Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vielä on kesää jäljellä

Kuva: Vielä on kesää jäljellä

Kesäloma, kesäromanssi, kesäheila, kesäkassi, kesätyöpaikka, kesäkissa, kesämökki, kesästressi, kesäsää ja paljon muutakin kuuluu kesään. Vain yksi edellisistä koskee henkilökohtaisesti ja pitkästä aikaa minua, eikä se todellakaan ole kesästressi. Sitä on odotettu lähes kymmenen vuotta, joten kyseessä ei ole kesäheilakaan. Sille ovat antaneet siunauksensa niin sukulaiset kuin ystävätkin, eikä se ole kesäromanssi. Sitä on suunniteltu pitkään ja sen varalle on tehty erinäisiä varasuunnitelmia, jolloin myös ystävien vinkit ja apu ovat olleet kullanarvoisia. Sen järjestämiseksi ei ole tarvinnut miettiä, riittävätkö rahat; autosta luopuminen antoi mahdollisuuden laittaa säännöllisesti rahaa säästöön. Olihan tämä arvattavissa - kyse on tietysti kesälomasta kesäseikkailun kera.

Mikä tunne suuren seikkailun alkaessa: kesälomaa neljä viikkoa edessä ja interrail liput takataskussa. Ostimme jo ajoissa ison Euroopan kartan ja olimme miettineet valmiiksi kahden tyttäreni kanssa minne suuntaisimme. Rinkkaan pakattiin vain pari vaatekertaa ja tuiki tarpeelliset tavarat. Ihmeellisesti sitä muuten pärjää yksillä, hyvillä kengillä koko kuukauden. Tytöillekään ei tuottanut vaikeuksia luopua rakkaista tavaroista tai vaatteista. He olivat mahdottoman reippaita koko matkan ajan ilman kiukuttelua tai valitusta.

Matkamme kesti lähes neljä viikkoa ja sen aikana emme ottaneet edes kesästressiä Suomesta mukaan. Juna vei meidät Saksaan, Hollantiin, Englantiin ja Ranskaan. Tanskassa käväisimme kotimatkalla, ja Ruotsi oli jo kuin olisi tullut kotiin matkan päätteeksi, sillä siellä olen käynyt syntymässä, vierailuilla sukulaisten luona ja jopa kesätöissä. Muu Eurooppa oli tähän asti jäänyt rahatilanteiden takia vieraammaksi.

Kyllä matkailu kannattaa! Junakartan avulla pääsimme aina määränpäämme sujuvasti. Juna-aikataulut ja kuulutukset olivat joka maassa selkeitä. Mutta olennaista oli viimekädessä kielitaito, vaikka toisinaan ilman sitäkin tuli toimeen. Paras kielitestin tulos oli se, että saimme katon päämme päälle joka ilta ja matka jatkui mutkattomasti joka päivä. Kun ottaa matkalle mukaan kaksi ala-asteen juuri päättänyttä lasta, saa tarpeeksi kriittisiä ääniä mukaan. Vaikka itsekään en puhu hassummin vieraita kieliä, tytöt pyrkivät helposti täydellisyyteen. Englanti oli tullut tutuksi heille jo ennen koulua televisiosta, peleistä ja netistä, ja sitä pitäisi sitten puhua niin hyvin. Joten joskus jouduimme tilanteisiin, joissa tytöt häpesivät meikäläisen suomi-englantia. Silti tytöt huomasivat, että maailmalla ei vaadita britti-englantia, jotta asiat tulee hoidetuksi. Tarvitaan vain avointa, rohkeaa ja ystävällistä otetta, ja maailma on meidän.

Otimme heti aluksi asenteeksi elää maassa maan tavalla. Syötiin paikallisia herkkuja hampurilaisten sijaan ja seurattiin Suomen uutisten sijaan uutisia maailmalta. Yllättävintä oli, että jokaisessa käymässämme maassa uutiset olivat samanlaisia kuin koti-Suomessakin olisi voinut olla: nuorisotyöttömyys, liikennekuolemat, päihteet, mielenterveyden ongelmat, hintojen vertailu ja taloustaantuman vaikutukset ihmisten elämään. Lisäksi luimme paljon petoksista ja rikoksista, jotka muistuttivat Suomenkin rikostilastoja. Oli myös poliitikkojen selkkauksia ja skandaaleja. Englannissa kohuttiin parhaillaan siellä ollessamme ylähuoneen suuresta veropetoskandaalista.

Big Beniä ihaillessamme näimme, miten mediaväkeä oli kuin kärpäsiä raadon kimpussa parlamenttitalon ympärillä illallakin. Seurasimme myös europarlamenttivaalit Euroopan aitiopaikoilla. Mielenkiintoista oli, että vaalimainokset eri puolella Eurooppaa olivat selkeästi yksinkertaisempia kuin meillä. Tulokset sen sijaan olivat monien maiden kannalta yhtäläisiä koko Euroopassa. Jälkipyykkiä pestiin joka paikassa paljon, sillä äänestysprosentti jäi alhaiseksi ja lähes joka maassa vasemmisto kärsi suuria tappioita. Pohdinta kävi myös ulkomailla kuumana siitä, mikä oli mennyt vikaan.

Kun olimme monta viikkoa uutispimennossa Suomen tapahtumista, heti palattuamme teki mieli kuroa tietokuilu umpeen kahlaamalla sanomalehdet läpi. Uutiset eivät yllättäneet, sillä maailmanpolitiikan tuulia tännekin kuului. Emme siis menettäneet mitään poissa ollessamme. Sen sijaan opimme monenlaista uutta reissun varrella. Nyt meillä on pitkäksi aikaa muisteltavaa siitä, mitä koimme ja näimme. Osaamme katsoa tarkemmin, mikä kotimaassa on paremmin ja mikä huonommin. Tyttöni ymmärsivät, että Suomi on ainutlaatuinen kotimaa isojen ja vahvojen valtioiden vieressä. Joten kyllä matkailu kannattaa! Samat vanhat ja uudenlaiset haasteet odottavat yhä politiikassa ja työelämässä. Mutta sitä ennen kesää on vielä jäljellä, joten nautitaan siitä!

Heli Vannemaa

3.7.2009 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva