Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pyhäjärven muikku on nyt kysyttyä

Kuva: Pyhäjärven muikku on nyt kysyttyä

Pyhäjärven muikulla olisi nyt kova kysyntä, mutta ainoa keino säännöllisille toimituksille on rysäpyynti. Rysään muikku ei kuitenkaan aina ui.

Kuva: Lokkiparvi seuraa muikunkalastajia.

Jari Tuomola kertoo rysäpyynnin olevan jäitten lähdön ja heinäkuun kymmenennen päivän välisenä aikana muikun tärkein pyyntikeino.

- Kevätpyynti on siinä mielessä tärkeää, että näin pystymme toimittamaan muikkua säännöllisesti asiakkaille. Verkkopyynti on liiaksi säiden armoilla, eikä kauppa osta rikkonaista verkkomuikkua kuin ensimmäisen ja viimeisen kerran, kertoo Tuomola.

Kala ei kuitenkaan ui aina rysään. Tämänkin kevään aikana yhden kalastajan kuukauden saalis jäi viiteen muikkuun. Tuomolakin kertoo, ettei saaliit ole tänä keväänä olleet erityisen hyviä.

- Kala kyllä on hyvin kasvanut, mutta sitä on vaikea löytää.

Tuomola painottaa pienenkin paikanvaihdoksen voivan vaikuttaa saaliin suuruuteen paljon. Toisaalta päivätkään eivät ole veljeksiä keskenään.

Markkinoiden hän luonnehtisi nyt kuitenkin vetävän muikkua hyvin.

- Tällä hetkellä tämän kokoisesta muikusta on puutetta, loppukesästä taas tulee ylitarjontaa, kertoo Tuomola kokemuksesta.
Hän kertoi tähän vaikuttavan muualla loppukesästä aloitettavan troolipyynnin, millä pyydetään pintaveteen nousevat muikut. Pyhäjärvessä taas troolipyynti on kielletty.

Muikun lisäksi järvestä nousee muutakin kalaa. Siian ja ahvenen lisäksi saaliiksi tulee paljon norssia ja aina pyydysten mukana nousee jokunen rapukin.

Hän kertoo näyttävän siltä, että viime vuoden kutu onnistui hyvin, mutta saman tien Tuomola epäilee, ettei se välttämättä näy tulevien vuosien saaliissa.

- Järvessä on nyt paljon roskakalaa, jotka syövät kutua ja poikasia. Ei roskakalaa rysällä saa poistettua ja se on päässyt lisääntymään, kun takana on kaksi talvea, jolloin ei päästy nuottaamaan, kertoo Tuomola.

Nuottaamisen hän kertoo olevan Pyhäjärvellä vaikeaa järven suuruuden takia. Hän painottaa, että onnistunut nuottaaminen vaatisi meriluokan kaluston.

- Näin isolla järvellä tuuli nousee niin äkkiä, ettei nykykalustolla pystytä järvellä operoimaan, tarkentaa Tuomola.

Nyt Pyhäjärven muikut myydään pääosin Tampere-Turku-Pori -alueelle. Osa jää kuitenkin aina myytäväksi suoraan kalasataman myymälään. Nyt pyydettävä muikku on noin puoliksi yhden ja kahden vuoden ikäistä, joku kolmivuotiaskin aina joukkoon eksyy.
Noin puolet saaliista menee markkinoille kokonaisena ja toinen puoli perattuna. Perkaaminen suoritetaan Säkylän kalasatamassa koneellisesti.

Jouko Veijonaho

18.6.2009 08:31

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva