Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Onko pakko?

Kuva: Onko pakko?

On. Nimittäin viettää juhannusta.
Taas on koittanut mittumaarin hetki, tuo ikioma keskikesän juhlamme, jolloin kaikilla on hauskaa, kaikki ovat järven tai meren rannalla nauttimassa pehmeästä illasta ja keskiyön auringosta, saunomassa, grillaamassa, tekemässä juhannustaikoja nakuna kukkaniityllä, rakastamassa - ainakin vonkaamassa, juhannustansseissa. Tätähän meidän suomalaisten juhannusidyllimme on.

Mutta kuten kaikki myös tiedämme, kyseessä on vain idylli, useimmiten toteutumaton illuusio, joka on peräisin jostain mustavalkoisesta Suomi-filmistä tai F.E. Sillanpään juhannuspakinoista radiossa joltakin vuodelta 1955. Vuosi oli sinänsä hyvä, ja silloin saatettiin maailmaan hyvä vuosikerta suomalaisia, mutta juhannuksen vietosta silloin ei tiedetty mitään - ainakaan miten sitä vietetään armon vuonna 2009.

Totuushan on, kuten tänäkin vuonna taas nähdään, että juhannus on kovin usein kolea ja sateinen. Keskiyön aurinko on paksun pilviverhon takana, vesi litisee paljaiden varpaiden alla hyvin leikatulla nurmikolla. Kukkaniittyjä ei enää ole, ja jos olisi, ei niillä tarkenisi käyskennellä ilman paitaa saati housuja taikoja tekemässä.

Kukaan ei enää edes muista, miten juhannustaikoja tehdään, ja sitä paitsi yli puolet suomalaisista on niin allergisia siitepölylle, ettei kukkaniityllä muutenkaan uskaltaisi kieriä.

Eivätkä kaikki suinkaan vietä yötöntä yötä maaseudulla, saati mökillä. Enemmistö suomalaista asuu kaupungeissa, ja vuosi vuodelta yhä suurempi osa viettää myös juhannusta kivikylässä. Suomessa on noin 400 000 kesämökkiä, joten kaikki eivät mahtuisi näille mökeille, vaikka kuinka ahtautuisimme.

Mökkijuhannukseen liittyy myös käytännön ongelmia, jotka saattavat olla ylipääsemättömiä. Kesämökki on monasti useamman sukupolven käytössä. Jos sinne haluaa nuori polvi rällästämään, mukaan ei haluta vanhuksia. Jos taas vanhukset haluavat viettää juhannusta mökillä koko perheen voimin, jälkipolvi murkkuiästä ylöspäin kammoksuu ajatusta.

Sadat tuhannet kuitenkin viettävät juhannusta mökillä ajettuaan sitä ennen jopa satoja kilometrejä ruuhka-Suomen valtateillä kuuttakymppiä tunnissa jonossa, joka pysähtyy liikenneradion tietojen mukaan viimeistään Lusissa, missä se sitten onkaan.
Nuo juhannuksen liikenneruuhkat ovat kuitenkin suhteellisia. Esimerkiksi Porissa ruuhka rajoittuu kaupungista pohjoiseen mentäessä kymmenen kilometrin matkalle Hyvelästä Söörmarkkuun. Sen jälkeen baana on lähes auki.

No, kun mökille on päästy, alkaa saunan lämmitys kosteilla puilla ja hyttysten tappaminen. Tänä vuonna ei ole vielä ollut edes kunnolla mäkäräisiä, joten hyvässä lykyssä juhannusaattona hyttyset syövät niskat paukamille, ja mäkäräiset napsivat nilkat verille.

Onnellisia ovatkin ne, jotka mökin sijasta lähtevät veneilemään. Kun tuulee kovaa, ei ole itikoita. Veneen keinumisella ei ole väliä, kun kaikilla on pelastusliivit päällä; silloin veneen laidan yli on turvallista oksentaa.

Voi heitä poloisia, jotka joutuvat viettämään juhannuksen kotona kaupungissa tai maaseudun taajamassa. Hei eivät pääse osallisiksi mittumaarin idyllistä.

He joutuvat kademielellä lämmittämään omaa saunaansa joko sähköllä tai kuivilla puilla. He eivät saa kantaa järvestä saunavesiä, vaan he joutuvat tyytymään kraanaveteen. Hei eivät pääse myöskään ulkovessaan paskomaan ja tupakoimaan samaan aikaan.
Kylmässä järvessä pulahtamisen sijasta he joutuvat tyytymään lämpimään suihkuun. Tiskaaminenkin on tylsää, kun joutuu tyytymään tiskikoneeseen, eikä saa tehdä sitä mökin verannalla sadetta pitäen.

Ainoa hyvä puoli kotijuhannuksessa on, että harva on kotiinsa hukkunut edes sepalus auki.

Kaikkein surkeimpia ovat ne, jotka osallistuvat kaupunkien juhannusrientoihin.

Hehän ovat kauimpana vuoden 1955 juhannusidyllistä, koska silloin ei ollut festareita, oli vain lavatansseja.
He, erityisesti nuoret, joutuvat viettämään aikaansa festareilla kuunnellen kovaäänistä musiikkia ja hyppimään sen tahdissa märässä maassa. Yönsä he joutuvat viettämään leirintäalueella kaljaa ja lonkeroa kitaten ja nauraen. Voi heitä raukkoja, he eivät tiedä miten juhannusta kuuluisi viettää.

Mutta onneksi me vuonna 1955 syntyneet tiedämme, vaikkemme ehkä haluaisikaan.

Hyvää juhannusta.

Jukka Vilponiemi

18.6.2009 08:24

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva