Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Raumalla suunnitelmissa isot satsaukset vanhushuoltoon

Kuva: Raumalla suunnitelmissa isot satsaukset vanhushuoltoon

Raumalla on valitettu sitä, että ehkäisevä työ ei ole saanut riittävästi jalansijaa vanhustenhuoltoon. Työ on jäänyt pitkälti projektien varaan, joilla myös on saatu tuloksia aikaan.

Nyt kehittämiseen ollaan paneutumassa uuden Ikääntymispoliittisen strategian ja palvelurakenteen kehittämisohjelman kautta. Strategiassa esitetään puolen miljoonan euron lisäpanostusta vuosittain vanhustyöhön vuoteen 2012 saakka.

- Ei tämä ole mitenkään poikkeavaa. Kaikissa kunnissa painitaan nyt samojen asioiden kanssa, painottaa vanhustyön osastopäällikkö Tarja Ujula.

Hän sanoo suunnanmuutosta tarvittavan senkin takia, että yli 65-vuotiaiden määrä lisääntyy Raumalla vuoteen 2012 mennessä 918 henkilöllä.

Hän painottaa suunnittelukauden kehittämisen johtotähtenä olevan ennaltaehkäisevän työn lisäämisen, mutta samalla panostetaan myös kotiin tarjottavan palvelun lisäämiseen.

Tämä tietää myös henkilöstölisäystä esimerkiksi depressiohoitoon, kotipalveluun, päivätoimintaan sekä kotisairaanhoitoon. Panostuksia suunnitellaan lisättävän myös omaishoitoon.

- Sitä ei ole vielä kohdennettu, mihin vuosittaiset määrärahalisäykset kohdentuvat. Lisäksi haetaan synergiaetuja sosiaali- ja terveystoimien yhdistymisen kautta, painottaa Ujula.

- Eivät vanhukset kotona pärjää, jos kotiin ei tule lisää palveluja. Ei sairaala saa olla ihmisten koti, perustelee Ujula.

Strategiassa lähdetäänkin siitä, että terveyskeskuksen vuodeosastolle ei tarvitsisi mennä, muuten kuin akuuteissa tilanteissa. Näiden paikkojen uudelleenjärjestelyssä tähdätäänkin siihen, että vanhainkoti- ja terveyskeskuksen vuodeosastopaikat saataisiin supistettua kolmeen prosenttiin vanhusten määrästä.

- Strategialla pyrimme järjestämään enemmän kotona asumista, tai kodinomaista asumista. Raumalla pitäisi pärjätä nykyisellä vanhainkotipaikkamäärällä ja pitkäaikaispaikkoja pitäisi pystyä irrottamaan lyhytaikaiseen käyttöön, tarkentaa Ujula.

Hän painottaa koko suunnitelman perustuvan uuteen valtakunnalliseen laatusuositukseen. Tavoitteiden saavuttamiseen hän uskoo Rauman saavan Kaste-ohjelman kautta myös kehittämisrahaa.

- Ei Rauma poikkea radikaalisti valtakunnan tasosta. Palveluasumisen määrässä löytyy suurin ero, mutta tämäkin tasoittuu, kun Uudenlahden vanhainkodin 51 paikkaa korvautuu tehostetulla palveluasumisella. Silloin 38 pitkäaikaispaikkaa muutetaan lyhytaikaispaikoiksi, Ujula painottaa.

Muutoksen tekemisen hän korostaa tapahtuvan sillä tavoin hallitusti, että muutosvaiheessakaan kukaan ei jää ilman vanhainkotipaikkaa.

- Tavoitteena on, että 14 prosenttia yli 75-vuotiaista pystyttäisiin hoitamaan kotona. Tavoite on kova, mutta se tuntuu oikealta, tiivistää Ujula strategiset tavoitteet.

Samalla hän korostaa, että tavoitteeseen pääsemiseen tarvitaan kaikkien hallintokuntien sitoutumista.

Jouko Veijonaho

30.6.2009 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva