha Jokinen kuiskaile iloksemme.

Naisten turnauksen finaalissa olivat vastakkain Serena ja Venus Williams. Eivätkä suinkaan ensi kertaa. Tällä kertaa voittovuorossa oli siskoksista nuorempi eli Serena, joka voitti tämän ehkä lajin arvostetuimman Grand Slam-turnauksen nyt kolmannen kerran. Tosin Venus on voittanut Lontoossa kaksinpelin peräti viisi kertaa.

Mutta miesten finaalista vasta maraton-ottelu syntyi. Sveitsin Roger Federer ja Yhdysvaltain Andy Roddick joutuivat taistelemaan historian pisimmän Grand Slam-turnauksen finaaliin (4 tuntia ja 15 minuuttia). Finaali venyi viidenteen erään, ja pelin kestoajasta tämä ratkaisuerä lohkaisi peräti 95 minuuttia. Se päättyi lopulta Federerin yhteen ainoaan syötönmurtoon ja numeroin 16–14.

Federer on voittanut Grand Slam-kilpailun nyt viisitoista kertaa ja Wimbledonissa niistä ensimmäinen tuli vasta vuonna 2003. Voidaan sanoa vasta, koska edellinen maailman ykkönen, USAn Pete Sampras, tarvitsi ”vain” neljääntoista voittoonsa 12 vuotta.
Nyt Federer on kiistatta maailman kaikkien aikojen ykkönen tennispelaajana, sillä hänellä on nyt voitettuna kaikki neljä suurta turnausta eli Wimbledon, Australian avoimet, US Open sekä tältä vuodelta vihdoin myös Ranskan avoimet.

Merkillistä, ettei Federer edes näytä hyvältä tenniksen pelaajalta. Toisaalta taas voidaan sanoa, ettei Williamsin siskoksistakaan uskoisi ulkopuolisen silmin, mikä on heidän paras urheilulajinsa!

Viikon kotimainen uutinen
Viime viikon kotimainen uutinen tuli kyllä Porista. Se oli Porin Ässien päävalmentaja Alpo Suhosen irtisanoutuminen SM-liigajoukkueen päävalmentajan tehtävästä. Apen sopimus oli nimikkeellä ”voimassa toistaiseksi”. Nyt se ei enää ole siis voimassa ja Ässiltä loppui palkanmaksu samalla hetkellä kun päävalmentaja sanoutui itse irti.

Jos Ässät olisi sanonut voimassa olevan sopimuksen irti, niin siitä olisi kyllä tullut seuralle aika paljon maksettavaa. Joku viisaampi laski – ihan julkisuudessa – että Ässät säästää kymmeniätuhansia euroja. Mutta ne ovat vain laskelmia. Totta on se, että Suhosen palkanmaksu loppui tasan sillä hetkellä kun hän irtisanoutui.

Toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki toteaa, ettei tässä ydinkohta ole nyt kuitenkaan raha, vaan seura joutuu etsimään melko nopealla aikataululla uuden päävalmentajan. Tosin kakkosvalmentajana nyt oleva – sekä pitkälti kesätreeneistä vastaava – Karri Kivi alkaa meikäläisen mielestä olla jo täysin valmis ykkösvalmentajan tehtäviin.

Karrin meriittinä on sekin, että hän tuntee kahden menestyksekkään A-nuorten päävalmentajan uransa takia lähes kaikki nykyiseen SM-liigajoukkueeseen nostetut nuoret ja osaa varmasti käsitellä poikia. Mitä jos haettaisiinkin Kivelle kakkosvalmentaja? Vahinko, että Mika Pieniniemi ehti lähteä jo Oulun suuntaan, joten hän ei ole käytettävissä.

Ei niitä montaa ole vapaana
Hirsimäki ei itse asiasta kuultuna suinkaan kiistänyt sitä, että Kivi on yksi hyvä ehdokas kun uutta pääluotsia haetaan, mutta varsin lyhyellä aikavälillä päätös pitäisi tehdä, sillä 20. heinäkuuta joukkue kokoontuu jälleen yhteen ja sitä päivää Jukka pitää jopa takarajana.

Nyt on viime päivinä saanut kauppatorin maisemissa kuulla monta – esittäjän mielestä – hyvää ehdokasta uudeksi päävalmentajaksi. Siihen soppaan en ole lusikkaani pistänyt, vaikka selvästi olen havainnut esittäjän odottavan ihailevaa mielipidettä ajatukselleen.

Tähän aikaan irtisanoutuminen – oli syy mikä tahansa – ei aivan nappiin mene, mutta todetaan silti Apen kunniaksi se, että hän teki sen kuitenkin tässä vaiheessa, eikä vasta elokuun lopussa!

Ykkös- ja kakkosvalmentajan rooli, varsinkin jääkiekossa, on merkittävä. Kakkonen kun huolehtii lähinnä puolustajien peluuttamisesta ja ykkösellä on kuitenkin kokonaisuus hallussa. Näin ollen näiden kahden henkilökemian toimiminen on jopa avainsana hommassa.

Nyt esille on tuotu vankasti nimi Harri Rindell. En ota hommaan kantaa, enkä usko sitäkään, että professori Sakari Pietilä olisi edes käytettävissä. Liian suuren egon omaava valmentaja ei Ässiin sovi – se on fakta. Ihan kivoja ehdokkaita – tämä tarkoittaa että Kivi olisi ykkönen – olisivat Kari Makkonen ja Jari Korpisalo.

Heistä molemmista henkii patasydän.

Silti on ihan mielenkiintoista katsella hommaa sivusta, mutta toistan Hirsimäen sanat: nyt ykkösen valinta on pääasia ja vasta sitten ajatellaan ehkä uusia (mahdollisesti vain yksi) pelaajia. Rinki on 26 pelaajaa ja Patasydän sykkii. Joukkuelajin yksi tärkeimmistä seikoista on yhteishenki!
Seikka on saletti.

Viestijuoksua vain yksisilmäisesti
Tuli seurattua ensin Oslon Kultaisen liigan suomalaisten keihäsmiesten kaksoisvoitto ja tänään pitää kuunnella sekä katsella Mauri Myllymäen sekä Juhani Henrikssonin selostamaa Lausannen iltaa Nelosella.

Oslon perjantai-illasta ei voi muuta todeta kuin sen, että oli hyvä, kun Mika Saukkonen oli saanut kommentaattoriksi Arto Bryggaren. Hän ehti korjata melko nopeasti erittäin monta Saukkosen tekemää selkeää asiavirhettä. Se hyvä.

Mutta Raahen SM-viesteissä saimme tarpeeksi kuulla seuranimeä HKV. Kieltämättä HKV oli kisoissa ylivoimainen, mutta ei Mikko Hannulan nyt ihan joka väliin olisi seuranimeä tarvinnut tyrkyttää. Jos HKV menestyy näissä aitaviesteissä näin hyvin ja myös 1500 metrin jolkotuksessa, niin olisi syytä ollut – edes Mika Lehtimäen – tuoda esiin se, mihin HooKooVee sitten hukkaa nämä nuoret lupauksensa. Sanokaapa yksi aikuisten sarjan HKV:n menestyvä juoksija? Ainoa hyväksytty nimi on Mikko Lahtio.

Noormarkun Nopsan 4x400 metrin miesten viestijoukkue oli ilman muuta kisojen paras viestijoukkue – ei kahta sanaa. Nimet Tommi Poussu, Matti Välimäki, Hannu Poussu ja Lauri Kohtamäki otti omansa ylivoimaiseen tapaan.

Ja Nopsan kaartista pitää tuoda tässä esiin nimet Juuso Heino, Teemu Lankinen, Ville Vihtalahti, Lauri Junnila ja Johannes Välimäki.
Jopa on Pori kuntaliitoksen ansiosta saanut Nopsat juoksijat, eikä se varmasti tähän lopu.
Ennen kaikkea kunnia kuuluu myös Nopsan seuratyöntekijöille – sekä eritoten valmentajille.

Jarmo Liuhala

9.7.2009 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva