Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Stubb haluaa viedä demareilta EU-parlamentin puhemiespaikan

Kuva: Stubb haluaa viedä demareilta EU-parlamentin puhemiespaikan

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä demareilla ei ole oikeutta vaatia Euroopan parlamentin puhemiehen paikkaa.

– Suomen ulkoministeriöllä ei tietenkään ole mitään tekemistä Euroopan unionin nimitysten kanssa, mutta minun mielestäni on demokratian halveksuntaa, että sillä puolueryhmällä, joka kärsii Euroopan parlamentin vaaleissa rökäletappion, on otsaa vaatia Euroopan parlamentin puhemiehen asemaa, Stubb sanoi maanantaina.


Euroopan parlamentissa käytäntönä on ollut, että viiden vuoden europarlamenttikauden puheenjohtajuus jaetaan puoliksi. Ensimmäinen puolikas on menossa EPP:lle eli ryhmälle, johon Suomen kokoomuskin kuuluu. Toinen puolikausi on menossa joko liberaaleille tai demareille.


Stubbin mielestä paikka kuuluu liberaaliryhmälle.


– Jos Euroopan unioni toimisi normaalin demokratian mukaisesti, olisi ilman muuta selvää, että Euroopan parlamentin kaksi puheenjohtajaa tulisivat keskusta-oikeistolaisesta ryhmästä.


Juhannusviikonloppuna pidetyssä Eurooppa-neuvostossa jäsenmaat päätyivät esittämään parlamentille, että nykyinen komission puheenjohtaja José Manuel Barroso jatkaisi tehtävässään.


Barrosson pitää saada vielä Euroopan parlamentin hyväksyntä ennen valintaansa. Vasemmisto ja vihreät ovat vastustaneet sitä, että Barrosson nimitys vietäisiin läpi pikavauhtia heti heinäkuussa.

Barroson valinta kytkeytyy parlamentin puhemiespeliin. Parlamentin demarit ja liberaalit ovat ratkaisevassa asemassa ja kilpailuttavat EPP-ryhmää.

Euroopan unionissa velloo kiivas nimityspeli. Nimityspelin aloitti Naton pääsihteerin valinta. Tehtävä meni Tanskan liberaaleihin kuuluvalle pääministerille Poul Nyrup Rasmussenille. Sen arvioidaan tarkoittavan, että Tanska on poissa EU:n avaintehtävien nimitysprosessista.


Toinen keskeinen tehtävä on nyt kisattava komission puheenjohtajan tehtävä.


Jos EU:n uusi perussopimus tulee voimaan, Euroopan parlamentin puhemiehen paikan ohella jakoon tulevat Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan paikka sekä EU:n ulkoministerin paikka.


– Nämä kaikki nimitetään noin vuoden sisällä. Sen takia tästä muodostuu aikamoinen soppa, Stubb luonnehti.


Stubb puhui Ulkopoliittisen instituutin ja Eurooppalainen Suomi ry:n järjestämässä seminaarissa eduskunnassa.

Aleksi Vienonen /UP-uutispalvelu

23.6.2009 08:56

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva