Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kerran omastakin asiasta

Kuva: Kerran omastakin asiasta

SDP:n puoluehallituksen päätös lehdistötuen jakamisesta sosialidemokraattisille maakuntalehdille löi satakuntalaiset demarit ällikällä. 200 000 euron vetäminen Uudelta Ajalta on vakava isku maakunnan sosialidemokraattien äänenkannattajalle ja sodanjulistus maakunnan järjestöväelle.

Se osoittaa, ettei puoluejohto paljoa arvosta Satakunnassa tehtyä puoluetyötä. Se, että siipiä halutaan leikata juuri Satakunnassa toimivalta demarilehdeltä, tuntuu käsittämättömältä. Varsinkin kun tietää, että Satakunta on Suomen sosialidemokraattisin maakunta, jossa SDP:n kannatus edelleenkin on 10 prosenttia korkeammalla kuin maassa keskimäärin.

Jokin ansio korkeaan kannatukseen on ollut kolmipäiväisellä Uudella Ajallakin.

Vaikka olenkin hieman jäävi arvioimaan omaa lehteä, on sanottava, että Uusi Aika päihittää toimitukselliselta tasoltaan ainakin nykyiset sosialidemokraattiset lehdet Demari mukaan lukien.

Tällaista lehteäkö pitäisi nyt aivan erityisesti rangaista?

Nykyisen hallituksen tekemä päätös - liekö jopa tietoinen - yhdistää valtion lehdistötuki puoluetukeen on osoittautunut sosialidemokraattisten maakuntalehtien kannalta virheratkaisuksi.

Jokainen ymmärtää sen, että nettimedia tulevaisuudessa saa lisää käyttäjiä ja vahvistuu, mutta painetulla sanomalehdelläkin on edelleen lukijansa. Ei ainakaan vanhempi väki ole vielä valmis kantamaan mukanaan läppäriä eikä se pysty tihrustamaan internetiä kännykästä.

SDP:n puoluejohto tuntuu uskovan nettiin kuin pukki suuriin sarviinsa ja jos viime puoluekokouksessa esitetyt viestintäpoliittiset ehdotukset olisivat menneet läpi, demareilla tuskin olisi enää muuta kuin verkkolehdistö.

Mutta antaapa katsoa, kuinka käy ensi kesän puoluekokouksessa.

Maakunnallisen viestinnän puoluejohto hoitaisi mieluusti sillä, että käy muutaman kerran vaalikaudessa päivällisellä valtalehden päätoimittajan kanssa ja panostaa maksulliseen mainontaan porvarilehdessä.

Sille yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle, mikä demarien omassa lehdessä tapahtuu useita kertoja viikossa, ei paljon painoa panna.

Oman lehden heikentäminen Satakunnassa on maakunnan demariväen keskuudessa otettu murheellisin mielin vastaan. Moni on minullekin uhannut heittää hanskat tiskiin, kun seuraavan kerran kysytään väkeä vaalitöihin. Ja seuraavat eduskuntavaalit ovat vajaan kahden vuoden kuluttua.

Kovin suurta hätää ei olisikaan, jos SDP:n kannatus osoittaisi edes jonkinmoisia nousun merkkejä, vaan ei. Viimeisimmässä gallupissa sosialidemokraatit jäivät edelleen 20 prosentin pintaan eikä se juuri hurraahuutoja aiheuta.

EU-vaalit olivat oma lukunsa. Jotakin kuitenkin kertoo, että sosialidemokraattien kannattajista niin monet äänestivät sitoutumatonta isä Mitroa. Sen voi tulkita vain protestiksi.

Sosialidemokraattien haasteena ovat erityisesti nukkuvat, jotka protestoivat olemalla äänestyspäivänä kotona. Ne tyytymättömät, jotka ovat aktiivisia, ovat löytämässä paikkansa muualta: väkeä valuu vasemmalta siiveltä perussuomalaisiin, oikealta kokoomukseen.

Syy on yksinkertainen. Demareilla ei ole sellaista yhteiskunnallista uudistusohjelmaa, johon laajat joukot voisivat kiinnittyä. Juuri nyt olisi sellaisen aika.

Olen monissa keskusteluissa peräänkuuluttanut puolueeseen rentoa ”äijäenergiaa”. Puoluejohdon nykyinen koostumus ei kerro kansalaisille, että kysymyksessä on uskottava vasemmistopuolue, uskottava työväenpuolue isolla T:llä.

Tämä kolumnini on viimeinen Uuden Ajan päätoimittajan ominaisuudessa. Heinäkuun ensimmäisestä päivästä jään virallisesti eläkkeelle 42 työvuoden ja 24 päätoimittajavuoden jälkeen. Olen saanut olla unelmieni ammatissa ja hyvän työnantajan palveluksessa.

Olen saanut tehdä mieluisaa työtä mielenkiintoisten ihmisten kanssa niin journalistina kuin moninaisissa järjestötehtävissä ja luottamustoimissa.

On nöyrän kiitoksen aika.

Kiitoksia kaikille, jotka ovat kanssani yhtä matkaa kulkeneet, lehtemme lukijoille, ilmoittajille, moninaisille sidosryhmien edustajille ja laajalle järjestötoverien joukolle.

Olisin toivonut, että olisin voinut jättää Uuden Ajan kehittyvänä ja hyvässä nousukierteessä. Toisin kävi, mutta satakuntalaiset ovat sitkeätä sakkia, joka ei vähästä lannistu.

Uudella Ajalla on vankka tuki maakunnassa ja ammattitaitoinen toimittajakunta. Vaikeudet on tehty voitettaviksi.

Suoraan on sanottava, että puoluejohdon kaavailut Uuden Ajan yksipäiväistämisestä eivät tule toteutumaan. Päätöksenteko on onneksi satakuntalaisissa käsissä.

Ulla Turkki

30.6.2009 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva