Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lomastressiä

Kuva: Lomastressiä

Erään tutkimuksen mukaan kesäloma ja kesä yleensäkin kuuluu viiden eniten odotetun asian joukkoon ihmisten keskuudessa. Tutkimus ei koske pelkästään suomalaisia, vaan on tehty kansainvälistä otantaa käyttäen. Lähemmin asiaa mietittyäni olen tullut siihen tulokseen, että varsinkin meille suomalaisille on pikku hiljaa muodostunut eräänlainen kesäpaniikki kaikkine suorituspaineineen.

Stressittömän ja kiireettömän ajan sijaan täytämme kalenterimme erilaisilla asioilla jo paljon ennen varsinaisen kesän alkua. Voidaan aivan aiheellisesti puhua itseaiheutetusta lomastressistä.


Suomalainen kesälomastressi voidaan jakaa todella moneen alakohtaan. Ensimmäinen on tietysti kesäsääongelma. Täällä pohjoisen viileässä, mutta toisaalta maailman kauneimmassa maassa, voivottelemme ensin kylmyyttä ja sadetta. Hellekauden tultua, iho auringonpaisteesta punoittaen valittelemme ainaista tuskaista kuumuutta. Säästä huolimatta se on kuitenkin kesä. Paras ilma lenkille lähtöönkin taitaa olla pieni tihkusade kesäisine tuoksuineen. Huonoa säätä on myös tavattoman helppo käyttää tekosyynä monen homman siirtämiseen. Itse en valitettavasti tämän jutun jälkeen voi tätä syytä käyttää.

Toinen lomastressin aiheuttaja monella on pakottava tarve lähteä jonnekin reissaamaan. Ensin stressataan siitä minne mennä ja sen jälkeen aletaan surkuttelemaan lomabudjettia. Toki matkustelu varsinkin lomalla on paikallaan, mutta reissun tuntuminen raskaalta jo ennen lähtöä ei ole kenellekään mukavaa. Toki lapsiperheiden pitää käyttää lapset Puuhamaassa ja Särkänniemessä, sehän kuuluu jo peruskasvatukseen. Kesäreissaamisessa olisi hyvä muistaa myös vanha sanonta lähtemisestä merta edemmäs kalaan. Mukava vaihtoehto on varmasti myös retkien tekeminen lähialueiden kohteisiin ja tapahtumiin. Samalla saamme pidettyä ropomme omalla reviirillämme ja pystymme tuottamaan jatkossakin lomaohjelmaa stressaaville kesälomalaisille.

Kolmantena lomastressin aiheuttajana on ilmennyt monina vuosina tietynlaiset suorituspaineet. Ilman suurempaa pakottavaa tarvetta ja kaiken lisäksi vielä naapurista mallia ottaen kaivetaan esille maalipensselit, lapiot ja kaikenlaiset jyrsimet. Stressitön kesäpuuhastelu on aivan varmasti terapiaa, mutta meille suomalaisillekin olisi paikallaan ottaa muutama päivä vaan ihan rauhallisesti.

Neljäntenä todellisena lomastressin aiheuttajana koen paniikinomaisen lomapäivien laskemisen. Jo varhain keväällä lasketaan päiviä loman alkuun ja loman alettua surkutellaan jo loman loppumista. Tietysti ihmisten lomat ovat hyvinkin erilaisia. Moni pitää eri jaksoissa lomiaan ja toiset siirtelevät omiaan esimerkiksi matkojensa takia. Meillä opettajilla on monien mielestä ollut aikanaan hyvä syy hakeutua ammattiimme. Syytä ei varmastikaan tässä tarvitse erikseen mainita. Totesi kaupan kassalla joku, että kansanedustajilla on vielä paremmat lomat opettajiin verrattuna.

Näitä lomastressijaarituksia tässä kirjoittelen ihan omista kokemuksistani. Pakko tunnustaa, että joka vuosi se vaan tulee. Kyllä nyt jo pitäisi Lehtosen äidin pojankin oppia viettämään kunnon stressitön kesäloma ilman ainaista aikataulutusta.


Kaikki mainitsemani asiat kuuluvat ehdottomasti Suomen kesään, mutta tarkkojen ohjelmien ja suunnitelmien tekeminen lomapäiviksi kannattaa uhohtaa. Aamulla vaimon kanssa aamukahvia siemaillessa voi sitten jo miettiä päiväkohtaista ex tempore-ohjelmaa. Satakunnan kesästä löytyvät jatsit, pitsit ja matsit. Pyörällä pääsee upeaa rantareittiä torstaisin Suomen parhaalle kesätorille Säkylään ja lähellä kimmeltää mahtava Pyhäjärvi, jonne voi kajakkinsa meloa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Useana kesänä olen ajatellut lukea muutaman hyvän kirjan ja nyt olisi taas aika pyöräillä esimerkiksi selaamaan kirjaston hyllyjä ja tekemään löytöjä.


Taitaa kuitenkin olla vuoden parasta aikaa kulloinkin käsillä oleva aika. Yhdessä lähipiirin kanssa vietetyt hetket ovat verrattavissa rahan talteen laittamiseen. Stressitönta kesälomaa kaikille satakuntalaisille. Antakaa aikaa itsellenne ja toisillenne.

Harri Lehtonen

25.6.2009 08:58

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva