Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Siellä vilppi, missä ...

Kuva: Siellä vilppi, missä ...

Keskustapuolueesta liikkuu vastustajien leireissä monta sanontaa, joista ehkä vanhin on ”Kepu pettää aina”. Viime aikojen vaalirahoituskohu on tuonut markkinoille sanonnan ”Siellä vilppi, missä kepu”.

Oikeastaan tuota Kepu-sanaa ei saisi vilpin yhteydessä käyttää, sillä vilppi-sana viittaa valehteluun, ja valeestahan poliitikkoja ei voi - tai oikeammin saa - syyttää.
Muistissa on pääministeri ja puoluejohtaja Matti Vanhasen (kesk) taannoinen lausahdus, ettei pääministeri voi sietää sitä, että häntä syytetään valehtelusta.

Kehä keskustan ja pääministeri Matti Vanhasen ympärillä kiristyy vaalirahajupakassa kuitenkin päivä päivältä.
Vuosi sitten Vanhasen ja muiden keskustapoliitikkojen kuten kansanedustaja Timo Kallin pelastukseksi muodostui eduskunnan kesäloma, jonka aikana ensimmäinen eduskuntavaaleja koskeva vaalirahoitusjupakka hieman hiljeni.
Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että kohu paisuu lomista huolimatta, kun Vanhanen joutuu juhannuksenakin antamaan vaalirahoitusta koskevia lausuntoja.
Helsingin Sanomathan kertoi maanantaina, että Vanhanen isännöi pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa tapaamista, jossa vaalirahaa erityisesti keskustalle mutta myös kokoomukselle syytäneen Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n liikemiehet olivat toistamiseen koolla toukokuussa 2007.
Tilaisuudessa, jossa oli kepusta myös puoluesihteeri Jarmo Korhonen, hehkutettiin sitä, että maahaan saatiin porvarihallitus ja pääministeriksi Vanhanen. Mukana oli myös Nova Groupin johto.
Vanhanen, joka on aiemmin kiistänyt yhteytensä näihin tapaamisiin, joutui tunnustamaan taas tavanneensa liikemiehet.
Jokainen voi itse päätellä, onko pääministeri Matti Vanhanen valehdellut, kertonut muunneltua totuutta, kiertänyt totuutta, vastannut väärin oikeaan kysymykseen, vastannut oikein väärään kysymykseen tai unohtanut asioita.

Kaikesta päätelleen pääministeri Matti Vanhanen on varsin hajamielinen ihminen, joka muistuttaa hajamielistä professoria. Se lienee hänelle sukuvika.


Joka tapauksessa Matti Vanhanen ei unohtele asioita ensimmäistä eikä edes toista kertaa. Hänen muistinsa alkoi pätkiä jo Susanna Ruusus-kohun yhteydessä pari vuotta sitten, ja unohtelu on kiihtynyt samalla kun naiset hänen ympärillään ovat vaihtuneet.


On mielenkiintoista seurata, kuinka kauan suomalaiset sietävät oman pääministerinsä ”unohtelua”.


Vanhasen edeltäjä Anneli Jäätteenmäki (kesk) joutui eroamaan kesällä 2003, kun hän unohti, että oli saanut luvattomia telefaxeja.


Vanhasen oman puolueen kentässä purnaus lisääntyy, vaikka hänen sijastaan kohteena on jälleen enemmänkin puoluesihteeri Korhonen kuin Vanhanen.


Korhonen on varmasti kova jyrä, ja hän on touhunnut mitä on touhunnut. Hänellä näyttää olevan kuitenkin vankat kannattajansa kepun sisällä, ja rohkeimmat heistä ovat lehtitietojen mukaan jo uhanneet puolueen hajoamisella, jos Korhonen joutuu lähtemään.

Vielä viime kesänä sekä keskustalla, vasemmistoliitolla että sosialidemokraateilla oli oma Korhosensa, kun Ari Korhonen valittiin SDP:n puoluesihteeriksi. Pian voi olla tilanne että hän onkin ainoa Korhonen politiikan huipulla, koska Martti Korhonen joutui jo jättämään vasemmistoliiton puheenjohtajuuden ja Jarmo Korhosen lähtölaskenta on alkanut uhittelusta huolimatta.

Unohtelijoita on toki muissakin hallituspuolueissa kuin keskustassa. Yksi heistä on kokoomuksen porilainen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja, joka on myös Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallituksen puheenjohtaja.


Kevan ja sen toimitusjohtajan, entisen keskustapoliitikon Markku Kauppisen epäillään sekaantuneen keskustan vaalirahoituskuvioihin, kun Keva on tehnyt toimeksiantoja porvarien vaalirahojen välikätenä toimineen Nova Groupin kanssa.


Pelkona on, että kuntien eläkerahoilla on rasvattu porvarien vaalirattaita, kun Nova Group kaiken lisäksi meni konkurssiin.


Kevan puheenjohtajana Sampsa Kataja on unohtanut saaneensa itse Nova Groupilta 5 000 euroa vaalirahaa. Vaatiessaan nyt Kevan erityistilintarkastusta Kataja on unohtanut myös sen, että vielä ennen kohun syvenemistä hän antoi Kauppiselle puhtaat paperit.


Kokoomus on toistaiseksi päässyt vaalirahajupakassa vähällä, ja se on tukenut pääministeri Vanhasta. Aika näyttää, kuinka kauan.

Jukka Vilponiemi

23.6.2009 08:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva