Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Varma vaihtoehto verojen korotuksille

Kuva: Varma vaihtoehto verojen korotuksille

Varttuneempi ikäpolvi muistaa Raimo Ilaskiven, Helsingin eläkkeellä olevan ylipormestarin eli kaupunginjohtajan. Aikaisemmin Ilaskivi (ent. Hämäläinen) vaikutti kokoomuksen kansanedustajana, oikean laidan vankkana kulkijana. Koska Ilaskivi lukeutui keskimääräistä oppineempaan väkeen, hän mielellään toimi kollegoilleen koulumestarina. Sitä somasti täydensi hänen nariseva puhetapansa. Tohtorin pakkomielteeksi tulivat verot. Hän vastusti ankarasti kaikkia veroja. Ääniä tietysti ropisi puolueen laariin.

- Myös nämä vaalit ovat verovaalit, Ilaskivi pamautti tuon tuostakin television suuressa vaalitentissä loppupuheenvuorossaan.

Sehän meni äänestäjien päähän kuin häkä. Ilaskiveä käytettiin paljon keskusteluissa. Hän loi sädekehämäisen kuvan ainoana oikeana verotuksen asiantuntijana, koska hän nousi Arkadianmäelle pankki- ja pörssimaailmasta kirottujen poliitikkojen sijasta.

Verot ja verottaminen kuuluvat valtiollisten ja kunnallisten vaalien kulmakiviin. Niillä voi tehdä myös propagandaa. – Kyllähän semmoinen on ihan järkevä tyyppi, joka uskaltaa käydä verotuksen kimppuun, ajatellaan. Villakoiran ydin tietysti piilee siinä, miten yhteinen hyvä jaetaan.


Kokoomuslaiset, entiset verojen alentajat, ovat nykymenossa joutuneet puun ja kuoren väliin. Hallitusvastuu muutti äänen kellossa. Juhannuksen alla sekä pääministeri Vanhanen (kesk.) että valtiovarainministeri Katainen pelästyttivät kansaa pahemman kerran yksioikoisilla puheillaan.


Ennen kuin vaaditaan lisää veroja, voitaisiin imuroida yhteiskunnalta pimitetyt rahat. Viimeisten arvioiden mukaan harmaan talouden ja talousrikollisuuden kokonaissumma pyörii vähintään 5 miljardin euron tuntumassa. Verojen ja sosiaaliturvamaksujen menetykset ovat vähintään 2 – 2,5 miljardia euroa. Summa voi olla suurempikin. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan asiasta käynnistämä tutkimus valmistuu vuoden 2010 maaliskuussa.


Epäkohdasta on puhuttu vuosikaudet, mutta ratkaisevaa läpimurtoa ongelman kitkemiseksi ei ole tapahtunut. Eduskunnassa on vahva porvarillinen enemmistö, maata hallitsee rautaisella otteella keskustan-kokoomuksen hallitus, virkamieskunta taatusti myötäilee heitä ja vasemmiston kannatus on romahtanut alimmilleen itsenäisyyden aikana. Tästä huolimatta uudistuksia ei tapahdu?


Harmaassa taloudessa liiketoiminnasta ei suoriteta lakisääteisiä veroja eikä maksuja. Maksamatta jäävät ennakonpidätykset, sosiaaliturva- ja eläkemaksut. Raha, joka pitäisi käyttää yhteiskunnan palveluihin, valuu rikollisten taskuihin. Pimeässä kansantaloudessa löytyy vain häviäjiä. Vaikka tuote tai palvelu liikkuisi ostajalleen halvemmalla hinnalla, palkkalaiset jäävät esim. ilman eläkekertymää tai he joutuvat työskentelemään ilman vakuutusta. Viaton ostaja tämän unohtaa.

Miksi ongelmaa ei saada kuriin? Valvontaa ja kuria lisäämällä valtio keräisi sievoiset summat rahaa, jonka se tänään menettää tuhkana tuuleen. Harmaasta taloudesta on työstetty perusteellisia selvityksiä ja laskelmia. Tietoa ei siis puutu. Luuta pitäisi panna vihdoin heilumaan.


Rakennusteollisuutta pidetään alana, jossa harmaa talous voimallisimmin jyllää. Mutta samaan hengenvetoon täytyy todeta, miten alan toimialajärjestö yhdessä työntekijöiden kanssa haluavat kitkeä mätäpaiseen. Etu on molemmille yhteinen: pimeää työtä tekevä on inhottava syöpäläinen, joka vie pohjaa terveeltä kansantaloudelta. Rehellisten yrittäjien asemaa pimeät voimat heikentävät kaikin tavoin.

Melkein jokainen ”tavis” lienee joskus törmännyt harmaaseen talouteen. Valitettavan usein tämä tapahtuu pienrakentamisen tahi remontoinnin parissa. Tarvitsetko kuitin vai tehdäänkö ilman? Näin kulkee lyhykäinen keskustelu. Siinä vaiheessa ostajakin liikkuu arveluttavilla vesillä, vaikka todennäköisesti ei mitään rangaistusta saisikaan.


Talousrikoksia ja harmaata taloutta pyörittävät kuuluvat veijareihin, jotka yleisesti syyllistyvät muihinkin rötöksiin. Näistä yhteyksistä puhutaan valitettavan vähän. Veronkiertäjä-talousrikolliset tunnetaan mitä tyypillisimpinä rikosten uusijoina. Kun tuomiot rapsahtavat mitättömän pieninä, halu kokeilla uudestaan paremmalla tuurilla yltyy entisestään.


Kaikkein kuvottavimmalta tuntuu, että harmaan talouden pyörittäjien lähipiiri vähättelee inhottavia tekosia. Niitä pahimmillaan ei edes lueta rikoksiksi. Luodaan jonkinlainen ”lupa varastaa yhteiskunnalta”-meininki. Kun me Suomessa yhä hyssyttelemme, Yhdysvalloissa uusi presidentti Barack Obama ensitöikseen ryhtyi nujertamaan harmaata taloutta jämerin ottein.


Kunpa ensi vaaleissa porvarilliset puolueet helppoheikkimäisten veronalentamisvaatimusten sijaan lähtisivät tosissaan etsimään kadotettuja miljardeja hämäräliikemiehiltä ja –naisilta. Vihjepalkkiot vain ennakkoluulottomasti käyttöön, kuten huumerikoksissakin. Idean tarjoan vapaasti käyttöön.

Seppo Saari

26.6.2009 08:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva